JOŠ SAMO FALI REFERENDUM

Rusi Herson prebacili u moskovsku vremensku zonu, uspostavljaju novi bankarski sustav, grade vojnu bazu...

Ruske snage Herson kontroliraju od prvih dana invazije, a postupno cijelu oblast "integriraju" s Rusijom iako zasad nemaju namjeru organizirati referendum o odcjepljenju

Panoramski pogled na Herson

 Andrey Borodulin/Afp

Zamjenik čelnika ruske administracije u okupiranoj regiji Herson izjavio je u nedjelju da se referendum o službenom pridruživanju Rusiji neće održati sve dok ne prestanu borbe u toj regiji, kao i u obližnjim regijama Odese i Mikolajiva, prenosi CNN.

Zamjenik načelnika hersonske vojno-civilne uprave Kiril Stremousov rekao je Reutersu da trenutno "nema razgovora o referendumu".

"Kasnije ćemo objaviti kada će se održati neka vrsta glasanja ili plebiscita, ali to neće biti danas, a neće biti ni sutra jer naš prvi zadatak je uspostaviti red i organizirati sustav uprave u toj regiji", dodaje Stremousov.

Ukrajinski dužnosnici ranije su upozorili da ruske snage i rusko postavljeni čelnici spremaju lažni referendum koji bi bio sličan onome za stvaranjem separatističkih republika u Donbasu 2014. godine.

Regija na jugu Ukrajine pod ruskom je kontrolom od početka invazije krajem veljače.

Stremousov je ranije kazao da će proruske vlasti u Hersonu tražiti rusku vojnu bazu u regiji, dodavši da ruska administracija nastavlja s planovima za uspostavom novog "bankarskog sustava" koji će biti "potpuno integriran" u ruski sustav.

U subotu je, inače, proruska vlast u Hersonu objavila da ta oblast prelazi u moskovsku vremensku zonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 17:52