PODJELE U ANTALIJI

Rusi i Ukrajinci odmaraju se u istom ljetovalištu, napetost se može rezati nožem: ‘Namjerno govorim samo engleski‘

Oko bazena uživaju Rusi, Saudijci i Marokanci dok ispijaju votku ili sok, a iako u hotelu ima i nešto Ukrajinaca, u pravilu se ne druže

Kremlin Palace Hotel u Antaliji gdje ljetuju Rusi i Ukrajinci

 Alexander Demianchuk/Tass/Profimedia

Da su se kojim slučajem sreli prije rata, tko zna kako bi završila njihova priča. No, ovako nije bilo šanse. Čim je 52-godišnja Ukrajinka Viktoria Šenkova shvatila da je čovjek s kojim je zaplesala Rus, sve je bilo gotovo.

"Žao mi je što sam ga uopće pitala odakle je", ispričala je za britanski Times.

Mjesto radnje je turska Antalija, jedno od najpoznatijih europskih ljetovališta u koje je s početkom rata između Rusije i Ukrajine pristigao veliki broj pripadnika i jedne i druge nacije. Doduše, Antaliju je i prije toga već nastanilo oko 40 tisuća Rusa i Ukrajinaca koji su se do prije veljače ove godine jako dobro slagali, da bi se danas ondje napetost mogla rezati nožem.

Jedna ukrajinska majka britanskim je novinarima povjerila da djecu odgovara od druženja s malim Rusima na plaži kako bi izbjegla neugodnu situaciju s roditeljima. Jedna kozmetičarka odbija uzeti ruske klijente, a 28-godišnja Ukrajinka Olha Tsos priznaje da nikad ne bi otišla na manikuru u ruski salon.

Iako u tom ljetovalištu zasad osim povremenih kavanskih svađa između pijanih Rusa i Poljaka zapravo nema incidenata, atmosfera je prilično napeta. Mnogi se prisjećaju situacije iz svibnja kad je grupa Rusa stigla na koncert gdje je grupica ukrajinske djece pjevala na svojem jeziku zbog čega su ruski posjetitelji počeli gnjaviti organizatore zašto im tako nešto dopuštaju.

Doduše, nije lako niti Rusima - jedan ruski prodajni predstavnik novinarima Timesa priznao je da u javnosti priča samo engleski kako ne bi shvatili odakle je, dok drugi tvrdi da Ukrajinci po pitanju rata pretjeruju.

Jedan ruski IT-jevac pak non stop se imao potrebu ispričavati svim Ukrajincima, a sad se duboko srami.

"Mislim, ništa ne mogu tu napraviti. Ništa im reći. Sad ih samo izbjegavam", kazao je.

Mnogim Rusima u Antaliji odredište je Kremlin Palace Hotel s pet zvjezdica uređen u stilu centralne moskovske arhitekture koji je, uzgred budi rečeno, bukiran do kraja ljeta.

Oko bazena uživaju Rusi, Saudijci i Marokanci dok ispijaju votku ili sok, a iako u hotelu ima i nešto Ukrajinaca, u pravilu se ne druže.

"Zajednica je podijeljena, sada je sve drugačije nego prije veljače" kazala je Olena Tančik, financijska konzultantica koja pomaže u vođenju škole za ukrajinsku djecu.

Bivša profesorica engleskog jezika iz Mauripolja Daria Katello ispričala je kako joj se bjeloruski susjed požalio da je sretna što može putovati dok su oni pod sankcijama.

"Pa zaboga, mi smo iz Mauripolja, ne možemo se vratiti kućama jer ih više nemamo. No dobro, nisu svi Rusi loši, svi smo mi ljudska bića i imamo pravo odabrati gdje ćemo živjeti", kazala je.

Naravno, mnogima je teško ostati racionalni.

Ukrajinka Olena Gokce koja u Antaliji živi već 15 godina kaže da više s Rusima ne razgovara ruski, iako je to činila prijašnjih godina.

"Kažem im da ih se jednostavno ne sjećam", priznaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2022 00:06