BIJEG OD MOBILIZACIJE

Rusi im masovno dolaze, no nitko ih ne želi. Postavljaju im uvjete i za ulazak u bar: ‘Odje***. Svi se sjećamo 2008.‘

‘Da su se ranije borili protiv režima, danas ne bi trebali bježati. Mi ne bismo trebali biti njihovo sklonište‘

Rusi dolaze u Gruziju

 Vano Shlamov/Afp

Na ulicama gruzijske metropole Tbilisija ruski se jezik može čuti na svakom koraku. A Gruzijci, blago rečeno, zbog toga nisu najsretniji, piše Politico.

Čak i prije no što je ruski predsjednik objavio mobilizaciju dodatnih snaga, Gruzija je postala "hit-destinacija", druga nakon Turske, za egzodus ruskih državljana koji bježe od rata, sankcija, krize... U prvom valu stiglo ih je više od pedeset tisuća, a brojke su kasnije nastavile rasti, dok su se pred gruzijskim graničnim prijelazima stvarali kilometarski redovi.

Gruzijce treba razumjeti. Za njih, ruska invazija na Ukrajinu oživljava bolna sjećanja na ruski napad 2008. To znači da nemaju baš mnogo ljubavi prema pridošlicama te smatraju da, iako se ti Rusi ne žele boriti, oni i dalje podržavaju rat. Na ulicama Tbilisija nalaze se grafiti poput "Ruski brodovi, odj...te", u znak potpore ukrajinskom otporu na Crnom Moru.

Na ulazu u jedan od barova je QR kod koji Ruse preusmjerava na internetsku stranicu gdje se od njih traži da ispune "zahtjev za vizu". Ako ne zadovolje uvjete neće moći dobiti piće, a jedan od uvjeta je da potvrde kako nisu glasali za Vladimira Putina te da potvrde tvrdnje kako je Rusija okupirala Gruziju, da je Krim Ukrajina te da žele slavu Ukrajini.

image

Rusi dolaze u Gruziju

Vano Shlamov/Afp

Data Lapauri, vlasnik kafića Dedaena, kaže kako nije njegova odgovornost pomoći Rusima da se osjećaju kao kod kuće te da je ove formulare uveo jer se neki ruski gosti nisu znali ponašati te su tražili da konobari govore ruski i prihvate ruske rublje kao način plaćanja.

- Mnogi su bili agresivni. Pogotovo kada su vidjeli listu uvjeta za ulazak u naš bar. No mi naprosto moramo znati da su naši gosti prijatelji, a ne neprijatelji te da priznaju teritorijalni integritet Gruzije - kaže. Rusi bjesne zbog takvog režima, vlasnici kafića dobili su brojne prijetnje preko interneta pa čak i da će im zapaliti objekte zbog "diskriminatorne politike".

Na strani Ukrajine

Gruzija ne krije da je na strani Ukrajine, mnogi stanovnici od početka rata izvjesili su ukrajinske zastave na pročelja zgrada pa čak i u liftovima stambenih zgrada. Nadzorne kamere snimile su ruske državljane kako trgaju te zastave.

Zbog svega raste gruzijska frustracija, a posebno su pobjesnili kada je na popularnom Telegramu jedan korisnik rekao kako bi onda bilo normalno i da se na prozore i pročelja postavi i zloglasno "Z", oznaka na ruskim tenkovima koji ubijaju Ukrajince. Drugi je pak zaprijetio da će prebiti svakoga koga vidi da postavlja taj simbol rata. Nije to stvar samo politike, Gruzijci su, kao i cijela Europa, suočeni s teškim ekonomskim posljedicama uslijed rata te su cijene hrane i drugih potrepština značajno porasle.

Tako je student Laša Nonikašvili, bio primoran napustiti svoj stan zbog velikog rasta cijena najamnine. Godinu i pol živio je u podstanarskom stanu nedaleko svog fakulteta i radnog mjesta te je plaćao najamninu od 280 eura. No, dolaskom Rusa mnogi su stanodavci vidjeli priliku da zarade više novca pa je Lashi rečeno da može ostati, ali je sada najamnina 480 eura.

Morao se preseliti u jeftini stan koji gotovo nema namještaja.

Nedavno istraživanje tvrdilo je da se u Gruziju sele "mladi, bogati i obrazovani Rusi". No situacija se promijenila otkako je Putin naložio mobilizaciju pa u Gruziju dolaze sve društvene skupine, a Gruzijci se boje da bi to moglo postati ekonomski teret.

image

Rusi dolaze u Gruziju

-/Afp

Službeni podaci pokazuju da je od rata u gruzijskim bankama otvoreno 45.000 računa na ime ruskih državljana.

Gruzija je 2012. ukinula vize za ruske državljane kako bi olakšala ulazak u zemlju te im je dopušten ostanak do najviše jedne godine. Sada mnogi traže da se vize vrate, dok drugi smatraju kako bi trebalo u potpunosti zatvoriti granicu.

‘Trebali su se ranije boriti‘

Još u ožujku ankete su pokazale da 66 posto Gruzijaca traži uvođenje viznog režima, a na tu potrebu redovito ukazuju i brojne oporbene organizacije. Oko 200 Gruzijaca izašlo je nedavno na ulice tražeći zatvaranje granica, pri čemu su gazili fotografiju Putina. Jedna od organizatorica tog prosvjeda rekla je kako je zabrinuta zbog sigurnosti svoje zemlje jer su mnoge pridošlice vojno sposobni mladići. Ona na njih gleda kao na ljude koji su ruski režim odbacili tek kada je njima postao opasan, a prije su ga podržavali.

- Trebali su ostati. Trebali su se ranije boriti protiv režima. Da su to napravili, danas ne bi trebali bježati. Okupirali su 20 posto teritorija ove zemlje, mi ne bismo trebali biti njihovo sklonište. Ne osjećam nikakvu moralnu odgovornost prema Rusima, nego prema onima koje su ubili i koji su nas branili - kaže.

Gruzijci pritom zamjeraju svojim vlastima da održavaju predobre odnose s Moskvom.

- Možemo otvoriti granice za one koje proganja ruski totalitarni režim, koji traže azil prema međunarodnim pravilima. Ali događa se upravo suprotno, granice se zatvaraju za političke izbjeglice, a otvorene su za one koji samo traže komfor i izbjegavanje mobilizacije - kaže povjesničar Irakli Khvadagiani.

image

Prosvjed protiv rata u Gruziji

Vano Shlamov/Afp

Gostoljubiv narod

Ipak, ne smatraju svi Rusi da je Gruzija negostoljubiva. Znuk Zanuzok, 35-godišnjak iz Moskve koji je pobjegao iz zemlje kako bi izbjegao mobilizaciju, kaže kako se ovdje dobro osjeća.

- Jako su gostoljubiv narod. Kada izražavaju svoje stavove o prošlosti, čine to bez agresije - kaže muškarac kojem je cilj pronaći posao kako bi mogao nastaviti živjeti u Gruziji. Drugi ruski građani s kojima je Politico razgovarao tvrde pak kako Gruzijci moraju razumjeti kako nije tako lako boriti se protiv Putinovog režima. Tako 33-godišnji LGBTQ+ aktivist tvrdi kako je u svojoj zemlji registriran kao "strani agent". U Gruziju je pobjegao nakon što je protiv njega provedena istraga.

- Teško je kada te povezuju s agresorskom zemljom, kada ti govore da nisi ništa napravio da to spriječiš. Proveo sam 15 godina pokušavajući nešto promijeniti i pomoći ljudima, ali eto... - kaže, dodajući da razumije kako neki Gruzijci traže zatvaranje granica, no kaže kako se mnogi Rusi bore protiv režima te da bi im trebalo pomoći.

- Ako Gruzija zatvori granice, ja nemam kuda. Najmanje što mogu je ostati i pomagati ljudima ovdje. Ako se vratim u Rusiju, uhitit će me. Radije bih umro, jer najgora stvar koja ti se može dogoditi jest da završiš u ruskom zatvoru, dodao je. Kaže da je dodatan problem što mnogi Rusi koji stižu u Gruziju znaju vrlo malo o povijesti rusko-gruzijskog sukoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:17