PREZADUŽENI BANKARSKI SEKTOR

Rusi izgubili depozite na Cipru, ali dobili kontrolu nad ključnom bankom

 AFP

Kada su europski lideri dogovarali oštre uvjete za paket pomoći ciparskom prezaduženom bankarskom sektoru , govorili su o tome da će konačno doći kraj ekonomskom modelu koji se zasnivao na pranju prljavog ruskog novca. Mnogi su se veselili i što će bogati Rusi izgubiti milijune jer će država konfiscirati depozite u bankama iznad 100.000 eura. No, kako piše New York Times, Rusi bi na kraju mogli dobiti nešto o čemu prije nisu mogli ni sanjati: kontrolu najveće banke u zemlji, Bank of Cyprus.

- Željeli su izbaciti Ruse, a na kraju su im dostavili našu glavnu banku – rekao je ciparski predsjednik Nicos Anastasiades.

Naime, klijenti koji su izgubili novac u Laiki Banku trebali bi u zamjenu dobiti dionice Bank of Cyprusa. Sa 18 posto udjela ta bi skupina, u kojoj je velik broj Rusa, kontrolirala najveći paket dionica. A kako je za New York Times rekao ciparski odvjetnik Andreas Marangos, "tkogod kontrolira Bank of Cyprus, kontrolira cijeli otok".

Riječ je o "megasistemskoj banci", kako ju je nazvao predsjednik Anastasiades, u kojoj je zaposleno 5700 ljudi i koja kontrolira polovicu depozita u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:36