BALISTIČKA TUTNJAVA

Rusi izgubili trećinu snaga, a sad ih je dočekalo novo neugodno iznenađenje: ‘Hvala američkom narodu!‘

Stigle su jedinicama koje se pripremaju za veliku protuofenzivu, Rusija ovdje gubi rat, smatra David Axe, vojni analitičar Forbesa

Na oružju je i poruka 'Iza Amerike s ljubavlju'

 Twitter Screenshot

Još prije nekoliko tjedana analitičari su davali podjednake šanse Ukrajincima i Rusima na iznimno važnoj bojišnici u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas. Računali su kako će vojsci Volodimira Zelenskog biti potrebno određeno vrijeme da dovuku novo topništvo na ratište i obuče se na najmodernijoj opremi koja je stigla sa Zapada. No haubice već debelo odrađuju svoju zadaću, a trenutna situacija nagovještava kako neće biti ništa od ruskog slavlja u Donbasu.

Ukrajinci objavljuju videosnimke u kojima dižu u nebesa američke haubice, a vojne karte pokazuju kako unatoč početnom napretku u ovoj regiji Rusi nisu uspjeli postići značajne teritorijalne dobitke, a pritom su silno iscrpili svoje resurse, i ljudske i oružane, piše Slobodna Dalmacija.

Moćni topovi zadnji su tjedan "zaorali" ukrajinske livade, a u silnoj balističkoj topovskoj tutnjavi u Donbasu dominiraju slavne haubice 155 mm M777 A2 Howitzer. Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine poručuje da njegovi vojnici znaju cijeniti ovaj poklon.

"Poseban pozdrav i hvala našeg topništva američkom narodu za haubicu M777. Moji momci znaju vrijednost topništva. Prije svega, kažu da je to vrlo precizno i vrlo učinkovito oružje", navode Oružane snage Ukrajine.

Sjedinjene Američke Države donirale su Ukrajini 90 haubica M777 plus 180.000 granata. Kanada i Australija također su Ukrajini dale dodatno streljivo te su provele intenzivnu obuku ukrajinskih topnika.

"Od početka rata u Ukrajini, Rusija je izgubila trećinu svojih snaga, a sad gubi i rat", smatra vojni analitičar Forbesa, David Axe.

Podsjeća kako su ostali bez desetaka tisuća vojnika, mornara i pilota plus tisuće uništenih tenkova, desetak potopljenih ili nepovratno oštećenih brodova i jurišnih čamaca i više od stotinu oborenih zrakoplova.

Svi ti teški gubici pridonose spirali pada borbene učinkovitosti. Kako Rusija otpisuje sve više i više svojeg najboljeg naoružanja i sahranjuje svoje najbolje obučenih vojnike i časnike, sve više računa na staro oružje i nedovoljno obučene trupe za održavanje svojih ratnih planova. Stoga je jasno zašto iz tjedna u tjedan Kremlj smanjuje svoje ratne ciljeve.

Prošli tjedan vidjeli smo što je ukrajinska 17. tenkovska brigada učinila ruskoj jedinici koja je pokušala prijeći pontonski most preko rijeke Sjeverni Donjec, u blizini Severodonjecka u istočnoj Ukrajini, nadajući se da će udariti na grad Liman, udaljen svega 50-ak kilometara od ruskih linija u Donbasu. Granatiranjem 17. tenkovske brigade uništeno je više od 70 tenkova T-72 i T-80, BMP-ova, oklopnih vozila MT-LB i veći dio same jedinice za premošćivanje, uključujući tegljač i pontonski most. To je dovoljno opreme za dva bataljuna, odnosno dvije trećine brigade.

Niti jedna brigada ne može izgubiti većinu svojih vozila i ostati sposobna za operacije, a u jednom topničkom napadu Ukrajinci su praktički uklonili s bojišta cijelu rusku brigadu, piše Slobodna Dalmacija.

Analitičar Forbesa također navodi kako američke haubice dobivaju trupe koje se pripremaju na veliku protuofenzivu.

"Ukrajinski zapovjednici i njihovi američki saveznici potrudili su se dovesti 155-milimetarske haubice u ruke jedinicama kojima su topovi najpotrebniji: onima koje otupljuju rusku ofenzivu zapadno od Izjuma, kao i onima koje su manevrirali u poziciju presijecanja ruskog napredovanja", ocijenjuje analitičar koji smatra da bi se upravo ova topnička ratna operacija mogla pokazati odlučujućom.

Stotinjak M777 trebalo bi biti dovoljno za opremanje topničkih bitnica u četiri ili pet brigada.

Haubice od 155 mm najdalekometnije su oružje među topovima za neizravnu paljbu, sposobne su gađati ciljeve udaljene i do 45 kilometara. To je, za razliku od sovjetskih topova približno istog kalibra (152 mm), gotovo trostruko veći domet. Haubice su u dobro uvježbanom artiljerijskom timu u stanju rigati vatru do pet puta u minuti, a mogu lansirati nenavođena, precizno vođena, visokoeksplozivna i osvjetljavajuća zrna. Proizvodi ih britanska vojna industrija BAE Systems Land and Armaments dok se završna integracija i testiranje rade u BAE-ovoj tvornici u američkom Hattiesburgu u Mississippiju.

Ukrajinske topničke baterije povezane su sa s operaterima bespilotnih letjelica kako bi bolje uočili ciljeve, a ponekad čak i usmjerili svoje oružje na koordinate koje ukrajinski civili dojavljuju nakon što su ugledaju obližnje ruske snage.

"Kombinacija vatre dugog dometa i izviđanja dronom je izuzetno moćna", podsjeća David Axe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:45