GROBLJE TENKOVA

Rusi izgubili veliku bitku za Vuhledar: Napravili su istu grešku kao i u početku invazije...

Ukrajinski dužnosnici kažu kako je ovo bila ‘najveća tenkovska bitka u ratu do sada i težak udarac za Ruse‘

Uništeni ruski tenk kod Vuhledara

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Ruske snage izgubile su veliku tenkovsku bitku za grad Vuhledar u Donjeckoj oblasti nakon što su upale u niz zasjeda ukrajinske vojske. Slično se dogodilo i početkom invazije prošle godine, kad su Ukrajinci u zasjedi uništili veliku kolonu tenkova koja je išla prema Kijevu.

‘U dugotrajnu bitku obje su strane poslale tenkove koji su tutnjali zemljanim cestama i manevrirali oko drvoreda. Rusi su se probijali naprijed u kolonama, a Ukrajinci, zauzimajući obrambene položaje, pucali iz daljine ili iz skrovišta čim bi se ruski tenkovi pojavili pred njihovim nišanima‘, piše New York Times.

‘Kad je bilo gotovo, Rusija ne samo da nije uspjela zauzeti Vuhledar, već je napravila istu grešku koja je Moskvu koštala stotine tenkova na početku rata: konvoji tenkova su upali u zasjede.‘

Prema NYT-u, snimke ukrajinskih dronova pokazuju da su poljoprivredna polja oko Vuhledara sada puna uništenih tenkova, pogođenih artiljerijom ili raznesenih protutenkovskim projektilima.

Ukrajinska strana tvrdi da je samo u ovoj bitci Rusija izgubila najmanje 130 tenkova i oklopnih transportera.

Ukrajinski dužnosnici kažu kako je ovo bila ‘najveća tenkovska bitka u ratu do sada i težak udarac za Ruse‘.

Članak također sugerira da je porazu tako velikih razmjera pridonio nedostatak stručnosti, uz činjenicu da je većina profesionalnog ruskog vojnog osoblja već ranije onesposobljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:58