APEL IZ KIJEVA

Rusi izveli najveći napad na energetsku infrastrukturu Ukrajine dosad, Zelenski traži pomoć: ‘Dajte nam PZO!‘

U napadu raketama i bespilotnim letjelicama pogođena je i velika brana na rijeci Dnjepar
 Sergey Bobok/Afp

Rusija je u petak napala ukrajinska elektroenergetska postrojenja koji je Kijev opisao kao najveći zračni napad na njegovu energetsku infrastrukturu u dvije godine rata, a Moskva ga je prikazala kao osvetu za ukrajinske napade tijekom predsjedničkih izbora.

U napadu raketama i bespilotnim letjelicama pogođena je i velika brana na rijeci Dnjepar, poginulo je najmanje pet osoba, a više od milijun ljudi ostalo je bez struje, zbog čega Kijev traži hitnu pomoć u opskrbi električnom energijom iz Poljske, Rumunjske i Slovačke, rekli su kijevski dužnosnici.

Predsjednik Volodimir Zelenski, govoreći u svom noćnom video obraćanju, rekao je da su udari ponovno dokazali da se ruski napadi na infrastrukturu mogu zaustaviti samo s više sustava protuzračne obrane i da je za to potrebna politička volja ukrajinskih saveznika.

"Ruski teror je moguć sada jer nemamo dovoljno modernih sustava protuzračne obrane za koje je, da budemo iskreni, potrebno dovoljno političke volje", rekao je Zelenski.

"Svi naši partneri znaju što je potrebno i tko može donijeti odluke koje zaista spašavaju život", dodao je.

Vojna pomoć zapadnih saveznika Ukrajini usporila se posljednjih mjeseci, posebice paket od 60 milijardi dolara iz Washingtona, koji je zaustavljen političkim sporovima u američkom Kongresu.

Novi ruski udari, za koje je Kijev rekao da su izazvali nestanak struje u sedam regija, oživjeli su sjećanja na zimu 2022./2023., kada je Moskva redovito bombardirala ukrajinsku električnu mrežu.

Zelenskij je rekao i da radovi na popravku napreduju, s najgorim prekidima u Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu u središnjoj regiji Dnjepropetrovsk i Ivano-Frankivsku na zapadu.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je zračni napad izveden kao odmazda za ukrajinsko granatiranje i prekogranične napade prošlog tjedna dok su Rusi sudjelovali u organiziranim izborima na kojima je predsjednik Vladimir Putin dobio peti mandat.

Ukrajinski ministar energetike German Galushchenko rekao je "cilj nije samo oštetiti, već ponovno pokušati, kao i prošle godine, uzrokovati veliki kvar energetskog sustava zemlje".

Rusija je poručila da nije gađala civile, iako je rat koji je počela invazijom na Ukrajinu u veljači 2022. ubio tisuće ljudi, protjerao milijune i uništio mnoga mjesta i gradove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:47