UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusi jačaju snage u gradiću koji bi mogao postati novi Bahmut: ‘Jasno je zašto im je to mjesto sad u fokusu‘

Ključne događaje rata u Ukrajini pratimo uživo iz minute u minutu

Prozori iz Avdiivke

 Yasuyoshi Chiba/Afp/Profimedia/Yasuyoshi Chiba/afp/profimedia

Najvažniji događaji

- U raketiranju Slovjanska poginulo dvoje ljudi

- Rusi ispalili projektile na lažnu metu u Japanskom moru

- Eksplozije odjekuju Kijevom


Zašto je važna Avdivka?

Prije izbijanja rata s Rusijom u veljači 2022., grad Avdivka imao je oko 32 000 stanovnika.

Nalazi se oko 90-ak kilometara južno od Bahmuta - koji je mjesecima bio fokus Rusije u regiji Donjecka - i nalazi se oko pet kilometara sjeverno od grada Donjecka.

Smatra se da je oko 3000 ljudi ostalo u Avdivki, koja se u posljednjih nekoliko tjedana suočila s nemilosrdnim bombardiranjem i napredovanjem ruskih trupa.

To je prisililo Ukrajinu da jučer zatvori to područje za civile.

Opisivali su ga kao "post-apokaliptičnu" pustoš, a neki strahuju da bi gradić uskoro mogao postati "drugi Bahmut".

Grad Bahmut mjesecima su razarali plaćenici Wagner grupe, a mnogi su borbe opisivali kao "mlinac za meso".

No grad Avdivka nalazi se na prvoj liniji rusko-ukrajinskog rata još od 2015.

Godine 2017. na tom području izbio je sukob između proruskih boraca u takozvanoj Narodnoj Republici Donjeck i ukrajinskih branitelja.

Trajao je šest dana i rezultirao prekidom vatre, ali područje se nije vratilo u mirno stanje, a borbe na niskoj razini trajale su godinama.

Međutim, ponovni napad je uslijedio s početkom rata u veljači 2022.

Ovo mjesto ima stratešku vrijednost jednostavno zbog svog položaja i ruske odlučnosti da preuzme kontrolu nad cijelim područjem Donbasa.


Rusi jačaju snage u Avdivki

Moskva nastavlja s pokušajima zauzimanja istočnog grada Avdivke u regiji Donjeck u Ukrajini, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Međutim, postigli su "minimalni napredak", a to je navodno došlo po "cijenu velikih gubitaka u oklopnim vozilima".

Ministarstvo obrane je dodalo da su gubici vjerojatno posljedica "taktički manjkavih frontalnih napada, sličnih onima u drugim nedavnim neuspjelim ruskim oklopnim napadima, kao što bio slučaj oko grada Vuhledara". "Ruska 10. tenkovska pukovnija vjerojatno je izgubila velik dio svojih tenkova dok je pokušavala okružiti Avdivku s juga", objavili su Britanci.

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je da je veći broj "wagnerovaca" raspoređen oko istočnog grada Avdivka kako bi pomogli ruskim trupama da zauzmu to područje. ISW citira ukrajinskog pukovnika koji kaže kako njihove obavještajne službe vjeruju da wagnerovci mogli krenuti u smjeru Avdivke.


Bjelorusija: NATO nas je prislio da primimo nuklearne projektile

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova jutros je ustvrdilo da su bili prisiljeni primiti rusko nuklearno oružje zbog "agresivnih akcija" zemalja NATO-a.

Tvrde da članice vojnog saveza prijete njihovoj sigurnosti, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS.

Planove da u Bjelorusiji stacionira rusko taktičko nuklearno oružje najavio je tijekom vikenda ruski predsjednik Vladimir Putin.

Minsk je tvrdio kako neće kršiti međunarodne sporazume o neširenju oružja jer "neće imati kontrolu nad njim".


Napad iranskim dronovima

Rusija je noćas napala Ukrajinu bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje i navođenim bombama, izvijestile su ukrajinske zračne snage.

Rusija je lansirala ukupno 13 bespilotnih letjelica ‘kamikaza‘, od kojih je 12 oborila ukrajinska protuzračna obrana, priopćilo je ratno zrakoplovstvo.

Prema zračnim snagama, napadi dronovima izvedeni su sa sjevera i jugoistoka.


Eksplozije u Kijevu

Višestruke eksplozije prijavljene su u Kijevu sinoć kasno, objavio je gradonačelnik Vitalij Kličko na svom službenom Telegram kanalu.

- Eksplozije u glavnom gradu, u stambenim četvrtima Obolon i Sviatošinski. Sve službe su upućene na lice mjesta. Više detalja slijedi kasnije, napisao je Kličko i dodao da prema prvim proocjenama nema žrtava.

Prije tih eksplozija su se čule sirene za zračnu uzbunu, objavila je vojna uprava Kijevske regije.

- Opasnost u regiji glavnog grada i dalje postoji. Snage protuzračne obrane su u pripravnosti, dodaje se u objavi Kijevske regije na Telegramu.

image
Sergey Shestak/Afp
image
Sergey Shestak/Afp
image
Sergey Shestak/Afp

Granatiranje u Sumskoj oblasti, jedna osoba ozlijeđena

Ruske su snage granatirale šest naselja u Sumskoj oblasti, ispalivši iz više od 130 različitih vrsta oružja, izvijestila je na Telegramu vojna uprava Sumske oblasti.

U naselju Bilopilska je u granatiranju ozlijeđena jedna žena koja je u to vrijeme putovala u svojem automobilu. Prevezena je u bolnicu.

Sumska oblast se nalazi na sjeveroistočnoj granici Ukrajine s Rusijom. BIla je meta svakodnevnog ruskog granatiranja i napada s druge strane granice otkako su dijelovi te oblasti oslobođeni od ruskih trupa početkom travnja prošle godine.


Rusi ispalili projektile na lažnu metu u Japanskom moru

Ruska ratna mornarica ispalila je nadzvučne protubrodske projektile na lažnu metu u Japanskom moru, priopćilo je u utorak rusko ministarstvo obrane.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Prvi britanski tenkovi Challenger stigli u Ukrajinu

Prvi britanski tenkovi Challenger stigli su u Ukrajinu kako bi pomogli u odbijanju ruske invazije, objavio je u ponedjeljak navečer ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

Reznikov je rekao da su "britanski Challengeri, američki Strykeri i Cougari i njemački Marderi" pridodani ukrajinskim jedinicama. Ministar je na svom Facebooku objavio fotografije ovih vozila, ne navodeći kada su točno stigla.

Glasnogovornica ukrajinskog ministarstva Irina Zolotar potvrdila je za AFP da su tenkovi Challenger "već u Ukrajini", ne navodeći točan broj u ovoj fazi.

Ukrajinski vojnici završili su obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi naučili rukovati s 14 tenkova Challenger 2 koje je London isporučio Ukrajini suočenoj s ruskom invazijom, objavilo je ranije u ponedjeljak britansko ministarstvo obrane.

Njihova je obuka započela nedugo nakon što je početkom siječnja objavljena isporuka ovih tenkova od strane Ujedinjenog Kraljevstva. "Ujedinjeno Kraljevstvo šalje tenkove Challenger 2, koji će uskoro biti u rukama ukrajinskih oružanih snaga", navelo je u priopćenju britansko ministarstvo.

London je ranije spomenuo isporuku u ožujku, ne dajući dodatne pojedinosti o rasporedu isporuke.

Tako obučeni ukrajinski vojnici, čiji broj nije preciziran, vraćaju se u svoju zemlju "bolje opremljeni, ali ništa manje u opasnosti", izjavio je britanski ministar obrane Ben Wallace. "Nastavljamo stajati uz njih i činiti sve što možemo kako bismo podržali Ukrajinu koliko god je potrebno", dodao je u izjavi.

Slovačka je nedavno isporučila četiri MiG-a 29 Ukrajini, a Poljska je obećala učiniti isto.


Dvoje mrtvih i oko 30 ranjenih u raketiranju Slovjanska

Ruske snage su u ponedjeljak raketirale grad Slovjansk, na istoku Ukrajine, usmrtivši pritom dvije osobe u njihovom automobilu, ranivši oko 30 i oštetivši zgrade, izvijestili su policija i mjesne vlasti.

"Dvije osobe su poginule i 29 je ranjeno u Slovjansku, a upravne zgrade i uredi su oštećeni, kao i pet zgrada i sedam kuća", rekao je guverner Pavlo Kiriljenko na Facebooku, dodajući da su ruske snage "pogodile središte grada dvjema raketama S- 300".

Po riječima policije, dvije poginule osobe su se vozile automobilom blizu središta grada u trenutku raketiranja. "Oni su slučajne žrtve", rekao je novinarima Dmitro Nohin, visoki policijski dužnosnik Krematorskog okruga.

"Žena je poginula u tom automobilu", rekao je pokazujući izgorjeli automobil te dodao: "Druga je poginula u ovom zelenom autu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:50