Poklonstvo putinu

Rusi javljaju da Dačić dolazi Sergeju Lavrovu: Zanimljiv je trenutak u kojem ide u Moskvu...

Bit će to drugi Dačićev sastanak s Lavrovom u ovom mjesecu

Ivica Dačić i Sergej Lavrov

 Andrej Isakovic/Afp

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarat će 21. ožujka u Moskvi sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem, rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, a prenijela prorežimska agencija Ria novosti.

Bit će to drugi Dačićev sastanak s Lavrovom (dok traju konzultacije o sastavu nove srbijanske vlade) u ovom mjesecu. Podsjetimo, već su se susreli u Antalyji početkom ožujka. Glavna tema razgovora bilo je Kosovo, a vjerojatno će i sada Srbija tražiti od Rusije dodatnu podršku u vezi s tim.

Podsjetimo da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon nedavne farsične pobjede Vladimira Putina na ruskim predsjedničkim izborima ne samo poslao pozdravni telegram kao jedan od rijetkih europskih dužnosnika koji su to učinili, nego mu je napisao i cijelo pismo. Vučić je pojasnio da je u tom pismu, "osim čestitke na izbornoj pobjedi, objasnio težinu situacije s kojom se srpski narod na Kosovu suočava te značajne političke izazove koji se pred Srbijom nalaze, uz zahvalnost Rusiji na podršci koju pruža teritorijalnom integritetu Srbije". Stoga Srbija, koja je nedavno dobila ozbiljan "ukor" i moguće blokiranje sredstava i ulaganja iz Bruxellesa, traži zaštitu Moskve. Podsjetimo također da je Sergej Lavrov trebao doći u Beograd u lipnju 2022. godine, ali tada zbog tehničkih razloga (susjedne zemlje - Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora - odbile su Srbiji dati dozvolu za prelet Lavrovljeva zrakoplova) do susreta nije došlo. No, tada su u Beogradu i odahnuli jer da je Lavrov stigao, u posjet Vučiću ne bi došao tada najavljeni njemački kancelar Olaf Scholz.

Dačić je prošle godine u svibnju bio u Moskvi, zajedno s tadašnjim šefom srbijanske obavještajne službe BIA-e Aleksandrom Vulinom, gdje se susreo i s Lavrovom. Srbija je jedina zemlja koja vodi pregovore o članstvu u EU, a nije uvela sankcije Rusiji zbog agresije na susjednu Ukrajinu te je nastavila održavati kontakte s ruskim vlastima i dužnosnicima. Donedavni šef BIA-e Aleksandar Vulin tri je puta od početka ruskog napada na Ukrajinu bio u Moskvi gdje se susreo sa Sergejem Lavrovom i prvim Putinovim operativcem i obavještajcem Nikolajem Patruševom.

Zanimljivo je da Dačić ide u Moskvu i prije nego što je formirana nova vlada kojoj ovaj put neće biti na čelu dugogodišnja premijerka Ana Brnabić, koja je u međuvremenu postala predsjednica Skupštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:16