JASNA PORUKA

Rusi koji su od Putina pobjegli u Srbiju u smrtnom strahu: ‘Već 12 nas je dobilo isto pismo‘

Otkad je Rusija napala Ukrajinu, mnogi su Rusi u Srbiju došli jer im za to nije trebala viza. Računali su da će se iz nje lakše dočepati Zapada i izbjeći novačenje

Prosvjed protiv rata u Ukrajini u Beogradu organiziran je na drugu obljetnicu početka ruska invazije

 OLIVER BUNIC/AFP

Kada je Elena Koposova potpisala otvoreno pismo protiv ruske invazije na Ukrajinu, nije očekivala da će joj njezina nova domovina Srbija zbog toga praviti probleme. Beograd se ipak želi pridružiti Europskoj uniji i usvojiti sve demokratske vrijednosti koje s time idu, pomislila je - i pogriješila.

Dvije godine nakon što je potpisala pismo, 54-godišnjakinja etiketirana je kao prijetnja za nacionalnu sigurnost Srbije i ukinuta joj je dozvola za boravak. Prevoditeljica se na tu odluku države žalila, a novinskoj agenciji Associated Press (AP) rekla da je protestno pismo jedini mogući uzrok za nevolju u kojoj se našla. "Nisam aktivistica, ali sam potpisala antiratno pismo kad je počela ruska agresija na Ukrajinu", rekla je Koposova za AP. "Nisam mogla šutjeti iako nisam aktivistica. Potpisala sam otvoreno pismo u kojemu piše da je rat zločin i da se svi moramo ujediniti kako bismo ga okončali", dodala je 54-godišnja prevoditeljica.

Koposova, koja s mužem i dvoje djece koja imaju šest i 14 godina živi u modernoj kući u selu nedaleko od glavnog grada Srbije Beograda, nije jedina u problemima. Unazad nekoliko godina, deseci tisuća Rusa došli su u Srbiju kako bi se maknuli od režima ruskog predsjednika Vladimira Putina i kako ne bi morali sudjelovati u invaziji na Ukrajinu.

Ruski prodemokratski aktivisti koji borave u Srbiji rekli su da je najmanje 12 njihovih kolega upalo u probleme, što s dozvolama za boravak u zemlji, što s dozvolama za dolazak u istu. Najmanje osam drugih aktivista reklo je da se boji govoriti o svojim problemima sa srpskim vlastima jer strahuje da bi takvi istupi ugrozili njih i njihove obitelji koje žele ostati u Srbiji. Koposova je rekla da ju je šokiralo pismo u kojemu stoji da joj je dozvola za boravak prestala vrijediti. Dodala je da je u njemu pisalo da je "prijetnja za nacionalnu sigurnost Srbije" te da zemlju mora napustiti u roku od 30 dana. U pismu, međutim, nije pisalo zašto je Srbija smatra prijetnjom.

Aktivisti za zaštitu ljudski prava kažu da su Koposova i drugi ruski državljani koji su protiv rata u Ukrajini u probleme upali jer su autokratski predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski mu kolega Putin prilično bliski. Srbija nije sankcionirala Rusiju zbog napada na Ukrajinu, a ruskim medijskim kućama koje su bliske Kremlju RT-u i Sputniku dopušta da Putinovu propagandu distribuiraju diljem Balkana. "Srpske i ruske vlasti politički su bliske", rekao je Predrag Petrović, koordinator istraživanja u Centru za sigurnosnu politiku u Beogradu, nezavisnom trustu mozgova koji je od Ministarstva unutarnjih poslova Srbije zatražio objašnjenje mjera koje su poduzete protiv ruskih državljana u Srbiji. "Osobe koje kritiziraju Putinov režim velika su prijetnja za Kremlj. Zato su se srpske vlasti na njih namjerile", rekao je Petrović.

Srpski dužnosnici još uvijek nisu komentirali poteze koji su poduzeti protiv dijela ruskih državljana koji žive u Srbiji.

Otkad je Rusija krajem veljače 2022. godine napala Ukrajinu, mnogi su Rusi u prijateljsku im Srbiju došli jer im za to nije trebala viza. Računali su da će se iz nje lakše dočepati prosperitetnijeg Zapada. Među njima je bilo onih koji nisu htjeli da ih Putin unovači i pošalje na ratište u Ukrajini, ali i onih kojima je ruskog predsjednika jednostavno dosta i koji žude za boljim životom izvan Rusije.

Peter Nikitin, jedan od osnivača antiratne organizacije Rusko demokratsko društvo (RDS) koje okuplja rusku dijasporu u Srbiji, prošle je godine u Zračnoj luci "Nikola Tesla" u Beogradu proveo dva dana jer mu je ukinuta dozvola za ulazak u Srbiju. Ukinuta mu je unatoč tome što mu je supruga Srpkinja te unatoč tome što u Srbiji živi već sedam godina. Srpske su mu vlasti naposljetku dopustile da uđe u zemlju, ali njegovi problemi s dokumentima još uvijek traju. "Nema sumnje da se to radi zato što je Rusija to naredila", rekao je Nikitin za AP. Rusko demokratsko društvo pomoglo je organizirati prosvjed protiv rata u Ukrajini i skup podrške nedavno preminulom ruskom oporbenom političaru Alekseju Navaljnom. Nikitin je rekao da su se srpske vlasti okomile i na Vladimira Volohonskog, još jednog od osnivača RDS-a koji trenutno živi u Njemačkoj. Sankcionirani su i Jevgenij Iržanski, organizator koncerata antiputinovskih bendova u Srbiji koji se u međuvremenu zajedno sa svojom suprugom preselio u Argentinu, te Ilja Zernov, mladi Rus kojemu povratak u Srbiju zabranjen nakon što ga je srpski desničar i nacionalist napao jer pokušao obrisati antiukrajinski mural u Beogradu.

Nikitin je rekao da su srpske vlasti te mjere poduzele kako bi se zastrašilo antiratne aktiviste. "Sve ih žele uplašiti. Ako ne možete potpisati antiratno pismo, onda ne možete napraviti ništa. Od toga se ledi krv u žilama", dodao je Nikitin. "Poanta je da Rusi koji su protiv rata ne prosvjeduju protiv nikoga ovdje u Srbiji. Samo se brinemo za svoju zemlju i za zemlju koja nam je susjeda, a koja zbog naše zemlje trenutno pati", ustvrdio je aktivist.

Srbija i Rusija bliske su već stoljećima, piše AP. Riječ je o slavenskim zemljama i kojima je pravoslavlje dominantna religija. Rusija podržava napore Srbije da si pripoji Kosovo. Uz to, ruske i srpske sigurnosne službe vrlo su bliske.

Bivši ministar obrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin, meta američkih sankcija zbog pomaganja Rusiji da širi svoj na Balkanu, nedavno je od Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije dobio orden za blisku suradnju između nje i Srpske sigurnosno-informativne agencije. Vulin je navodno sudjelovao u prisluškivanju ruskih opozicijskih političara koji su se uoči početka rata u Ukrajini sastali u Beogradu te koji su kasnije završili u ruskim zatvorima.

Ako srpske vlasti odbace žalbu Koposove, ona i njezina obitelj ostat će bez svega. Naime, ne mogu se vratiti u Rusiju jer su prodali svu tamošnju imovinu te zato što su etiketirani kao protivnici Vladimira Putina, a njezin bi muž vrlo lako mogao završiti na bojišnici u Ukrajini. "Ova je kuća naša jedina kuća, jedina kuća koju naša djeca imaju", rekla je prevoditeljica sa suzama u očima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 12:43