‘PROVIZIJA? SITNICA‘

Rusi kupuju zabranjenu vojnu opremu, Zapad sve zna: ‘Stol do nas bili su Poljaci...‘

Unatoč snažnim sankcijama SAD-a i Europske unije, Rusija nastavlja uvoziti zabranjene artikle

Ilustracija, ruski vojnici

 Natalia Kolesnikova/Afp/Profimedia/Natalia Kolesnikova/afp/profimedia

Nakon što je započela rat u Ukrajini, Rusija se našla pod sankcijama SAD-a i EU-a i izgledalo je kako će ruska industrija, uključujući vojnu, ostati bez neophodnih uvoznih tehnologija, a europska i američka roba nestati s polica trgovina. To se ipak nije dogodilo.

Unatoč snažnim sankcijama SAD-a i Europske unije, Rusija nastavlja uvoziti zabranjene artikle, od čipova i iPhonea, rezervnih dijelova za civilno zrakoplovstvo pa do komponenti za moderne projektile, koje ruska vojska koristi u borbenim operacijama u Ukrajini.

Najnovije istraživanje ruskog uvoza pokazalo je da se gotovo sve može unijeti u Rusiju s bilo kojeg mjesta na svijetu - od dvonamjenskog čipa do Airbusovog turbomlaznog motora. Također se pokazalo da u tome sudjeluju i zapadne tvrtke i to preko trećih zemalja, a ruske vlasti uspješno zaobilaze europske i američke sankcije. Shema isporuke sankcionirane robe Rusiji izgleda ovako: Registrira se tvrtka u trećoj zemlji poput Kine, Armenije ili Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), ispričalo je nekoliko ljudi koji se bave paralelnim uvozom, a objavila Meduza. Tada ta tvrtka kupuje traženi proizvod na domaćem tržištu, ili ga naručuje izravno od proizvođača i izvozi u Rusiju, a provizija nije velika i obično iznosi između 1,5 i 5 posto. Najlakša je trgovina s Kinom, odakle se uvoze dronovi, voki-tokiji, razni rezervni dijelovi, medicinski materijal, oprema za anesteziju i još mnogo toga.

Ključne komponente

Brojke sve govore. Ruska obrambena industrija kritično ovisi o stranim mikročipovima i mikroprocesorima. Na primjer, strateška krstareća raketa X-101, koju proizvodi Dizajnerski biro Raduga, dio korporacije Tactical Missiles, i koja je jedna od najsuvremenijih raketa u službi u Rusiji, koristi procesor Intel, čipove Xilinx i Texas Instruments, kao i primopredajnik Analog Devices Inc. Unatoč sankcijama sve ove komponente i dalje stižu u Rusiju u ogromnim količinama. U proteklih šest mjeseci ruske su vlasti odobrile uvoz komponenti američkog Analog Devicesa Inc. vrijednih više od 98 milijuna dolara, Xilinxa preko 75 milijuna dolara, Microchip Technologyja preko 42 milijuna dolara, Texas Instrumentsa najmanje 38 milijuna dolara, a Infineona, najvećeg njemačkog proizvođača poluvodiča, u vrijednosti većoj od 28 milijuna dolara, slijedi iz carinskih podataka Ruske Federacije.

Osim toga, proizvodi američkih Intela i AMD-a, uključujući mikroprocesore, uvezeni su u Rusiju u iznosu od više od 169 milijuna dolara, odnosno 35 milijuna dolara. Gotovo sva zapadna elektronika isporučuje se u Rusiju preko Kine i Hong Konga. Na primjer, tri najveća pošiljatelja Intelovih komponenti su hongkonške tvrtke: Time art international limited (poslala elektronike za gotovo 40 milijuna dolara), Union Tech Inc. Limited (preko 17 milijuna dolara) i Dexp International Limited (gotovo 15 milijuna dolara).

Niti američke sankcije uvedene u siječnju nisu zaustavile uvoz u Rusiju preko kineskih i hongkonških tvrtki. Primjerice, glavni partner ruskog VMK-a je Tordan Industry Limited iz Hong Konga protiv koje je u lipnju EU uvela sankcije. No, VMK je uvezla Xilinx čipove te američke kompanije u vrijednosti više od 10 milijuna dolara, a koriste se u raketama. SMT-Ailogic, koji je dio mreže dobavljača za proizvodnju bespilotnih letjelica Orlan, od početka godine uvezla je Xilinx čipove u vrijednosti od gotovo 1,6 milijuna dolara, a pošiljatelji su dvije kineske kompanije i turska Margi̇ana Inşaat Diş Ticaret Li̇mi̇ted Şi̇rketi̇.

Nisu sami čipovi u pitanju

Čipovi nisu jedino prijeko potrebno ruskom vojno-industrijskom kompleksu. Sankcije se odnose na stotine proizvoda važnih za rusku obrambenu industriju, uključujući alatne strojeve. Unatoč tome, od početka ove godine tvrtka Unimatic je u Rusiju uvezla alatne strojeve talijanskog O.M.V.-a i njemačkog Arinsteina u iznosu od najmanje 5 milijuna dolara, a jedan od glavnih državnih kupaca Unimatica je tvornica br. 9, vodeći ruski proizvođač tenkovskih topova.

Uvoze se i jednostavniji dijelovi oružja. Na primjer, Pointer LLC izvezao je u Rusiju 2023. godine 52,4 tisuće optičkih nišana proizvedenih u Kini, SAD-u i Japanu za 9 milijuna dolara. Ta tvrtka surađuje s ruskom Federalnom službom sigurnosti (FSB). Drugi uvoznik, CityImpex, dopremio je 150 kineskih termovizijskih kamera u vrijednosti od milijun dolara.

Civilno zrakoplovstvo u Rusiji postalo je jedan od sektora koji su najviše pogođeni sankcijama. Krajem prošle godine Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva (ICAO), označila je Rusiju "crvenom zastavicom" zbog mogućih problema sa sigurnošću leta. Osim Rusije, samo Butan, Liberija i Kongo imaju "crvenu zastavu". No, čini se da su ruski zračni prijevoznici pomoću paralelnog uvoza uspjeli riješiti najkritičniji problem, a to je nedostatak rezervnih dijelova. Četiri najveće ruske zrakoplovne kompanije - Aeroflot, S7, Pobeda i Rossiya - od početka ove godine uvezle su dijelova za zrakoplove u vrijednosti od 110 milijuna dolara. Primjerice, Aeroflot je u dopremio rezervne dijelove američkih kompanija Honeywell za 7,5 milijuna dolara, Woodward za 4,5 milijuna dolara i Boeing za 2,5 milijuna dolara, kao i francuskog Safran Nacellesa za 4,5 milijuna dolara. A u ožujku je S7 podružnica Globus uvezla u Rusiju kompletan turbomlazni motor koji koriste zrakoplovi Airbus A319/A320/A321, čija je cijena 7.500.000 $.

A tu je i Apple

Poslao ga je kineski DLA (GZ) Technology Co., Ltd. Web stranica tvrtke tvrdi da se bave "popravcima" i "opskrbom" zrakoplova i dijelova, a također se reklamira kao "lider u recikliranju i oporavi rashodovanih zrakoplova u Kini".Već spomenuti prijevoznik S7 u Rusiju je uvezao i motor za putnički Embraer E170, proizvođača američkog General Electrica, koji košta oko 4,4 milijuna dolara. Ovaj put motor je isporučila tvrtka Desert sun Supply, registrirana u UAE.

Dugo vremena nakon početka rata uvoz iPhonea u Rusiju bio je potpuno legalan, no 25. veljače ove godine Sjedinjene Države ipak su zabranile izvoz pametnih telefona iznad 300 dolara u Rusiju. Koristeći carinske podatke, Meduza je objavila da je samo od tada u Rusiju uvezeno iPhonea u vrijednosti više od 389 milijuna dolara, a uglavnom su naručeni iz Emirata.

Osim toga, i druga elektronika i dalje slobodno ulazi u Rusiju, poput Dell oprema. Prije početka rata američka tvrtka bila je glavni dobavljač serverske opreme za Rusiju, iz koje je otišla u kolovozu prošle godine. Međutim, od početka 2023. u zemlju je uvezeno Dell opreme u vrijednosti od više od 88 milijuna dolara, a servere i rezervne dijelove poslale su kineske, hongkonške, indijske, turske i tajlandske, emiratske tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:17