TEŽAK UDARAC ZA UKRAJINU

Rusi likuju: ‘Uništili smo specijalno oružje koje je stiglo iz SAD-a! A pogodili smo i skladište s Harpoonima‘

Nemoguće je potvrditi moskovske tvrdnje, piše agencija dpa i dodaje da je prema riječima neovisnih stručnjaka težak podvig locirati i uništili sustav HIMARS

Ukrajinci koriste američki raketni sustav HIMARS

 Profimedia/

Ruska vojska rekla je u nedjelju da je novim napadima na ukrajinske položaje uništila brojno oružje koje su Sjedinjene Države i druge članice NATO-a isporučile Ukrajincima.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je u nedjelju da je u crnomorskoj luci Odesa pogođeno skladište protubrodskih projektila Harpoon, a višecijevni raketni sustav HIMARS isporučen iz SAD-a pogođen je istočnoj regiji Doneck.

Nemoguće je potvrditi moskovske tvrdnje, piše agencija dpa i dodaje da je prema riječima neovisnih stručnjaka težak podvig locirati i uništili sustav HIMARS.

Ukrajina se opetovano koristila Harpoonima za napade na rusku mornaricu u Crnom moru.

U sjeveroistočnoj regiji Harkiv ruske snage srušile su borbeni zrakoplov Suhoj Su-25, ustvrdio je Konašenkov, a srušile su i jurišni helikopter Mi-17 te borbeni zrakoplov u Donecku.

Ranije u nedjelju ukrajinski general u Kijevu izvijestio je o jačanju bombardiranja Donecka čime su obuhvaćeni deseci općina, a prvenstveno su napadi usmjereni na gradove Siversk i Bahmut.

Pošto je ranije ovaj mjesec ruska vojska osvojila regiju Luhansk, sada se usredotočila na susjedni Doneck koji želi potpuno staviti pod svoju kontrolu.

Luhansk i Doneck čine industrijsku istočnu regiju poznatu kao Donbas koju Moskva želi cijelu oteti Ukrajini.

Čelnik ukrajinske vojne uprave za Luhansk Serhij Hajdaj u nedjelju je ponovno demantirao ruske tvrdnje da je pao cijeli Luhansk u ruske ruke.

Kijev još kontrolira dva sela u toj regiji, ustvrdio je Hajdaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. srpanj 2022 15:48