‘TOPOVSKO MESO‘

Rusi masovno otvarali stranicu s uputama za predaju, Kremlj ju blokirao: ‘Putina tek čeka teški izbor...‘

Dok Moskva nastoji pojačati svoje redove mobiliziranim vojnicima, pojavljuju se nova izvješća o pogibijama pripadnika tih snaga

Ruski vojni obveznici/Ilustracija

 Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik Via AFP

Ruska vlada u nedjelju je zabranila korisnicima diljem zemlje pristup ukrajinskoj internetskoj stranici koja potiče pripadnike ruske vojske na predaju. Od 4. listopada na stranici pod nazivom "Hochu Zhit" (u prijevodu s ruskog: Želim živjeti) zabilježeno je više od 2000 zahtjeva pripadnika ruske vojske da napuste svoj položaj i dobrovoljno se predaju ukrajinskim snagama, izvijestio je Kyiv Independent, kako prenosi Business Insider.

Preko ove ukrajinske državne internetske stranice obećava se pripadnicima ruskih snaga da će se Kijev pridržavati Ženevskih konvencija o postupanju s ratnim zarobljenicima i nudi pripadnicima ruske vojske koji se predaju tri obroka dnevno, pravnu podršku i liječničku skrb ako se prijave za predaju putem stranice ili navedene telefonske linije.

Telefonsku liniju prvi je put najavilo 19. rujna ukrajinsko Ministarstvo obrane, samo dva dana prije nego što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio mobilizaciju 300.000 vojnih rezervista, od kojih su mnogi već unovačeni, na bojište.

U nedjelju je Projekt Roskomsvoboda, nevladina ruska organizacija koja se bori protiv cenzure, izvijestila da je pristup stranici blokiran pod ovlastima Ureda ruskog glavnog tužitelja.

Bez komentara iz Kijeva i Moskve

Ruski glavni tužitelj, funkcija koju trenutačno obnaša Igor Krasnov, kojeg je postavio Putin, vodi pravosudni sustav zemlje. "Projekt je dvaput blokiran... Prvi put je to bilo kada je pristup svim domenama i poddomenama bio ograničen, drugi put je bila cijela web stranica", prenio je ruski list Kommersant o blokiranoj stranici, kako je izvijestio Roskomsvoboda Projecta. Ministarstvo obrane Ukrajine, koje vodi stranicu Hochu Zhit, i Vlada Ruske Federacije nisu odmah odgovorili na upit Insidera za komentar.

Dok Moskva nastoji pojačati svoje redove mobiliziranim vojnicima, pojavljuju se nova izvješća o pogibijama pripadnika tih snaga nakon što su prošli tek nešto malo borbene obuke, izvijestio je The New York Times. Do sada je, kako je prošli tjedan izvijestio Putin, mobilizirano 222.000 rezervista.

Kako bi postigli svoj cilj od 300.000 rezervista, ruski policijski i vojni časnici također se nenajavljeno pojavljuju u gradovima diljem Rusije i kupe muškarce – neke i s invaliditetom - s ulica i iz skloništa za beskućnike da se bore u ratu, izvijestio je ranije The Washington Post.

Kelsey Vlamis i Erin Snodgrass, novinarke Insidera, prethodno su izvijestile da Putinov potez da poveća redove ruske vojske najvjerojatnije neće promijeniti tijek rata, u kojem je Ukrajina ostvarila više pobjeda u posljednje vrijeme, kao što uostalom procjenjuju brojni zapadni stručnjaci i dužnosnici.

‘Ništa nego topovsko meso‘

Putin je na tiskovnoj konferenciji u petak rekao da je 16.000 novih regruta raspoređeno u borbu. Neki od njih imali su manje od 10 dana obuke. "Pružaju im u najboljem slučaju osnove, a u najgorem ništa i šalju ih u borbu, što ukazuje na to da su ti tipovi doslovno topovsko meso", rekao je za NYT William Alberque, stručnjak za ruske oružane snage.

Kako ukrajinska vojska nastavlja napredovati, ignoriranje odgovarajuće obuke za brzo popunjavanje ruskih redova moglo bi se dugoročno obiti o glavu Kremlju, rekli su stručnjaci za NYT. "Rusi će morati napraviti izbor - pravilno izgraditi jedinice tijekom vremena i onda riskirati gubitak rata ili koristiti te jedinice sada jer to zahtijeva rat, ali će te jedinice biti napola spremne", kaže Johan Norberg, ruski analitičar iz Švedske agencije za obrambena istraživanja.

Ročnici su se također žalili na životne uvjete koji su ispod standarda, a s kojima su se suočavali otkako su unovačeni.

Jedan je korisnik na društvenim mrežama tvrdio da ruski vojnici žive u "nehumanim uvjetima" te da se moraju sami snabdjeti hranom, izvijestio je NYT. Drugi su se žalili da imaju malo ili nimalo iskustva u pucanju iz oružja ili borbi. "Bez puške, ičega, bez odjeće, bez obuće", rekao je jedan svjedok. "Pola njih je mamurno, staro, ugroženo - trebala bi biti angažirana hitna pomoć“, naveo je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 02:31