UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusi mijenjaju stanje pripravnosti; Lavrov: ‘Detonirat će prljavu bombu‘; Kijev: ‘To znači da će je oni ispaliti!‘

Ključne događaje 243. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Napad na Kijev

 Oleksandr Khomenko/Nurphoto Via Afp

Ključni događaji:

- 25.000 ljudi evakuirano iz Hersona

- Brodovi sa žitom isplovili iz ukrajinskih luka

- Britanski obavještajci: ‘Do 85% ruskih napada bespilotnim letjelicama je presretnuto‘

- Ruski TV voditelj ispričao se nakon suspenzije

- ‘Ukrajina obara iranske dronove uz pomoć Izraela‘


Zbog tvrdnji o ‘prljavoj bombi‘ IAEA priprema inspekciju na dvije lokacije u Ukrajini

IAEA se sljedećih dana sprema poslati inspektore kako bi ispitali dvije lokacije u Ukrajini na zahtjev Kijeva, objavljeno je u ponedjeljak, što je reakcija na ruske tvrdnje da bi Ukrajina mogla upotrijebiti "prljavu bombu" što Kijev niječe.

"Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) svjesna je nedjeljnih izjava iz Ruske Federacije o navodnim aktivnostima na dvije nuklearne lokacije u Ukrajini", objavila je IAEA u priopćenju.

Agencija UN-a dodala je kako su obje lokacije već bile predmet njezinih inspekcija, jedna od njih prije mjesec dana.

"IAEA se sprema posjetiti te lokacije sljedećih dana", dodaje se.

Rusija optužuje Ukrajinu da bi mogla upotrijebiti "prljavu bombu" i za to optužiti Moskvu.

Kijev to niječe i tvrdi da je takva optužba znak da Moskva sama planira takav napad i da će okriviti Ukrajinu.


Rusi promijenili stanje pripravnosti svojih snaga

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je pripremilo svoje snage za djelovanje u uvjetima radioaktivne kontaminacije, nakon što je Moskva optužila Ukrajinu da planira detonirati ‘prljavu bombu‘ - što je Kijev oštro zanijekao.

Nakon tjedana rastućih napetosti zbog prijetnji ruskog predsjednika Vladimira Putina da će braniti "teritorijalni integritet" Rusije i nuklearnim oružjem, prva je to izjava Moskve o promjeni stanja pripravnosti njezinih snaga.

Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je zapadnim ministrima obrane u nedjelju da Moskva vjeruje da Ukrajina priprema detonaciju takve bombe, konvencionalnog oružja čija je jezgra obavijena nuklearnim materijalom.

Zapovjednik ruskih postrojbi za nuklearnu, biološku i kemijsku zaštitu Igor Kirilov, rekao je na brifingu za medije u ponedjeljak kako bi cilj takvog napada bio okriviti Rusiju za nastalu radioaktivnu kontaminaciju.

Ukrajina želi Rusiju prikazati kao "nuklearnog terorista", rekao je. "Cilj provokacije bio bi optužiti Rusiju za korištenje oružja za masovno uništenje na ukrajinskom vojnom poprištu i na taj način pokrenuti snažnu antirusku kampanju u svijetu, usmjerenu na potkopavanje povjerenja u Moskvu."

Kirilov je zaključio: "Ministarstvo obrane organiziralo je rad na suprotstavljanju mogućim provokacijama s ukrajinske strane: snage i sredstva stavljeni su u pripravnost za izvršavanje zadaća u uvjetima radioaktivne kontaminacije."

Zapadni saveznici Ukrajine odbacili su svaku sugestiju da Kijev gradi ili planira koristiti ‘prljavu bombu‘, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je optužba znak da Moskva sama planira takav napad i da će okriviti Kijev.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je rekao da optužbe da Moskva planira napad radioaktivnom ‘prljavom bombom‘, koje je iznio Zelenski u nedjelju, nisu za "ozbiljan razgovor", izvijestila je novinska agencija Interfax.

Zelenski je rekao u nedjelju da je jedino Rusija sposobna koristiti nuklearno oružje u Europi.

Američki vojni dužnosnik kazao je u ponedjeljak novinarima da SAD nema indikacija da je Rusija odlučila upotrijebiti nuklearno, biološko ili kemijsko oružje.

Izjavu je dao nakon razgovora između američkog ministra obrane i njegovog ruskog kolege u nedjelju i današnjih razgovora najviših američkih i ruskih generala.

Šef glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov razgovarao je s američkim i britanskim kolegama, generalom Markom Milleyjem i admiralom Tonyjem Radakinom o problemu ‘prljave bombe‘.


Zelenski: ‘Izraelska neutralnost kriva je za savezništvo Moskve i Teherana‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je u ponedjeljak neutralnost koju je iskazao Izrael nakon ruske invazije na njegovu zemlju, što je, po njegovu mišljenju, rezultiralo "savezništvom" između Moskve i Teherana, a manifestiralo se kroz isporuku iranskih dronova ruskoj vojsci.

"Takav savez jednostavno ne bi postojao da su vaši političari donijeli ispravnu odluku u to vrijeme. A mi smo je tražili", rekao je Zelenski novinarima na konferenciji koju je organizirao izraelski list Haaretz.

On smatra da je ovo zbližavanje Moskve i Teherana omogućila "izraelska odluka o tome da ne ometa Kremlj" godine 2014. nakon ruske aneksije Krima. Zelenski je izjavio kako vjeruje da je svrha takve odluke bila očuvanje dobrih odnosa između dviju zemalja.

Ukrajinski predsjednik to je rekao nekoliko dana prije održavanja parlamentarnih izbora u Izraelu s neizvjesnim ishodom. Zakazani su za 1. studenoga.

Ranije u ponedjeljak izraelski ministar obrane Benny Gantz razgovarao je sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim te rekao da Izrael Ukrajini neće isporučivati oružje.

To se dogodilo dva dana nakon što je Moskva upozorila Izrael da ne bi trebao Kijevu isporučivati svoje oružje.


Vlasti Hersona: Tri ukrajinska projektila pogodila su područje hidroelektrane Kahovka

Ukrajinske snage ispalile su 19 projektila iz raketnog sustava HIMARS na Novu Kahovsku, od kojih su tri pogodile hidroelektranu Kahovka, rekao je predstavnik hitnih službi regije Herson za RIA Novosti.

- Kijevski režim nastavlja granatirati civilnu infrastrukturu Nove Kahovke. U 11.20 sati pale su na hidroelektranu,a neke je projektile presrela protuzračna obrana. Podaci o žrtvama se još uvijek utvrđuju, rekao je izvor agencije.

Kako je za RIA Novosti rekao šef gradske uprave Vladimir Leontijev, nije bilo velike štete, a elektrana nastavlja s radom.


Ukrajinska vojska ne očekuje rusko povlačenje iz Hersona

Ukrajinske vojne obavještajne službe ne očekuju da će se ruske trupe povući iz okupiranog grada Hersona na jugu Ukrajine.

Naprotiv, ruska vojska priprema se za obranu grada, rekao je u ponedjeljak u Kijevu šef obavještajne službe Kirilo Budanov.

“Ruski okupatori stvaraju iluziju da napuštaju Herson, a zapravo ondje raspoređuju nove vojne jedinice”, rekao je za portal Ukrajinska pravda.

Ruske vlasti zapovjedile su da se civili evakuiraju iz Hersona, jedne od četiriju ukrajinskih regija koje je Rusija prošli mjesec anektirala, nakon što su ukrajinske snage ostvarile važne vojne uspjehe.

"Važno je da spasite svoje živote", rekao je u nedjelju u videoporuci ministar obrazovanja Sergej Kravcov.

Vlasti su za vikend rekle da je od utorka evakuirano oko 25.000 ljudi, uglavnom brodovima preko rijeke Dnipra.


Ruski general-pukovnik: Ukrajinci prirpemaju provokaciju, pri kraju je izrada ‘prljave bombe‘

Ukrajinci privode kraju izradu "prljave bombe", poručio je na briefingu general-pukovnik Igor Kirilov, načelnik ruskih snaga za radijacijsku, kemijsku i biološku zaštitu.

- Prema informacijama koje imamo, dvije ukrajinske organizacije imaju konkretne upute za izradu tzv. prljave bombe. Rad je u završnoj fazi, rekao je.

Prema njegovim riječima, režim u Kijevu želi inscenirati provokaciju kako bi optužio Rusiju za korištenje oružja za masovno uništenje i pokrenuo snažnu antirusku kampanju u svijetu.

Kirilov je dodao da je Moskva upoznata s informacijama o kontaktima između Ureda predsjednika Ukrajine i predstavnika Velike Britanije o mogućem odavanju tehnologije nuklearnog oružja.

Prema njegovim riječima, Ukrajina planira uporabu ‘prljave bombe‘ podmetnuti Rusiji i optužiti ju za uporabu nuklearnog oružja male snage, u kojem se kao punjenje koristi visoko obogaćeni uran.

- Radioaktivne izotope bilježit će senzori Međunarodnog sustava za nadzor i praćenje radioaktivnosti u Europi, što će omogućiti da se Kremlj optuži da korištenje oružja masovnog uništenja, rekao je Kiril ustvrdivši da je Zapad slične metode koristio u Siriji.


Peskov: Njemačku i Francusku ne zanima mirovni proces, za razliku od Turske

Kremlj je ustvrdio kako Francuska i Njemačka nisu pokazale nikakvu inicijativu za posredovanje u mirovnom procesu u Ukrajini, za razliku od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

- Emmannuel Macron i Olaf Scholz nisu iskazali želju da poslušaju stav Rusije ili da sudjeluju u mirovnim naporima. Ankara je zauzela drugačiji stav od Pariza i Berlina i pokazala spremnost da nastavi u tom smjeru, rekao je Dmitrij Peskov.

Peskov je također potvrdio prijetnju koju je izrekao ministar obrane Sergej Šojgu, da će Ukrajinci baciti ‘prljavu bombu‘.

- Nepovjerenje Zapada prema informacijama koje je dostavila ruska snaga ne znači da prijetnja od uporabe prljave bombe ne postoji. Takva prijetnja postoji i ministar obrane je informaciju dao svojim sugovornicima. Na njima je hoće li u nju vjerovati ili ne, rekao je.


Šef obavještajaca o dizanju u zrak brane Kahovka

Prošlog tjedna ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ustvrdio je da Rusija planira dići u zrak branu hidroelektrane Kahovka u blizini Hersona, što bi dovelo do ‘povijesne katastrofe‘.

No šef obavještajaca, Kirilo Budanov, danas je ustvrdio da bi to samo ‘usporilo njegove trupe za oko dva tjedna – a također bi se uzvratilo Rusiji tako što bi poplavilo teritorij koji su oni okupirali‘.

‘Dobit će potpunu poplavu lijeve obale (okupiranog) Hersona. Čak će teoretski izgubiti i mogućnost opskrbe vodom Sjevernokrimskog kanala Krima... Naravno, oni bi zakomplicirali naše napredovanje na određeno vrijeme. A to, usput, nije jako dugo razdoblje, oko dva tjedna otprilike", kazao je šef glavne obavještajne uprave ukrajinskog ministarstva.

Dodao je da bi to "uništilo mogućnost postojanja nuklearne elektrane Zaporižja".

Nuklearno postrojenje u Zaporožju, najveće u Europi, okupirano je od strane ruskih vojnika od prvih dana rata.

Ukrajina tvrdi da su Rusi minirali branu i da se spremaju dići je u zrak – dok Kremlj kaže da Ukrajinci planiraju učiniti istu stvar.


Kuleba pozvao stručnjake u ukrajinska nuklearna postrojenja

Nakon navoda ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua da bi Ukrajina mogla upotrijebiti "prljavu bombu", ukrajinski ministar vanjskih poslova pozvao je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da pošalje stručnjake u ukrajinska nuklearna postrojenja.

Dmitro Kuleba rekao je da je razgovarao s čelnikom IAEA-e Rafaelom Grossijem i pozvao organizaciju da "hitno pošalje stručnjake u miroljubive objekte u Ukrajini za koje Rusija lažno tvrdi da razvijaju prljavu bombu".

"Za razliku od Rusije, Ukrajina je uvijek bila i ostala transparentna. Nemamo što skrivati", rekao je Kuleba.

Zapadni stručnjaci kazali su da je Šojguova tvrdnja dio ruske kampanje dezinformiranja s ciljem obeshrabrivanja Zapada da isporučuje oružje Ukrajini.


Kijev u mraku

Ova upečatljiva fotografija koja kruži društvenim mrežama prikazuje glavni grad Ukrajine obavijen mrakom - vide se samo svjetla automobila.

Kijev je bio u mraku četiri sata kako bi uštedio energiju nakon što su ruske snage počele udarati na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Prošlog je tjedna ukrajinski predsjednik Zelenski rekao da je 30 posto elektrana u zemlji uništeno.

Rusija je posljednjih dana pojačala napade na energetsku infrastrukturu dok se na bojnom polju priprema za vjerojatni poraz u Hersonu.


Oko Istanbula čeka 150 brodova sa žitom

Ujedinjeni narodi su rekli da je potrebno učiniti više kako bi se riješio zaostatak u izvozu žitarica u Crnom moru.

Oko Istanbula navodno čeka više od 150 brodova, a kašnjenja mogu uzrokovati prekid opskrbnih lanaca i lučkih operacija.

Izvozni sporazum, u kojem su ljetos posredovali UN i Turska, omogućio je Ukrajini da nastavi s izvozom žitarica iz luka na obali Crnog mora koje su dotad bile zatvorene zbog ruske invazije.

Ukrajina je rekla da je sedam brodova koji su prevozili žito isplovilo iz njenih luka u nedjelju, ali je optužila Rusiju da ih je blokirala.


Ruski TV voditelj ispričao se nakon suspenzije

Ruski TV voditelj ispričao se zbog tvrdnje da djecu koja su se protivila Rusiji treba utopiti u rijeci.

Voditelj Russia Today Anton Krasovski rekao je da mu je bilo "stvarno neugodno" nakon što se "zanio" svojim komentarima.

"Pa, događa se. Zanesete se i ne možete stati. Molim za oprost sve koji su bili zapanjeni ovime", rekao je.

Državna televizijska kuća suspendirala je Krasovskog nedugo nakon njegovih primjedbi i sugerirala da je incident rezultat "privremene neuračunljivosti".

Ipak, čini se da je prešao granicu s ruskim državnim istražnim odborom potvrdivši da će izraditi izvješće o tom pitanju.

Kontroverzne komentare voditelj je iznio prošlog tjedna u emisiji u kojoj je komentirao navode autora znanstvene fantastike Sergeja Lukjanenka o svom prvom posjetu Ukrajini 1980-ih tijekom kojeg su mu djeca rekla da bi živjeli bolje da nije bilo ruskih okupatora.

"Trebalo ih je utopiti u Tisi. Samo udavite tu djecu, udavite ih", rekao je.


Bivši zapovjednik britanske vojske: Rusija se suočava s "neizbježnim porazom" u Hersonu

Bivši zapovjednik britanske vojske rekao je da se Rusija suočava s "neizbježnim porazom" u Hersonu uoči očekivane bitke.

General Lord Dannett tvrdi da trupe Vladimira Putina pokušavaju spasiti obraz kako bi njihov poraz izgledao "manje kaotično".

"Rusi očito razmišljaju o tome da pokušaju pretvoriti ono što je vjerojatno neizbježan poraz tamo u neku vrstu upravljanog povlačenja kako bi izgledalo manje kaotično s njihove točke gledišta", rekao je za Sky News.

Stanovnici područja pod ruskom okupacijom pozvani su da pobjegnu, a svi muškarci koji odluče ostati pozvani su da se pridruže novoformiranoj miliciji.


Iranski general ismijava EU: ‘Kupite si ugljen, bit će teška zima‘

Visoki iranski general optužen za isporuku bespilotnih letjelica Rusiji navodno se narugao Europskoj uniji.

General bojnik Mohammad Bagheri predložio je EU da "kupi ugljen" za svoje građane kako bi zagrijali svoje kuće ove zime, usred rastućih cijena energije uzrokovanih ratom.

"Dopušteno im je identificirati i zaplijeniti svu imovinu general-bojnika Mohammada Hosseina Bagherija u bankama diljem svijeta i koristiti ih za kupnju ugljena za europske građane, teška zima je pred nama", rekao je Bagheri u poruci koju su kasno u nedjelju objavili lokalni mediji i novinske agencije.

Bagheri je bio među trojicom iranskih vojnih dužnosnika koje su nedavno sankcionirale Velika Britanija i Europska unija nakon tvrdnji da su iranske bespilotne letjelice korištene u napadima na Ukrajinu.

Sankcije su uglavnom simbolične - uključuju zabranu ulaska u EU i zamrzavanje imovine koju posjeduju u bloku.


‘Ukrajina obara iranske dronove uz pomoć Izraela‘

Ukrajina obara iranske dronove isporučene Rusiji - i to radi uz pomoć izraelske obavještajne službe, izvijestio je New York Times.

Novine nisu precizirale koje su informacije ponuđene ukrajinskim vlastima.

Podsjetimo, nakon napada bespilotnih letjelica u Kijevu, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba navodno je apelirao na Izrael da im omoguće oružje protuzračne obrane.

Iako je izraelski ministar obrane Benny Gantz odbio ponuditi oružje - uglavnom zato što Izrael ovisi o ruskoj suradnji svojih zračnih snaga u izvođenju napada u Siriji - rekao je da će osigurati sustave za rano upozoravanje.

U međuvremenu je Ukrinform izvijestio da su izraelske zračne snage pogodile tvornicu u Siriji u kojoj su se izrađivale iranske bespilotne letjelice.

Kao što smo izvještavali, Rusija je navodno koristila iranske bespilotne letjelice za napade na ciljeve diljem Ukrajine.


Voditelj smijenjen nakon trenutka potpunog ludila na ruskoj televiziji

Russia Today optužena je za poticanje genocida nakon što je voditelj ustvrdio da djecu koja su kritizirala Kremlj treba utopiti.

Naime, televizijska kuća pod državnom kontrolom prošlog je tjedna suspendirala voditelja Antona Krasovskog nekoliko sati nakon njegovih komentara, inzistirajući da nitko na RT-u ne dijeli njegovo mišljenje.

Glavna urednica Margarita Simonjan sugerirala je da su "divlje i odvratne" primjedbe Krasovskog - proratnog komentatora kojeg je sankcionirala Europska unija - rezultat "privremenog ludila".

Ukrajina je pozvala na svjetsku zabranu RT-a, pozivajući zemlje koje to još nisu učinile da pogledaju isječak u kojem Krazovski govori na televiziji.

"Agresivno poticanje na genocid (ovoj će se osobi suditi za to) koje nema nikakve veze sa slobodom govora", opisao je njegove komentare ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.


25.000 ljudi evakuirano iz Hersona

Ruske vlasti na okupiranom području Hersona nastavljaju pozivati ​​stanovnike da pobjegnu strahujući od očekivane ukrajinske protuofenzive u regiji.

Od utorka je evakuirano oko 25.000 ljudi, ustvrdio je Kiril Stremousov, zamjenik čelnika regije postavljenog od strane Rusije.

Muškarci u okupiranom Hersonu pozvani su pak da se pridruže novoformiranoj lokalnoj miliciji, prenosi Guardian.


Sedam brodova sa žitom isplovilo iz ukrajinskih luka

Ukrajina je priopćila da je sedam brodova isplovilo iz njezinih luka u nedjelju prevozeći žito za Aziju i Europu, ali je optužila Rusiju da blokira punu provedbu crnomorskog sporazuma o žitu.

"Rusija namjerno blokira punu provedbu Inicijative za žito. Kao rezultat toga, ukrajinske luke u posljednjih nekoliko dana rade sa samo 25-30% svojih kapaciteta", izvijestilo je Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture na Telegramu.

Sporazum kojeg podupro UN otvorio je put Ukrajini da obnovi izvoz žitarica iz crnomorskih luka koje su bile blokirane nakon ruske invazije. Moskva je zauzvrat dobila jamstva za vlastiti izvoz žitarica i gnojiva.

Ukrajina je pozvala na obnovu sporazuma, ali zabrinutost raste oko toga hoće li Rusija pristati na produljenje nakon roka od 19. studenog s obzirom na to da Rusija opetovano iznosi pritužbe na njegovu provedbu.


Rusi: Ukrajinci napali Novu Kahovku, Zorinsk i Starobelsk

Oružane snage Ukrajine u ponedjeljak navečer nastavile su s granatiranjem Nove Kahovke u regiji Herson, piše ruski Tass koji prenosi poruke s Telegram kanala gradske uprave.

Čulo se osam, a zatim još četiri eksplozije, ali "protuzračna obrana Oružanih snaga Ruske Federacije radi", navodi se u tekstu.

Sat vremena prije, prema podacima gradske uprave, čulo se još 10 eksplozija.

Rusi ističu i kako su oružane snage Ukrajine ispalile u ponedjeljak po dvije granata iz američkog višecijevnog raketnog sustava HIMARS na gradove Zorinsk i Starobelsk u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR). To je izvijestio predstavnički ured LPR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine, prenosi Tass.


Britanski obavještajci: Do 85% ruskih napada bespilotnim letjelicama je presretnuto

Rusija nastavlja koristiti iranske dronove protiv ciljeva diljem Ukrajine. Ukrajinski napori da poraze bespilotne letjelice Shahed-136 su sve uspješniji, a službeni izvori uključujući predsjednika Zelenskog tvrde kako je do 85 posto ovih napada presretnuto, objavilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

"Ove bespilotne letjelice su spore, bučne i lete na malim visinama, zbog čega je usamljenim letjelicama lako gađati konvencionalnu protuzračnu obranu.

Rusija vjerojatno troši velik broj iranskih bespilotnih letjelica Shahed-136 kako bi probila sve učinkovitiju ukrajinsku protuzračnu obranu. Vjerojatno ih koristi kao zamjenu za precizno oružje dugog dometa proizvedeno koje postaje sve oskudnije", stoji u izvještaju.


Dan specijalnih snaga u Rusiji

Na današnji dan od 2006. godine Oružane snage Ruske Federacije (OS RF) obilježavaju Dan specijalnih snaga, a rusko ministarstvo obrane tim je povodom objavilo snimke borbi specijalnih postrojbi Središnjeg vojnog okruga.

"Od prvog dana specijalne vojne operacije, pripadnici postrojbi specijalnih snaga Središnjeg vojnog okruga izvode izvidničke operacije, uništavaju neprijateljske diverzantsko-izvidničke skupine, uklanjaju osmatračke postaje i skrivene vatrene položaje, uništavaju linije vojne komunikacije i opskrbe. za militante. Snajperisti, mitraljezi, bacači granata služe kao dio grupa specijalnih snaga, strijelci, saperi, vozači, liječnici i operateri bespilotnih letjelica, djelujući u dubini borbenih formacija nacionalista", izvijestio je ruski vojni odjel.

Specijalne postrojbe su najobučenije vojno osoblje. Oni su u stanju djelovati samostalno dugo vremena neprimijećeni i, izolirano od glavnih snaga, pružati topničku i zrakoplovnu vatru. Osim toga, vojno osoblje može opskrbiti zapovjedništvo obavještajnim podacima i uništiti neprijateljske logističke lance.

Tijekom vojne operacije deseci vojnika specijalnih snaga dobili su državne nagrade. "Mi smo kao obitelj, jedna velika prijateljska obitelj. Na ovaj dan ćemo se samo rukovati i nastaviti izvršavati svoje zadaće", govori u videu pripadnik postrojbe specijalnih snaga Središnjeg vojnog okruga.


Pilot skočio iz pogođenog Suhoja

Na Twitteru se pojavila snimka koja prikazuje pilota kako iskače iz pogođenog ruskog bombardera Suhoj SU-25 dok je nisko letio nad Ukrajinom.

Snimku snimljenu kamerom na kacigi, koja je izvorno postavljena na ruski vojni Telegram kanal, na Twitteru je objavio vojni analitičar Rob Lee.

Nije potvrđeno kada je nastala, ali na Twitteru mnogi komentiraju da se radi o padu SU-25 koji se dogodio još u lipnju.


Zelenski: Samo je Rusija sposobna koristiti nuklearni arsenal u Europi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da je jedino Rusija sposobna koristiti nuklearno oružje u Europi.

Zelenski je kritizirao navode ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua u telefonskim razgovorima sa zapadnim kolegama da bi Ukrajina mogla u trenutnom sukobu pripremati uporabu ‘prljave bombe‘, konvencionalnog oružja čija je jezgra obavijena nuklearnim materijalom.

"Ako netko može koristiti nuklearno oružje u ovom dijelu Europe - to može biti samo jedan izvor - i to je onaj koji je naredio drugu Šojguu da telefonira tu i tamo", rekao je Zelenski u svojoj večernjoj videoporuci.

Zelenski je dodao da Šojguov ‘telefonski vrtuljak‘ razjasnio situaciju.

"Svatko savršeno dobro razumije. Razumiju tko je izvor svih prljavih stvari koje se mogu zamisliti u ovom ratu", poručio je ukrajinski predsjednik.


Rusija raketirala Mikolajiv, Šojgu tvrdi: Ukrajinci će baciti ‘prljavu bombu‘

Rusija je ispalila projektile i bespilotne letjelice na južni grad Mikolajiv koji drže Ukrajinci, uništivši stambeni blok. Napad na brodograditeljski grad oko 35 km sjeverozapadno od linije bojišnice u Hersonu uslijedio je u trenutku kada je Rusija naredila da 60.000 ljudi napusti regiju "kako bi spasili svoje živote" pred ukrajinskom protuofenzivom.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u međuvremenu je kazao da rat ide prema "nekontroliranoj eskalaciji" u nizu telefonskih poziva koje je uputio zapadnim ministrima obrane.

O "stanju koje se brzo pogoršava" razgovarao je s britanskim, francuskim i turskim kolegama, priopćilo je ministarstvo.

Telefonski je razgovarao i s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom po drugi put u tri dana. Pentagon je rekao da je Austin rekao Šojguu da "odbacuje svaki izgovor za rusku eskalaciju".

Bez pružanja dokaza, Šojgu je rekao da bi Ukrajina mogla eskalirati korištenjem "prljave bombe" ili konvencionalnog eksploziva pomiješanog s radioaktivnim materijalom.

Ukrajina ne posjeduje nuklearno oružje, dok je Rusija rekla da može zaštititi svoj teritorij svojim nuklearnim arsenalom.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba odbacio je optužbe kao "apsurdne" i "opasne", dodavši: "Rusi često optužuju druge za ono što sami planiraju".

U zajedničkom priopćenju nakon razgovora Britanija, Francuska i Sjedinjene Države rekle su da su predane podupiranju Ukrajine "koliko god bude potrebno" i odbacile su upozorenje Rusije o "prljavoj bombi".

“Naše su zemlje jasno dale do znanja da svi odbacujemo transparentno lažne optužbe Rusije da se Ukrajina sprema upotrijebiti prljavu bombu na vlastitom teritoriju”, rekli su.

"Svijet bi prozreo svaki pokušaj da se ova optužba iskoristi kao izgovor za eskalaciju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:04