PREDLOŽILI ALTERNATIVU

Rusi misle da titula ‘predsjednik‘ zvuči previše zapadnjački: ‘Evo kako biste trebali zvati Putina‘

Ovaj potez dolazi istovremeno s ruskim pokušajima da u zemlji zamijene zapadnjačke proizvode, brendove i riječi

Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/Afp

Saveznici Kremlja pozvali su da se Vladimira Putina oslovljava kao vladara, prenosi Telegraph.

Naime, Liberalno-demokratska partija Rusije (LDPR) sugerirala je da ruskog predsjednika zove ‘Pravitel‘, ruskom titulom koja ima slavenske korijene i, kako kažu, "više pristaje Putinovom statusu i ulozi".

Desno orijentirana stranka ima u parlamentu 22 od 450 mjesta i trenutno služi kao koridor Kremlja za neprimjetno uvođenje radikalnih ideja kojima stječe sve veću popularnost.

Ovaj potez dolazi istovremeno s ruskim pokušajima da u zemlji zamijene zapadnjačke proizvode, brendove i riječi, nakon sankcija koje su im uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

Iz LDPR-a su u medijima obrazložili da je trenutna Putinova titula ‘predsjednik‘ prvi put nastala u SAD-u u 18. stoljeću i da bi se umjesto toga trebala koristiti riječ ‘Pravitel‘, usprkos autokratskim konotacijama.

Titula ‘Pravitel‘ ima duboku povijest u Rusiji. Naime, carska obitelj Romanov vladala je zemljom od 1613. od 1917. godine.

Car nosi slično značenje tituli ‘Pravitel‘, no poznatiji prijevod je ‘vladar‘.

Prije raspada Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov prvi je put nazvan ‘predsjednikom‘. Prije toga vođe SSSR-a su bili zvani kao ‘predsjedatelji‘ ili ‘generalni sekretari‘.

Nakon zahtjeva LDPR-a pojavile su se kritike da Putin ionako već ima totalnu moć u Rusiji i da već vlada zemljom poput cara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:52