PORASLA UPOTREBA

‘Rusi na bojišnici koriste satelite Elona Muska, zna se i kako ih dobivaju!‘

Starlinkovi treminali poslani su Ukrajini nakon ruske invazije - ‘Nikad nismo poslovali s Rusijom‘

Vladimir Putin i Elon Musk

 Vladimir Putin I Elon Musk

Ruske snage dobivaju pristup Starlinkovim satelitima nezakonito putem trećih zemalja i sve ga češće koriste na bojišnici, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ukrajinske vojno-obavještajne službe za Reuters, ne objasnivši kako zna za to.

Vojni dužnosnik Andrij Jusov rekao je da se radi na tome da se spriječi ruske snage da koriste satelitske internetske terminale, koje je proizveo SpaceX Elona Muska, za koordinaciju napada u okupiranim dijelovima Ukrajine.

"Krijumčarenje iz trećih zemalja", rekao je Jusov, na pitanje kako ruske snage nabavljaju te uređaje.

"Upotreba na bojišnici je porasla", rekao je. Na pitanje pokušava li Ukrajina to prekinuti, rekao je da rade na tome.

Kremlj je u ponedjeljak ustvrdio da terminali nisu certificirani za korištenje u Rusiji niti ih se službeno nabavlja te da ih se prema tome ne može koristiti. Starlink tvrdi da ne posluje s ruskom vladom niti vojskom.

Po priopćenju od 8. veljače, Starlinkovi terminali nisu aktivni u Rusiji i SpaceX nikada nije prodao niti oglašavao uslugu u Rusiji niti isporučivao opremu lokacijama u Rusiji. Starlinkovi terminali, koji pružaju uslugu brze internetske veze, poslani su kako bi pomogli Ukrajini nakon ruske invazije u veljači 2022. i ključni su za ukrajinske komunikacije na bojišnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:34