RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Rusi na udaru: Eksplozija kod Belgoroda, zatvoren Krimski most, Herson ostao bez struje

Pratimo ključne događaje 256. dana invazije Rusije na Ukrajinu

Požar u Belgorodu

 Twitter/

Ključni događaji 256. dana invazije:

- Vlasti Kijeva počele planirati evakuaciju stanovništva ako posve nestane struje

- Smijenjen ruski zapovjednik u Ukrajini Aleksander Lapin

- SAD traži od Ukrajine da da pokaže Rusiji otvorenost za pregovore

- ISW: Iran traži od Rusije pomoć u nuklearnom programu


Herson ostao bez struje

Nakon što su Rusi objavili da su Ukrajinci raketama oštetili okupiranu branu u Novoj Kahovki, stigla je informacija da je Herson ostao bez struje.

Agencija TASS prenijela je objavu hitnih službi da je raketa iz HIMARS-a pogodila i oštetila branu. Nešto kasnije RIA Novosti su objavile kako u Herosnu nema struje te da bi razlog tome mogla biti najava da uskoro počinje bitka za grad.


Privremeno prekinut promet na Krimskom mostu

Od 8. studenog promet na Krimskom mostu bit će privremeno prekinut zbog obnove nakon eksplozije koja se dogodila prije mjesec dana, objavilo je rusko ministarstvo prometa.

Sergej Aksenov, prvi čovjek Krima, poručio je građanima da izbjegavaju relaciju između polutoka i oblasti Krasnodar, ali ako baš moraju, da koriste puteve na ‘novom ruskom teritoriju‘.


Veliki požar kod Belgoroda

Na naftnom terminalu u ruskoj oblasti Belgorod zabilježena je velika eksplozija. Guverner oblasti, Vjačeslav Gladkov, rekao je da je gori naftni terminal u ruskom selu Golovčino.

- Da, dio terminala je u plamenu, izvijestio je Gladkov na Telegramu.


Rusi u panici: Stvarate uvjete za humanitarnu katastrofu

Ruski državni mediji objavili su nove detalje navodnog napada na veliku branu hidroelektrane Nova Kahovka. Rusi tvrde da je brana oštećena nakon napada HIMARS-ima.

- Oružane snage Ukrajine ne odustaju od svojih pokušaja da unište branu hidroelektrane i stvore uvjete za humanitarnu katastrofu - rekao je predstavnik hitnih službi za RIA novosti.

Rusi tvrde da je lansirano šest raketa, ali da ih je pet presrela ruska protuzračna obrana, no jedna raketa se probila i udarila u branu,.

Lokalne su vlasti kasnije pojasnile da projektil nije prouzročio kritičnu štetu.


Rusija: Ukrajinci su raketiranjem oštetili branu u Novoj Kahovkoj

Ruske snage tvrde kako su Ukrajinci raketama oštetili okupiranu branu u Novoj Kahovkoj, pišu ruske agencije u nedjelju.

Agencija TASS prenosi izjavu hitnih službi da je brana pogođena i oštećena raketom iz HIMARS-a. Dužnosnik je rekao kako je to bio „pokušaj stvaranja uvjeta za humanitarnu katastrofu“ probijanjem brane.

Reuters nije uspio neovisno provjeriti to izvješće.

Velika brana Nova Kahovska blokira Dnjepar uzvodno od Hersona, grada prema kojem ukrajinske snage napreduju proteklih tjedana, zbog čega je postala od ključne strateške važnosti.

Dvije strane od listopada se međusobno optužuju da planiraju uništiti branu eksplozivima. Taj bi potez poplavio većinu nizvodnog područja, što bi dovelo do velikog uništenja u hersonskoj regiji.


Kličko upozorava na mogući nestanak struje i vode u Kijevu

Kijev se suočava s mogućim nestankom struje i prekidima u mreži za opskrbu vodom i grijanjem koji su uzrokovani ruskim udarima, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko za ukrajinsku državnu televiziju.

Stanovnici glavnog grada trebali bi stvoriti zalihe i razmotriti privremeno iseljavanje, rekao je Kličko u subotu navečer.

Opisao je to kao najgori mogući scenarij.

"Činimo sve što možemo da osiguramo da stvari ne dođu do ovoga. Ali želimo biti otvoreni. Naši neprijatelji čine sve što mogu da ostave ovaj grad bez grijanja, bez struje i bez opskrbe vodom – ukratko, tako da svi umremo", rekao je kijevski gradonačelnik.

Procijenio je da je u gradu oko tri milijuna ljudi, uključujući 350.000 interno raseljenih osoba.

Kijev pokušava stabilizirati svoju elektroenergetsku mrežu povremenim isključivanjima koja ostavljaju dijelove grada u mraku na nekoliko sati i postavlja 1000 manjih toplana u slučaju da padne mreža za grijanje.

Kličko, poznat kao bivši svjetski boksački prvak, optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi uništiti Ukrajinu kao naciju. "Putinu ne trebamo mi Ukrajinci. Treba mu regija, treba mu Ukrajina bez nas."

Rusija je 24. veljače pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu i od tada je četiri regije na jugu i istoku proglasila dijelom ruskog teritorija.


Vlasti Kijeva počele planirati evakuaciju tri milijuna ljudi ako potpuno nestane struje

Vlasti grada Kijeva počele su planirati evakuaciju tri milijuna stanovnika grada ako ukrajinsku prijestolnicu zahvati potpuni nestanak struje, piše New York Times.

Teško bombardiranje kritične energetske infrastrukture diljem zemlje od strane ruskih snaga se nastavlja, pri čemu je 40 posto ukrajinske energetske infrastrukture oštećeno ili uništeno.

Komunalni radnici postavljaju 1000 grijaćih skloništa koja mogu poslužiti i kao bunkeri dok inženjeri pokušavaju popraviti bombardirane elektrane bez potrebne opreme.

Ukrajinska nacionalna energetska tvrtka priopćila je u subotu da će nastaviti s prekidima struje u sedam regija kako bi pokušala spriječiti potpuni kvar mreže.

Roman Tkačuk, direktor sigurnosti gradske vlade u Kijevu rekao je: ‘Ako nema struje, neće biti ni vode ni kanalizacije. Zato Vlada i gradska uprava poduzimaju sve mjere kako bi zaštitili naš elektroopskrbni sustav.‘


Smijenjen ruski zapovjednik u Ukrajini Aleksander Lapin

Ruski general-pukovnik navodno je smijenjen što je u posljednja u nizu smjena viših ruskih vojnih zapovjednika od ruske invazije na Ukrajinu, kaže britansko Ministarstvo obrane.

General bojnik Aleksander Linkov navodno je u četvrtak imenovan vršiteljem dužnosti zapovjednika Središnjeg vojnog okruga Rusije te je tako zamijenio general pukovnika Aleksandera Lapina.

Iz Ministarstva kažu:

‘Lapina su zbog lošeg učinka na bojnom polju u Ukrajini kritizirali i čečenski čelnik Ramzan Kadirov i šef Wagnera Jevgenij Prigožin. Ova otpuštanja slijede obrazac optuživanja viših ruskih vojnih zapovjednika za neuspjehe u postizanju ruskih ciljeva na bojnom polju. Ovo je vjerojatno pokušaj umanjivanja krivnje ruskog višeg vodstva kod kuće.


ISW: Iran traži od Rusije pomoć u nuklearnom programu

Institut za proučavanje rata u svojoj posljednjoj objavi navodi da Iran već sada naveliko koristi rusku ovisnost o njihovim dronovima na način da im Moskva pomaže u svom nuklearnom programu.

- Priznanje da su Moskvi isporučeni dronovi kao i zahtjevi za pomoć u nuklearnom programu jasni su pokazatelji da iranski visoki dužnosnici namjeravaju uspostaviti bliske bilateralne odnose s Rusijom u kojim bi oni bili ravnopravni partneri - navodi ISW.


SAD privatno traži od Ukrajine da pokaže Rusiji otvorenost za pregovore

Bidenova administracija privatno potiče ukrajinske čelnike da signaliziraju otvorenost za pregovore s Rusijom i odustanu od javnog odbijanja sudjelovanja u mirovnim pregovorima osim ako Putin ne bude uklonjen s vlasti, izvijestio je Washington Post u subotu.

List je citirao neimenovane informirane ljude koji su rekli da zahtjev američkih dužnosnika nije bio usmjeren na guranje Ukrajine za pregovarački stol, već kao proračunati pokušaj da se osigura da Kijev zadrži potporu drugih nacija koje su oprezne zbog potpirivanja rata za mnoge godine koje dolaze.

Rečeno je da su rasprave ilustrirale složenost stajališta Bidenove administracije o Ukrajini, dok su američki dužnosnici javno obećali podržati Kijev golemim iznosima pomoći "koliko god bude potrebno", dok se nadaju rješenju osmomjesečnog sukoba koji je ostavio veliki danak za svjetsko gospodarstvo i potaknuo strah od nuklearnog rata.

List navodi da američki dužnosnici dijele procjenu svojih ukrajinskih kolega da Putin za sada nije ozbiljan u pregovorima, ali su priznali da je zabrana pregovora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog izazvala zabrinutost u dijelovima Europe, Afrike i Latinske Amerike, gdje se najoštrije osjećaju učinci rata na troškove hrane i goriva.

"Umor od Ukrajine stvarna je stvar za neke od naših partnera", citirao je Post neimenovanog američkog dužnosnika.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće i State Department nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom tog napisa.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je tijekom posjeta Kijevu u petak da će potpora Washingtona Ukrajini ostati "nepokolebljiva i nepokolebljiva" nakon izbora za Kongres na sredini mandata sljedećeg utorka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:21