RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Rusi napali na novogodišnju noć, odjekivale eksplozije i sirene, prkosni Kijevljani s balkona poručili Putinu što misle

Navažnije događaje vezane za rat u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Prizor s kijevskog balkona na novogodišnju noć

 Screenshot: Twitter/

Ključni događaji:

- eksplozije u Ukrajini u prvim satima 2023.

- Zelenski u novogodišnjoj poruci: ‘Imamo samo jednu želju, a Rusiji nećemo oprostiti teror‘

- Putinova novogodišnja poruka: ‘Zapad nas je lagao i sada cinično koriste Ukrajinu‘



Stoltenberg: Ukrajina mora dobivati pomoć dugoročno

Zapadne zemlje moraju biti spremne pružati pomoć Ukrajini dugoročno jer Rusija ne pokazuje naznake popuštanja, rekao je u nedjelju za BBC glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da će vojna pomoć osigurati opstanak Ukrajine kao suverene države i prisiliti Rusiju da sjedne za stol i pregovara o okončanju rata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužuje Zapad da koristi Ukrajinu da bi uništio njegovu zemlju.

Ruski projektili i dronovi gađali su Ukrajinu i na Silvestrovo i Novu godinu.

Djelomična mobilizacija u rujnu pokazala je da Moskva u ovome trenutku ne želi zaustaviti rat, rekao je Stoltenberg.

"Ukrajinske snage imale su zamah nekoliko mjeseci, ali znamo i da je Rusija mobilizirala još puno više vojnika od kojih su mnogi sada na obuci", istaknuo je.

"Sve to ukazuje na to da su spremni nastaviti rat i također možda pokušati pokrenuti novu ofenzivu".

Putin je u novogodišnjem govoru rekao da je u Ukrajini na kocki budućnost Rusije.

Njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenskij optužio ga je da se skriva iza svojih vojnika umjesto da ih vodi.

"Moramo pružiti pomoć Ukrajini sada, uključujući vojnu, jer je to jedini način da uvjerimo Rusiju da mora sjesti i pregovarati u dobroj vjeri i poštovati Ukrajinu kao suverenu neovisnu naciju u Europi", naglasio je Stoltenberg.

Dodao je da "ono što Ukrajina može postići za stolom u potpunosti ovisi o snazi na bojišnici".


Ukrajina tvrdi da je nanijela teške gubitke Rusima u Bahmutu

Ukrajinska vojska objavila je u nedjelju da je nanijela velike gubitke ruskim snagama u Bahmutu, malom gradu na istoku Ukrajine koji je već mjesecima poprište žestokih borbi.

Oko 170 ruskih vojnika poginulo je u subotu u borbama za kontrolu nad tim gradom, rekao je glasnogovornik Istočne skupine oružanih snaga, Serhij Šerevati, u nedjelju navečer.

Situaciju je opisao kao "proizvodnu liniju smrti" i dodao da je ranjeno još najmanje 200 Rusa.

Moskva nije dala svoj komentar, a stanje na bojišnici često se ne može potvrditi.


Ukrajina: U ruskim napadima za Novu godinu četvero mrtvih i 50 ranjenih

Ukrajinske vlasti izvijestile su u nedjelju o četvero poginulih i 50 ranjenih u ruskim napadima uoči Nove godine i netom nakon ponoći, u kojima su, tvrdi Moskva, gađane tvornice dronova.

U tim je napadima gađan glavni grad Kijev i sedam drugih ukrajinskih oblasti, pokazuje zadnje izvješće mjesnih i oblasnih vlasti.

Po podatcima navedenim u izvješću o ruskim napadima na Novu godinu, tri osobe, među kojima 22-godišnjakinja, poginule su u gradu Hmeljnickom na zapadu zemlje.

Među 50 ranjenih je 13-godišnji dječak i njegova 12-godišnja sestra u selu blizu Hersona, na jugu, navodi predsjednikov ured.

Još je jedna osoba poginula u nedjelju, a tri su ranjene u ruskom napadu na Orihiv, u okolici Zaporižja, na jugu, objavile su lokalne vlasti.

Ukrajinske zračne snage priopćile su u nedjelju da su srušile 45 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje koje je Rusija lansirala u novogodišnjoj noći, pošto su Staru godinu obilježili raketni napadi na Kijev.

Načelnik kijevske policije Andrij Nebitov objavio je na Facebooku fotografiju na kojoj se vidi dio bespilotne letjelice na kojemu na ruskom piše "Sretna Nova godina".

"Ovo govori sve o terorističkoj državi i o njezinoj vojsci", napisao je.

Ruska vojska priopćila je u nedjelju da je u napadima na ukrajinske gradove, pa tako i na Kijev u subotu, gađala tvornice za proizvodnju bespilotnih letjelica kako bi spriječila planirane "terorističke napade".

"Spriječeni su planovi kijevskog režima o izvođenju terorističkih napada na Rusiju u bliskoj budućnosti", izrazilo je zadovoljstvo ministarstvo.

Moskva nerijetko naziva "terorizmom" operacije ukrajinske vojske na ruskom teritoriju ili napade na svoje objekte u Ukrajini.


Ruska vojska rekla da je u napadima na Ukrajinu gađala tvornice za proizvodnju bespilotnih letjelica

Ruska vojska je priopćila u nedjelju da je u napadima na ukrajinske gradove, pa tako i na Kijev u subotu, gađala tvornice za proizvodnju bespilotnih letjelica kako bi spriječila planirane "terorističke napade".

"Dana 31. prosinca 2022. ruske oružane snage su izvele precizan zračno-desantni napad dugog dometa na industrijska postrojenja ukrajinske obrane uključena u proizvodnju napadnih dronova kojima se koristi za izvođenje terorističkih napada na Rusiju", ističe rusko ministarstvo obrane u dnevnom izvješću.

"Spriječeni su planovi kijevskog režima o izvođenju terorističkih napada na Rusiju u bliskoj budućnosti", izrazilo je zadovoljstvo ministarstvo.

Moskva nerijetko naziva "terorizmom" operacije ukrajinske vojske na ruskom teritoriju ili napade na svoje objekte u Ukrajini.

Ruska vojska je ujedno izvijestila da nastavlja ofenzivu u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, gdje se trenutno vode najveće borbe.

U ruskim napadima na Kijev u subotu i na druge ukrajinske gradove poginulo je najmanje troje ljudi, a 50 je ranjeno, pokazuju najnoviji podatci ukrajinskih vlasti.


Ukrajina kaže da je srušila 45 ruskih dronova u novogodišnjoj noći

Ukrajinske zračne snage priopćile su u nedjelju da su srušile 45 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje koje je Rusija lansirala u novogodišnjoj noći, pošto su Staru godinu obilježili raketni napadi na Kijev.

"U noći na 1. siječnja 2023. ruski okupator napao je Ukrajinu dronovima kamikazama Šahid-131/136 iranske proizvodnje", navodi se u priopćenju ukrajinskih zračnih snaga.

Zračne snage navode da je 13 dronova srušeno prije, a 32 poslije ponoći. Ukrajinska vojska nije navela jesu li drugi dronovi pogodili metu.

Načelnik kijevske policije Andrij Nebitov objavio je na Facebooku fotografiju na kojoj se vidi dio bespilotne letjelice na kojemu na ruskom piše "Sretna Nova godina".

"Ovo govori sve o terorističkoj državi i njezinoj vojsci", napisao je.

Novinari agencije France Pressea čuli su eksplozije iznad Kijeva nepunih sat vremena nakon početka 2023., pošto je u raketiranju u subotu poginula najmanje jedna, a ranjeno je više desetaka osoba.

Proruske separatističke vlasti na istoku Ukrajine izvijestile su o pogibiji civila u ukrajinskom granatiranju u nedjelju u Jasinuvati, u okolici Donjecka.

Rekle su da je ukrajinska vojska odmah nakon ponoći napala Donjeck i obližnju Makijivku, pri čemu je ranjeno najmanje 15 ljudi.


Eksplozije u Ukrajini u prvim satima 2023.

Brojne eksplozije čule su se u Kijevu i drugim mjestima diljem Ukrajine, a sirene za zračnu uzbunu zavijale su širom zemlje u prvih nekoliko sati nakon ponoći na Novu godinu.

Dok su sirene zavijale, neki ljudi u Kijevu su sa svojih balkona vikali: "Slava Ukrajini! Slava herojima!", rekli su svjedoci Reutersu.

Fragmenti projektila koje su uništili ukrajinski sustavi protuzračne obrane oštetili su automobil u središtu glavnog grada, ali preliminarno nije bilo ozlijeđenih niti žrtava, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Gradska vojna uprava Kijeva priopćila je da su uništena 23 "zračna objekta" koje je lansirala Rusija.

Napadi su uslijedili nekoliko minuta nakon novogodišnje poruke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u kojoj je poželio pobjedu svojoj zemlji u ratu koji traje već 11 mjeseci i ne nazire mu se kraj.

Eksplozije su se čule i nakon toga, bez izravnih izvješća o šteti, izvijestili su Reutersovi svjedoci.

Bilo je i neslužbenih izvješća o eksplozijama u južnoj regiji Herson i sjevernoj regiji Žitomir.

Napadi su uslijedili nakon baražne paljbe od više od 20 krstarećih projektila ispaljenih na mete diljem Ukrajine u subotu, što je ukrajinski pravobranitelj za ljudska prava Dmytro Lubinets nazvao "terorom u novogodišnjoj noći".

Dužnosnici grada Kijeva i regije rekli su u aplikaciji za razmjenu poruka da sustavi protuzračne obrane rade.

Oleksej Kuleba, guverner kijevske regije, rekao je da je pokrenut napad dronovima. Nije odmah poznato jesu li neke mete pogođene.

Vjačeslav Gladkov, guverner južne ruske regije Belgorod koja graniči s Ukrajinom, rekao je pak da je tijekom noćnog granatiranja predgrađa ruskog grada Šebekina bilo oštećenja na kućama, ali nije bilo žrtava.

Ukrajina nikada nije javno preuzela odgovornost za bilo kakve napade unutar Rusije, ali ih je nazvala "karmom" za rusku invaziju.


Zelenski u novogodišnjoj poruci: ‘Imamo samo jednu želju, a Rusiji nećemo oprostiti teror‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je u novogodišnjoj čestitci prorekao da će njegova zemlja u 2023. pobijediti Rusiju, teškim radom, a ne čudom i uz pomoć saveznika, a ruski predsjednik Vladimir Putin svome je narodu poručio da je "moralna i povijesna pravda" na ruskoj strani.

"Danas imamo samo jednu želju. I ona se neće ostvariti čudom već teškim radom, našom borbom, zajedničkom pomoći i humanošću", poručio je ukrajinski predsjednik, prenosi Reuters.

"Sretna nova godina! Godina pobjede", poručio je Zelenskij.

O ruskim napadima na civilnu infrastrukturu koja ukrajinske gradove i sela ostavlja bez struje, bez grijanja, rekao je da će svatko u sebi pronaći svjetlo, čak i bez struje.

Ukrajinski predsjednik takve je riječi uputio u kratkoj pisanoj poruci za Novu godinu, mnogo skromnije od devetominutne poruke za Božić koju je objavio 24. prosinca.

Ranije u subotu Zelenskij je rekao da njegova zemlja "neće oprostiti" Rusiji invaziju i bombardiranja, nakon novih napada na Kijev i druge gradove uoči Nove godine i poručio da se ruski napadači nazivaju kršćanima, no u savezu su s đavlom.

U komentaru upućenim ruskim govornicima rekao je da im ruski predsjednik Vladimir Putin uništava budućnost.

"Nitko vam neće oprostiti teror. Nitko na svijetu vam to neće oprostiti. Ukrajina vam neće oprostiti", napisao je na ruskom na Telegramu, istaknuvši da "onima koji naređuju i onima koji izvode takve napade neće biti oprošteno, to je najmanje što mogu reći", javlja agencija AFP.

Rusija je ispalila više od 20 krstarećih raketa na ciljeve u Ukrajini u subotu pri čemu je ubila najmanje jednu osobu u Kijevu, a tridesetak je ranjenih.

"Nazivaju se kršćanima... ali oni su s đavlom. Rade za njega i s njim", rekao je ukrajinski predsjednik, prenosi Reuters.


Putinova novogodišnja poruka: ‘Zapad nas je lagao i sada cinično koriste Ukrajinu‘

Ruski predsjednik Vladimir Putin, okružen vojnicima koji su ratovali u Ukrajini i kojima je upravo dodijelio odličja u ruskom južnom vojnom okrugu, ustvrdio je u subotu da je "moralna i povijesna pravda" na strani njegove zemlje.

"Zato smo se borili danas, štiteći naš narod na našem vlastitim povijesnom teritoriju, u novim konstitutivnim entitetima Rusije", rekao je, kaka je prenijela agencija AFP.

Rusija je u rujnu potvrdila aneksiju četiriju ukrajinskih pokrajina koje tek djelomično kontrolira, nakon što je ondje provela sporne referendume koje međunarodna zajednica ne priznaje i po modelu kakav je već primijenila na poluotok Krim koji je anektirala u ožujku 2014.

image

Fotografija prikazuje TV ekran s Putinom u novogodišnjoj noći

Alexander Nemenov/Afp

Putin je visokim priznanjem odlikovao zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini Sergeja Surovikina, prema snimkama koje je prenijela državna televizija.

U devetominutnoj poruci, najduljoj novogodišnjoj poruci do sada, Putin je optužio Zapad da je lagao Rusiji i da ju je isprovocirao da pokrene, kako je on naziva, "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

"Zapadne elite godinama su nas licemjerno uvjeravale u svoje mirne namjere. Zapravo su na svaki mogući način ohrabrivali neonaciste koji su provodili otvoreni terorizam nad civilima u Donbasu", rekao je Putin u neuobičajeno borbenom novogodišnjem govoru, koji je obično posvećen čestitkama.

"Zapad je lagao o miru", rekao je Putin. "Pripremao se za agresiju... i sada cinično koriste Ukrajine i njezin narod da oslabe i razbiju Rusiju".

"Nikada to nismo dopustili i nikada nećemo dopustiti nikome da nam to učini", naglasio je.

Malo prije Putinova govora, njegov ministar obrane Sergej Šojgu obećao je svojim vojnicima "neizbježnu pobjedu" u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:31