SELE U BEOGRAD

Rusi navalili na stanove u luksuznim kompleksima: ‘Plaćaju i po 200.000 eura, a uglavnom dolaze s gotovinom‘

Krenulo je tijekom svibnja, a nakon toga je potražnja bila sve veća, da bi u srpnju dosegnula vrhunac

Beograd

 Tom Dubravec/ Cropix

Od početka rata u Ukrajini, broj ruskih državljana koji dolaze u Beograd u stalnom je porastu. Najprije su bili zainteresirani za luksuzne nekretnine koje su iznajmljivali, ali situacija se promijenila, piše portal Nova.rs.

Počeli su kupovati stanove u Beogradu, za koje su spremni izdvojiti uglavnom više od 200.000 eura.

Kako ističe ekonomist i izvršni direktor agencije za nekretnine City Expert Miloš Mitić, Beograd je jedan od balkanskih gradova koji je oduvijek bio ‘zanimljiv‘ stranim državljanima koji žele kupiti nekretninu.

- Prvo su iznajmljivali stanove u Beogradu i Novom Sadu, a sada ih i kupuju. Krenulo je tijekom svibnja, a nakon toga je potražnja bila sve veća, da bi u srpnju dosegnula vrhunac, rekao je Mitić koji očekuje da će se interes Rusa za nekretnine u glavnom gradu Srbije nastaviti.

Prije samo tri mjeseca, agenti za nekretnine procjenjivali su da 95 posto Rusa koji su došli u Beograd žele iznajmiti stanove, ali se situacija mijenja.

Mitić je istaknuo da Rusi stanove uglavnom plaćaju gotovinom te da u ovom trenutku većina traže stanove manje kvadrature, ali ima i onih koji žele veće i luksuzno opremljene nekretnine.

Dodao je da je broj ruskih državljana koji su prije rata u Ukrajini kupovali stanove u Beogradu bio minoran.

Pojašnjava kako se jasno mogu izdvojiti dvije skupine Rusa koji kupuju u Beogradu.

- U prvoj skupini su kupci koji traže uglavnom manje stanove, koje su udaljenije od centra grada, po cijeni do 100.000 eura. Drugu skupinu čine platežno sposobniji kupci, koji preferiraju stanove u centru u stambenim kompleksima poput Beograd na vodi i Central Garden, gdje se cijene kreću od 3000 eura po kvadratu. Uglavnom je riječ o stanovima između 60 i 90 kvadrata, s barem jednom spavaćom sobom, pojašnjava.

Nova.rs piše da su cijene nekretnina u Beogradu već mjesecima u značajnom porastu, a jedan od faktora koji je utjecao na rast je upravo i povećana potražnja, na koju su utjecali i ruski državljani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:46