RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Rusi novim oružjem digli u zrak važan most; Širi se impresivna snimka ukrajinskih vojnika spremnih za bitku

Iz minute u minutu pratimo najvažnije događaje 353. dan rata u Ukrajini

Ukrajinski vojnici spremni za bitku

 /Twitter

Ključni događaji:

- Rusi pomorskim dronom napali most između Ukrajine i Moldavije

- Kijev tvrdi da je odbio žestoke napade na istoku

- SAD: Uništena vjerojatno polovica ruskih glavnih borbenih tenkova

- Ukrajina: Uništen 61 ruski projektil

- serija eksplozija u okupiranom Melitopolju


Snimke ukrajinskih vojnika koji se spremaju na front

Na društvenim mrežama pojavile su se impresivne snimke ukrajinskih vojnika koji se pripremaju i kreću bitku. Neovisni medij Višegrad 24 na Twitteru je objavio dvije snimke i pojasnio da su nastale tako što su ukrajinski vojnici snimali sami sebe prije odlaska na bojišnicu kako bi se suočili s novom ruskom ofenzivom u svojoj zemlji.

Nisu objavljeni nikakvi detalji o lokacijama na kojima su snimke nastale, datumu i vremenu nastanka niti o kojim se ukrajinskim postrojbama točno radi, što s obzirom na ratne okolnosti, odnosno stratešku i borbenu osjetljivost objave takvih informacija, nije neobično.


Dramatična snimka: Rusi novim oružjem digli u zrak važan ukrajinski most

Na društvenim mrežama pojavila se dramatična snimka koja prikazuje trenutak kada, kako javlja Daily Mail, ruski pomorski dron pun eksploziva eksplodira i nanosi veliku štetu važnom ukrajinskom mostu koji zemlju povezuje s Moldavijom.

Na snimci se vidi kako se plovilo bez ljudske posade približava mostu velikom brzinom u mraku te iznenada odjekne snažna eksplozija.

Prema nekim izvještajima, radi se o podvodnom dronu, dok neki drugi komentatori smatraju kako se, budući da se plovilo može vidjeti na snimci, radi o površinskom plovilu bez posade.

Rusija je i prije napadala cestovno-željeznički most Zatoka preko ušća Dnjistra u regiji Odesa, stratešku vezu između Ukrajine i njezinog susjeda Moldavije, ali ga nije uspjela uništiti.

Most se koristi za opskrbu ukrajinskih snaga na jugu isporukama kroz Rumunjsku, Bugarsku i Moldaviju.


SAD: Polovica ruskih glavnih borbenih tenkova vjerojatno je uništena

Ukrajina je vjerojatno uništila ili zarobila polovicu glavnih ruskih borbenih tenkova, rekla je pomoćnica ministra obrane za međunarodna sigurnosna pitanja Celeste Wallander.

Nije dala točan broj izgubljenih tenkova od početka ruske invazije u veljači 2022., no ovu je procjenu iznijela u trenutku kada se Ukrajina sprema primiti više teških zapadnjačkih tenkova od svojih pristaša.

Britanija je rekla da će svoje tenkove Challenger 2 rasporediti u Ukrajini u ožujku, dok Njemačka i njezini saveznici namjeravaju poslati bataljun tenkova Leopard 2 u Kijev do travnja. SAD je također obećao bataljun od 31 tenka M1 Abrams, ali se očekuje da će trebati puno više vremena da stignu u Ukrajinu.


Ukrajina javlja da je odbila žestoke ruske napade na istoku

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine izvijestio je da je tijekom posljednja 24 sata ukrajinska vojska odbila ruske napade u blizini Kremine, Šipilivka i Bilohorivka u Luhanskoj oblasti te Krasne Hore, Bahmuta, Ivanivske i Paraskoviivka u Donjeckoj oblasti. Glavni stožer također je dodao da je ruska vojska lansirala 106 projektila, 59 zračnih napada i više od 90 MLRS napada na Ukrajinu.


SAD: ‘‘Nema naznaka izravne vojne prijetnje Moldaviji ili Rumunjskoj‘

SAD tvrdi da u ovom trenutku ‘nema naznaka‘ izravne vojne prijetnje Rusije Moldaviji ili Rumunjskoj, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Vedant Patel, nakon što je Ukrajina izvijestila da su dva ruska krstareća projektila jutros ušla u zračni prostor obiju zemalja.

"Održavamo bliske kontakte i komunikaciju s našim moldavskim partnerima i rumunjskim saveznicima", rekao je Patel, prenosi The Guardian.

Ukrajinski vrhovni zapovjednik Valerij Zalužni rekao je da su dvije od lansiranih raketa s mora ušle u moldavski i rumunjski zračni prostor ubrzo nakon 10 sati ujutro po lokalnom vremenu, dok su se sirene za zračnu uzbunu oglasile diljem zemlje. Zatim su ponovno ušle u Ukrajinu, u zapadnu regiju Černivci, dodao je.

Moldavija je zbog incidenta pozvala ruskog veleposlanika i potvrdila da je najmanje jedan projektil preletio njezin zračni prostor. Ovo nije prvi put da Rusija šalje svoje projektile u Moldaviju.

Rumunjska, koja je članica NATO-a, demantirala je ovo izvješće. Iz ministarstva vanjskih poslova poručili su da su ruske rakete došle na 35 kilometara od sjeveroistočne granice zemlje, ali da nisu narušile njezin teritorij. Dva zrakoplova MiG-21 preusmjerena su da nadziru to područje.


Moskva popularnu rusku glazbenicu Zemfiru proglasila stranom agenticom

Rusko ministarstvo pravosuđa u petak je Zemfiru, jednu od najpopularnijih ruskih glazbenica, proglasilo stranom agenticom jer je izrazila podršku Ukrajini i kritizirala rusku „specijalnu vojnu operaciju“.

Ruska agencija TASS prenosi priopćenje ministarstva u kojem stoji da je Zemfira, punog imena Zemfira Ramazanova, „otvoreno podržala Ukrajinu, održavala koncerte u neprijateljskim državama, govorila protiv specijalne vojne operacije i primala pomoć inozemnih izvora“.

Zemfira, etnička Tatarka, karijeru je počela krajem devedesetih, stekavši veliku slavu u Rusiji i drugim bivšim sovjetskim republikama. Nezine pjesme na internetskim platformama danas imaju desetke milijuna pregleda.

Glazbenica se ratu protivi od njegovog početka, a na svojim službenim stranicama napisala je: „ne ratu“.

Dio medija piše kako je nakon početka invazije napustila Rusiju i preselila u Francusku.

Podršku Ukrajini dala je i krajem prošle godine na koncertu u Londonu, govoreći tada o „užasnoj stvarnosti održavanja koncerata tijekom rata“.

U britanskoj prijestolnici je rekla da je Rusija, njezina zemlja koju voli i žali, u procesu „uništavanja Ukrajine i same sebe“ u „apsolutno besmislenom i okrutnom“ ratu.

Oni koji su proglašeni stranim agentima u Rusiji mogu biti predmet policijskih pretresa i drugih kaznenih mjera, piše agencija Reuters.


Ukrajina: Uništen 61 od ukupno ispaljenog 71 ruskog projektila

Ruske su rakete pogodile elektrane u petak diljem Ukrajine, nakon što se predsjednik Volodimir Zelenski vratio s turneje po zapadnim prijestolnicama, a ukrajinski dužnosnici rekli su da je u tijeku dugoočekivana ruska ofenziva na istoku.

Ukrajinci tvrde da su ruske snage ispalile više od 100 projektila diljem zemlje i izvele 12 zračnih i 20 granatiranih napada. U objavi na Facebooku stoji da su presreli i uništili 61 ruski krstareći projektil od njih ukupno 71, prenosi Al Jazeera.


Serija eksplozija zatresla okupirani Melitopolj

Ukrajinski i ruski dužnosnici izvijestili su o seriji eksplozija u ukrajinskom gradu Melitopolju, koji se nalazi pod okupacijom ruskih snaga. Gradom je u petak navečer odjeknuo niz eksplozija, navode ukrajinski i tamošnji proruski dužnosnici, kako prenosi CNN.

Ukrajinske snage u nekoliko su navrata napadale Melitopolj posljednjih nekoliko tjedana u nastojanju da povrate teritorij na jugu zemlje i potvrde važnost oružja većeg dometa.

Vladimir Rogov, član regionalne proruske vojno-civilne uprave, naveo je na Telegramu da se "serija eksplozija čula u gradu po drugi put ove večeri", dodajući da je sustav protuzračne obrane ruskih oružanih snaga djelovao protiv ovih napada.

Rogov tvrdi da su Oružane snage Ukrajine napale grad teškim topništvom i višecijevnim raketnim sustavima te da su "dijelovi oborenih raketa" pogodili stambene kuće.

"Ima štete, a požar je izbio na mjestu granatiranja rezidencijalnog dijela grada od strane ukrajinskih oružanih snaga. Ima žrtava", naveo je Rogov. "Informacije o žrtvama i razaranju se prikupljaju", dodao je.

U međuvremenu, Ivan Fedorov, ukrajinski gradonačelnik Melitopolja, rekao je u petak na Telegramu da grad na jugu podrhtava od snažnih eksplozija. "Snaga udara je takva da se prozori tresu", naveo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 03:11