DEBLOKADA?

Rusi nude rješenje za kraj velike krize, ali svijet je u strahu da iza ponude stoji podli plan

Odesa je najvažnija crnomorska luka - njenim bi padom Ukrajina praktički ostala bez izlaska na more

Odesa u pripravnosti

 Profimedia, Afp/

- Neka Ukrajinci prvo razminiraju svoje luke na Crnom moru, a onda će im naša ratna mornarica osigurati humanitarne morske koridore za izvoz njihovog žita - izjavio je ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja, ne spominjući da Rusija od početka invazije blokira sve ukrajinske crnomorske luke.

Nije podsjetio ni na to da se oko mnogih vode teške borbe (Herson, Mikolajev, Odesa, Očakov), a da Rusija u potpunosti kontrolira Azovsko more i luku Mariupolj, gdje se nalazi nekoliko bodova sa žitaricama. Prema nekim izvješćima, čak 70 stranih brodova natovarenih žitaricama iz 16 država blokirano je u tim lukama.

Zamjenik ruskog ministra obrane, general-pukovnik Aleksandar Fomin razgovarao je sa zamjenikom generalnog tajnika UN-a Martinom Griffithsom o pitanju izvoza ukrajinskog žita, kazavši kako Rusija ne blokira ukrajinske luke, nego je problem u tome što ih je ukrajinska strana minirala te je također zatražio njihovo uklanjanje. Rekao je kako će ruska mornarica, čim Ukrajinci deminiraju luke, osigurati nesmetani prolaz brodovima sa žitom kroz Crno more, ali traži i garancije da se ti brodovi - kada iskrcaju svoj teret - neće vratiti s oružjem.

image

Farma suncokreta

Genya Savilov/Afp

Podsjetimo da je prije dva tjedna Rusija uvjetovala omogućavanje izvoza ukrajinskog žita - ublažavanjem ekonomskih sankcija protiv nje te olakšavanjem ruskog izvoza žitarica. I u nedavnom razgovoru s talijanskim premijerom Marijem Draghijem ruski čelnik Vladimir Putin je kazao kako je Rusija spremna "dati svoj doprinos sprječavanju i ublažavanju prehrambene krize" tako što će pojačati izvoz žitarice i gnojiva, ali "uz uvjet ukidanja sankcija". Ukrajinska strana pak tvrdi da su luke blokirane, da je i Rusija po Crnom moru posijala mine, ali i da je prvenstveni razlog traženja uklanjanja mina omogućavanje izvršenja desanta s mora po ukrajinskim ciljevima, prije svega na Odesu, koja je od prvog dana rata meta ruskih osvajača.

image

Luka u Odesi

Louai-barakat/Sipa Press/Profimedia/Louai-barakat/Sipa Press/Profimedia

Odesa je najvažnija crnomorska luka - njenim bi padom Ukrajina praktički ostala bez izlaska na more, a uspostavio bi se i kopneni "spoj" s odmetnutom moldavskom paradržavnom tvorevinom Pridnjestrovlje. Osim toga, Kijev je optužio Ruse da s okupiranih područja otimaju i prebacuju žito u Rusiju. S druge strane, general Fomin je za prijeteću globalnu prehrambenu krizu okrivio "zapadne sankcije protiv Rusije", a ne rusku invaziju na Ukrajinu. General Fomin je tražio da se olakša izvoz i ruske pšenice morskim putem jer je stranim bodovima onemogućeno da pristaju u ruske luke, a ruskima da pristaju u zapadne luke.

Ukrajina žito uglavnom prevozi vlakovima, ali to su male količine. Koristi se moldavskom lukom Giurgiulești na Dunavu, ali je ona male propusne moći - kroz nju je u svibnju prošlo manje od 250 tisuća tona žita, dok je propusna moć ukrajinskih luka - oko dva milijuna tona mjesečno.

Ukrajina preko Poljske prevozi žito do luke Klaipėda u Litvi, ali to je također malo - oko milijun tona mjesečno. Naime, sada je zbog sankcija zatvoren put kroz Bjelorusiju, preko koje je ranije teret išao u poljske, litvanske i estonske luke - i do 10 milijuna tona žita mjesečno. Turska novinska agencija Anadolu javila je da bi se u Istanbulu uskoro mogao održati sastanak Ukrajine, Rusije, Turske i UN-a o pitanju žita, ali Vasilij Nebenzja, prenosi Ria novosti, rekao je da se "svašta govori i piše" te da "ne može potvrditi najave takvog sastanka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:24