PUTINOVE ‘OLUJE‘

Rusi obilaze vojne zatvore, formiraju nove kažnjeničke bojne: ‘Šanse da preživite? Velike su!‘

Emisari iz ministarstva obrane obilaze vojne zatvore i vrbuju za rat u Ukrajini osuđene pripadnike policije, vojske, tajnih službi...

Obraćanje Jevgenija Prigožina osuđenicima u zatvoreničkoj koloniji

 /Screenshot/twitter

Nakon što je ruska privatna vojska Wagner, pročistila ruske zatvore i za rat u Ukrajini vrbovala osuđene ubojice i kriminalce, sada to rade i "operativci" ruskog ministarstva obrane, pišu ruske nevladine organizacije te neovisni portali Važne priče (Važnije istorii) i Gulag.net.

Emisari iz ministarstva obrane obilaze vojne zatvore i vrbuju za rat u Ukrajini osuđene pripadnike policije, vojske, tajnih službi i pravosudnih tijela u svojevrsne kažnjeničke bojne (Štrafbat), kakve je i Staljin formirao za vrijeme Drugog svjetskog rata od kriminalca i političkih zatvorenika po gulazima. Vrbovanje je, prema informacijama koje su nevladine organizacije dobile od rođaka osuđenika, počele već krajem rujna, a početkom listopada osnovane su i prve dvije takve postrojbe, čiji se dolazak na bojište u Ukrajinu očekuje već ovih dana.

‘Oluja‘

Nazvane su Oluja (Štorm), a treća se postrojba formira. Pripadnici ministarstva obrane obilaze "vojne zatvore" i osuđenicima nude ugovore po kojima najmanje pola godine moraju provesti na bojištu (znači li to da se pretpostavlja da će rat u Ukrajini trajati dugo?), a zauzvrat će biti plaćeni oko 200.000 rubalja, što je po trenutnom tečaju oko 3000 eura.

Nekima će se nakon isteka ugovorne obveze uglavnom oprostiti ili smanjiti kazna, a mogu i produljiti ugovor s vojskom budu li to htjeli. Svi koji se odazovu, a takvih je, navodno, već dovoljno, moraju napisati molbu za pomilovanje, koja će biti odobrena nakon isteka ugovornog roka te uzornog ponašanja na ratištu, s time da potpisuju i poseban ugovor u kojem stoji da o svojem angažmanu u Ukrajini i načinu na koji su vrbovani ne smiju govoriti javno.

Da je na djelu "regrutacija po zatvorima", postalo je jasno jer su se rođaci nekih osuđenika javili ruskim nevladinim organizacijama, a poznato je da se radi o zatvorima IK 3 "Skopin" u Rjazanjskoj oblasti, IK 4 "Aleksandrijskaja" u Stavropoljskom kraju te IK 11 u Nižegorodskoj oblasti. Prema tim informacijama, javio se velik broj zatvorenika. Samo u zatvoru Skopin kod Rjazanja već se u prvih nekoliko dana prijavilo oko 60 robijaša, kojima je rečeno i da su im "šanse da prežive velike", navode neki od rođaka osuđenika. Mogu se, navodno, prijaviti svi bez obzira na težinu kaznenog djela koje su počinili, osim djela veleizdaje, odnosno špijunaže u korist stranih država.

Već postoje dvije takve

Doduše, portal Važne priče navodi da su od takvih zatvorenika već osnovane dvije postrojbe nazvane Oluja, ali ne u Rusiji, nego u Luhansku, i to u srpnju ove godine, zatim se spominje i osnivanje postrojbe od vojnih zatvorenika u regiji Sjeverna Osetija te se navodi da njihova kažnjenička bojna u Ukrajini već ratuje puna četiri mjeseca.

Kao što je Jevgenij Prigožin, vlasnik privatne vojske Wagner, poznat kao "Putinov kuhar", nagovarao zatvorenike da se priključe njegovoj plaćeničkoj vojsci, tako i predstavnici ministarstva obrane najavljuju novim vojnicima da će "služenjem domovini" okajati počinjenje grijehe i da će im kazne, istaknu li se na bojištu, biti anulirane. No, naglašeno im je da ne smiju niti pomisliti na to da dezertiraju ili se predaju Ukrajincima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 14:25