OBRAMBENA LINIJA

Rusi objavili fotografije s granice s Ukrajinom: ‘Dižemo ‘Zasečnaja crtu‘, imamo Putinov naputak‘

Gladkov je ranije izvijestio da se u Belgorodskoj oblasti Rusi pripremaju za ‘napad‘ iz Ukrajine

‘Zasečnaja crta‘ u Belgorodu

 Vjačeslav Gladkov/Telegram

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu objavio je fotografije koje prikazuju takozvanu ‘Zasečnaja crtu‘ ili Veliku Abatisovu liniju koju Rusi grade na granici s Ukrajinom.

‘Zajedno s Vladimirom Bazarovom (zamjenikom guvernera Belgorodske oblasti) i predstavnicima Ministarstva obrane Ruske Federacije, u sklopu tjednog obilaska, obavili smo pregled napretka radova na izgradnji zasečnaja linije Belgorod. Radovi se izvode prema prethodno odobrenoj dinamici‘, napisao je Gladkov, prenosi ukrajinska Pravda.

Podsjetimo, Gladkov je 22. studenoga izvijestio da se u Belgorodskoj oblasti u Rusiji gradi obrambena ‘zasečnaja‘ linija i da se Rusi pripremaju za ‘napad‘ iz Ukrajine. ‘Govorim o formiranju Belgorodske ‘zasečnaja‘ linije‘‘, naglasio je Gladkov.

Gladkov je krajem studenog već objavio informacije o gradnji zasečnaja crte prema Ukrajini te priložio fotografije koje se od ovih najfriškijih razlikuju po tome što je u međuvremenu u Belgorodu blato u rovovima prekrio snijeg.

Na pitanje ruskih novinara može li se očekivati skori napad Ukrajine na Belgorodsku oblast, guverner Gladkov tada je odgovorio da ne želi dodatno dramatizirati situaciju, no da svakako treba biti spreman za razne scenarije, od optimističnih do pesimističnih.

‘Nadam se da ćemo izbjeći pesimistične opcije, ali ih ipak aktivno razmatramo‘, kazao je.

Belgorodska oblast je u nekoliko navrata dosad bila ciljem ukrajinskih raketnih napada, a zabilježeno je i nekoliko žrtava, što predstavlja plodno tlo za podgrijavanje ruskih strahova.

Nedavno je Konstantin Mogilevski, direktor ruske zaklade Povijest domovine, organizirao u Belgorodu i sverusku znanstvenu konferenciju o Belgorodskoj obrambenoj liniji te je pritom naglasio veliku pomoć ruskog predsjednika u izučavanju ovog projekta.

‘Imamo naputak predsjednika Vladimira Putina da proučimo, promičemo i uvedemo belgorodsku ‘Zasečnaja Čertu‘ i druge ruske obrambene crte i u turističku industriju, i to u cilju razvitka intelektualnog povijesnog turizma‘, kazao je Mogilevski, a objavila agencija Tass.

Inače, ‘Zasečnaja čerta‘ ili Velika Abatisova Linija je bio sustav povijesnih fortifikacija i obrambenih struktura na južnim i istočnim granicama ruskih teritorija u 16. i 17. stoljeću. Belgorodska obrambena linija služila je izvorno za zaštitu Rusa od krimskih napada i pljački, a sagrađena je po nalogu Velike kneževine Moskve, kasnije Ruskoga carstva, tijekom rusko-krimskih ratova.

U jednome povijesnom razdoblju Belgorodska obrambena crta je bila dugačka više od 800 kilometara te time historijski analogna Kineskome zidu ili rimskom Limesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:37