NAPAD NA METROPOLU

Rusi objavili snimku raketiranja šoping centra u Kijevu, pokušali objasniti zašto im je uopće bio meta

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je šoping centar korišten kao ukrajinska baza, no njihove je tvrdnje nemoguće provjeriti

Snimka raketiranja šoping centra u Kijevu

 Ministarstvo obrane Rusije

Rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak je pokušalo opravdati raketiranje kijevskog šoping centra Retroville koji je u potpunosti uništen u napadu izvedenom u nedjelju kasno navečer, a pritom je poginulo najmanje osmero ljudi. U priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Igor Konašenkov navode da su koristili "visokoprecizno oružje" kako bi uništili "bateriju ukrajinskih višecjevnih raketnih lansera" koja se, kako tvrde, nalazila u tom trgovačkom centru a za to su kao dokaz objavili snimku raketiranja koja, kako tvrde, to potvrđuje.

Sadržaj snimke ruskog ministarstva obrane nije bilo moguće neovisno potvrditi.

- Ruska vojska izuzetno efikasno koristi krstareće rakete tijekom specijalne operacije u Ukrajini, visokoprecizni napadi izvode se po vojnoj infrastrukturi i ni u kojem slučaju po civilnim ciljevima, inzistira Konašekov u priopćenju iznoseći pritom optužbe da ukrajinska strana, odnosno kako ih on naziva, "nacionalisti", koristi stambena naselja i društvene objekte kao živi štit ne bi li rasporedili svoje artiljerijske sustave.

Ne iznoseći nikakve dokaze koji bi poduprli njegove optužbe, Konašenkov je ustvrdio da su Ukrajinci nekoliko proteklih dana gađali rusku vojsku iz višecjevnih raketnih sustava u stambenim objektima u kijevskim predgrađima, a za sam raketirani šoping centar navodi da je korišten kao "baza za skladištenje raketa i punjenje sustava".

Konašenkov je govorio i o navodnoj uporabi hipersoničnih projektila "Kindžal". Ustvrdio je da je jedna od tih raketa pogodila ukrajinski arsenal s dometa većeg od 1.000 kilometara, a da je vrijeme leta rakete bilo manje od 10 minuta. Dodao je da je "zbog hipersonične brzine i ultravisoke kinetičke energije bojeva glava rakete uništila zaštićeni podzemni arsenal koji se nalazi u planinskoj oblasti, izgrađen još u sovjetsko vrijeme za skladištenje specijalne municije i raketa".

Najavio je i da će ruske oružane snage nastaviti s ispaljivanjem "Kindžala" po vojnim objektima Ukrajine, s obzirom da je, kako kaže, njihova upotreba potvrdila njihovu efikasnost u "uništavanju visoko zaštićenih specijalnih neprijateljskih ciljeva". Naglasio je da se sustav "Kindžal" koristi s konvencionalnom bojevom glavom, "iako su stručnjacima dobro poznate mogućnosti ovog oružja, ne samo što se tiče dometa, već i vrste punjenja", rekao je aludirajući na činjenicu da može nositi i nuklearnu bojevu glavu.

Podsjetimo, stručnjaci su proteklih dana dovodili u pitanje ruske navode o uporabi hipersoničnih raketa, o čemu smo pisali OVDJE.

Naveo je da je hipersonična raketa u Ivano-Frankivskoj oblasti uništila skladište borbenih jedinica ukrajinskih taktičkih raketnih sustava "Točka U".

- Rusko ministarstvo obrane analiziralo je rezultate uništavanja ukrajinske vojne infrastrukture zrakoplovnim raketnim sustavima "Kindžal" s hipersoničnim aerobalističkim raketama. Uništena su podzemna zaštićena skladišta za ukrajinsko zrakoplovno oružje i bojeve glave za raketne sustave "Točka U" koja se nalaze u selu Deljatin u Ivano-Frankivskoj oblasti, kao i velika skladišta goriva u naselju Konstantinovka u Mikolajivskoj oblasti, izjavio je.

Glasnogovornik ruskog ministarstva demantirao je ukrajinske tvrdnje o velikim ruskim gubicima u ljudstvu i tehnici, ali nije iznio nikakve brojke kojima bi kontrirao službenom Kijevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:54