UŽASI RATA

Rusi odlikovali vojnike koji su ostali bez nogu, časnik vojniku: ‘Nadam se da ćeš uskoro stati na svoje noge‘

Zamjenik ruskog ministra obrane odlikovao je ranjene ruske vojnike, dok su ovi s jezom na licu samo zurili u prazno
 Screenshot Twitter

Na ruskim televizijama ovog su vikenda emitirane snimke nekolicine teško ranjenih ruskih vojnika čija su lica ukočena od straha i žaljenja dok čekaju kako bi primili odlikovanje od zamjenika ruskog ministra obrane, piše Daily Mail.

Vojnici su se upravo vratili s prve crte bojišnice u Ukrajini, gdje su tijekom Putinove invazije zadobili teške tjelesne ozljede.

Dok su zajedno poredani sjedili u invalidskim kolicima, ranjeni vojnici - od kojih nekima nedostaju čitavi udovi - čekali su u tišini dok je zamjenik ministra obrane Aleksander Fomin biranim riječima govorio o njihovoj hrabrosti i žrtvi, da bi im nakon toga uručio medalje.

Svaki vojnik je nakon rukovanja s Fominom kazao: 'Služim Rusiji!' nakon čega bi im general-pukovnik pričvrstio medalju na prsa. No ta naizgled ponosna fasada nije mogla prikriti kako su se vojnici zaista osjećali.

U videu emitiranom na ruskom kanalu Jedan, koji se nalazi pod kontrolom Kremlja, jasno su vidljivi znakovi terora i očaja na licima mladića.

Snimka je emitirana u isto vrijeme dok ukrajinske oružane snage nastavljaju osvajačima nanositi strašne gubitke, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jučer je objavio da su njegove snage ubile više od 16.000 ruskih vojnika.

NATO procjenjuje da je u samo mjesec dana rata poginulo između 7.000 i 15.000 ruskih vojnika.

Fomin je izgovarao hrpu klišeja dok se obraćao ranjenim vojnicima, među kojima mnogima nedostaju stopala ili čitave noge zbog ljutih borbi s one strane granice.

'Svi ste izvršavali naredbe koje su vam dane i svi ste dali sto posto', rekao je Fomin.

'Kao pravi muškarci, kao pravi vojnici, nastavili ste slavnu vojničku tradiciju naših djedova i očeva.'

No, mladići kojima se obraćao samo su nastavili sjediti u tišini i buljiti u prazno, možda ponovno proživljavajući užase rata koji su već odnijeli tisuće života njihovih sunarodnjaka.

U drugom videu prikazan je ranjeni vojnik koji leži u krevetu, također bez noge, kako zbunjeno gleda u zamjenika ruskog ministra obrane koji mu kaže: 'Nadam se da ćeš ubrzo stati na noge'.

Zamjenik ministra obrane Junus-Bek Evkurov nadvio se nad osakaćenim vojnikom, koji je ukočen ležao u svom bolničkom krevetu i uspio izgovoriti tek jednu ili dvije riječi odgovarajući na ministrovo pitanje, očito užasnut i paraliziran od straha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:32