RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Rusi oslobodili zarobljene branitelje Azovstala, među njima i zapovjednike pukovnije Azov

Kijev je Moskvi predao bogatog ukrajinskog poduzetnika, Putinova prijatelja, Viktora Medvedčuka

Oslobođeni zapovjednici pukovnije Azov (lijevo); Ruski vojnik u Azovstalu (arhiva)

 AFP, Twitter

Ključni događaji dana:

- Putin naredio djelomičnu mobilizaciju i zaprijetio Zapadu oružjem masovnog uništenja

- Šojgu: Rusija će odmah početi s mobilizacijom 300.000 pričuvnika

- Scholz: Putin mora priznati da ne može dobiti rat u Ukrajini

- Biden pred UN-om: Nuklearni rat se ne može dobiti i zato ga nikada ni ne treba voditi

- Rusija oslobodila 10 zarobljenika među kojima i Hrvata, Vjekoslava Prebega

- U prosvjedima diljem Rusije uhićeno više od 1000 ljudi

- Volodimir Zelenski govorio pred UN-om

- U velikoj razmjeni zarobljenika oslobođeni zapovjednici pukovnije Azov


NOVO 0:34 Predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak, potvrdio je da je došlo do velike razmjene zarobljenika. Navodi kako je dogovor postignut uz posredovanje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.


23:55 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se putem videoveze obratio Općoj skupštini UN-a. U svom je strastvenom govoru pozvao međunarodnu zajednicu da usvoji formulu od 5 točaka za postizanje mira i sigurnosti.

Točke su sljedeće:

1. Kažnjavanje Rusije za zločine u Ukrajini uključujući sankcije i oduzimanje prava veta

2. Zaštita života s obzirom na silne masovne grobnice pronađene u Buči i Izjumu

3. Obnova sigurnosti i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, s posebnim naglaskom na osiguranje nuklearnih postrojenja

4. Sigurnost i sigurnosna jamstva

5. Odlučnost da se Ukrajini nastavi pomagati da se obrani od ruske agresije


23:20 Ukrajinski novinar Ilija Ponomarenko objavio je na Twitteru da su među zatvorenicima danas oslobođenima iz ruskog zatočeništva i zapovjednik pukovnije Azov, Denis ‘Redis‘ Prokopenko te njegov zamjenik Svjatoslav ‘Kalina‘ Palamar, koji su branili čeličanu Azovstal u Mariupolju te bili odvedeni u zarobljeništvo nakon što je taj lučki grad pao u ruske ruke.

Kako tvrdi Ponomarenko, u velikoj razmjeni zarobljenika Rusi su oslobodili 215 Ukrajinaca, a Ukrajinci 55 Rusa i Viktora Medvedčuka.

Viktor Medvedčuk (67) je političar i bogati ukrajinski poduzetnik koji slovi za osobu blisku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Sredinom travnja Medvedčuk je zarobljen u Ukrajini pošto je od početka ofenzive Kremlja krajem veljače bio u bijegu.

Medvedčuk je od svibnja 2021. u kućnom pritvoru nakon optužbe za "veleizdaju" i za "pokušaj pljačke prirodnih bogatstava Krima", ukrajinskog poluotoka koji je Rusija anektirala 2014.

image

Viktor Medvedčuk

Handout/Afp

Ponomarenko tvrdi kako će petorica oslobođenih zapovjednika Azova ostati u Turskoj pod osobnom zaštitom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana do kraja rata. Razmjena je i dogovorena zahvaljujući posredništvu države Turske.


23:10 Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužni, rekao je u srijedu da nijedna izjava ruskih lidera ukrajinske vojnike neće odvratiti od branjenja svoje domovine, piše The Guardian.

- Stotine tisuća muškaraca i žena štite svoju domovinu, svoje domove, svoju djecu i budućnost Ukrajine - napisao je Zalužni na društvenoj mreži Facebook.

- Uništit ćemo svakoga tko na naš teritorij dođe s oružjem, bilo dobrovoljno, bilo nakon novačenja - dodao je Zalužni.


22:48 >>> Ruski predsjednik Vladimir Putin dramatičnim obraćanjem javnosti u utorak ujutro izazvao je previranja na financijskim tržištima i u globalnoj ekonomiji. Dolar, suverene obveznice i zlato, utočišta u kriznim razdobljima, dobili su na vrijednosti dok su u padu euro i dionice. I, što se Beijingu (Peking) neće svidjeti, i renminbi (juan).

Analizu našeg Željka Trkanjeca pročitajte OVDJE


21:30 >>> Situacija u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižje se "dodatno pogoršava", upozorio je u srijedu glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi, nakon ukrajinskih optužbi da ju je Rusija opet granatirala.

"Situacija se dodatno pogoršava i ne možemo si dopustiti luksuz da čekamo da se dogodi katastrofa", rekao je Grossi nakon sastanka o tom pitanju s francuskim izaslanstvom u UN-u koji je otvorio predsjednik Emmanuel Macron.

Direktor IAEA-e je istaknuo da je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom s kojim se u srijedu dopodne sastao na marginama UN-ove Opće skupštine.

"Sve dok se bombardiranje nastavlja, opasnost je golema", rekao je.

Ukrajinske vlasti su u srijedu optužile Rusiju da je ponovno granatirala najveću nuklearku u Europi, tvrdeći da stupanj radijacije u elektrani ne premašuje propisane vrijednosti.

U izvješću o novom granatiranju, državni operator ukrajinskih nuklearnih elektrana Enerhoatom pozvao je u srijedu IAEA-u na "odlučnije djelovanje" protiv Moskve.

Elektrana Zaporižja koju su ruske snage zauzele u prvim tjednima invazije na Ukrajinu koja je počela 24. veljače, gađana je mnogo puta zadnjih mjeseci. Kijev i Moskva se međusobno optužuju za napade i za nuklearnu ucjenu.


21:25 >>> Ministri vanjskih poslova Europske unije održat će izvanredan sastanak u New Yorku kasnije u srijedu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju stotina tisuća Rusa za rat u Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova borave u New Yorku na godišnjem sastanku svjetskih čelnika u Ujedinjenim narodima.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borell rekao je da Putinova najava mobilizacije - koja uključuje poteze za aneksiju dijelova ukrajinskog teritorija i prijetnju korištenjem nuklearnog oružja za obranu Rusije - pokazuje paniku i očaj.

"Ministri moraju razgovarati o ovoj prijetnji, ponoviti kontinuiranu potporu Ukrajini i upozoriti međunarodnu zajednicu na neprihvatljivu situaciju u koju nas sve Putin stavlja", rekao je Borrell novinarima.

Rekao je da će ministri razgovarati o nastavku vojne potpore Ukrajini i daljnjim mogućim sankcijama Rusiji.

"Jasno je da Rusija želi uništiti Ukrajinu", rekao je Borrell. "Nećemo se dati zastrašiti."

Borrell je istaknuo da iako EU podržava Ukrajinu, ona "ne sudjeluje u ratu, mi nismo zaraćena strana". Rekao je da se ne planira sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom koji je također ovaj tjedan u New Yorku.


21:14 >>> Guardian javlja kako je uhićeno najmanje 1000 osoba, najviše u Moskvi i St. Peterburgu. Guardian prenosi informacije ruskih medija kako su se uhićenja dogodila u 38 gradova, a da je iza rešetaka u brutalnom odgovoru policije na okupljanja završilo najmanje 1178 osoba.


20:45 >>> Imajući u vidu stanje na bojištima u Ukrajini, današnje odluke vodstva Ruske Federacije o uvođenju „djelomične mobilizacije“ nisu nerazumljive. Naime, u sedam mjeseci intenzivnog ratovanja širom Ukrajine ovo je zapravo najava trećeg vala ruskog osoblja za rat – budući da se u agresiju krajem veljače ušlo sa snagama sastavljenim pretežito od profesionalaca na ugovor, pridruženih snaga policije i Rosgvardije, te ponešto ročnika (koje se onda ipak povuklo s bojišta nakon neuspjeha i žrtava u prvim tjednima sukoba).

Vojnu analizu Igora Tabaka pročitajte OVDJE


20:50 >>> Prema najnovijim informacijama neovisne skupine za praćenje OVD-Info, u prosvjedima koji su se održali u desetak gradova diljem Rusije nakon najavljene djelomične mobilizacije, uhićeno je više od 500 ljudi.

Na prosvjedu u Moskvi ljudi su uzvikivali: ‘Rusija bez Putina!‘

Više pročitajte OVDJE.


20:20 >>> Na stranici Flightradar24 koja prati sve letove aviona diljem svijeta, vidljivo je kako je pojačan promet zrakoplova iz Moskve prema destinacijama na koje ruski zrakoplovi još mogu sletjeti, poput Turske i nekih istočnih zemalja.

AP javlja da su aviokarte iz Rusije rasprodane i da su im cijene vrtoglavo narasle nakon Putinove objave o mobilizaciji.


20:00 >>> Prosvjedi protiv najavljene mobilizacije izbili su i u Moskvi. Guardian javlja o 200 uhićenih. Na ulicama je interventna policija koja odvodi prosvjednike prije nego ih se uspije okupiti veći broj.

Više pročitajte OVDJE.


18:25 >>> Najveća ruska obrambena tvrtka, Rostec, povećat će proizvodnju oružja kao odgovor Putinovu objavu o mobilizaciji vojnih rezervista, javlja ruska državna novinska agencija Tass.

Državna korporacija Rostec uvela je poseban raspored rada prema kojem zaposlenici rade prekovremeno.

Tvrtka zapošljava dva milijuna ljudi, pokazuju podaci britanske vlade. Rostec je također rekao da je dobio zadatak opskrbiti rusku vojsku modernim oružjem, prenosi Tass.


18:15 >>> Rusija je oslobodila 10 ratnih zarobljenika zarobljenih u Ukrajini, uključujući i jednog hrvatskog državljanina, objavio je neimenovani saudijski dužnosnik. Kako je Jutarnjem potvrđeno iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova među oslobođenim zatvorenicima je Vjekoslav Prebeg kojemu je u Donjecku prijetila smrtna kazna.

"Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja", poručili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Više pročitajte OVDJE.

image

Vjekoslav Prebeg

Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia/Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia

17:10 >>> Američki predsjednik Joe Biden se u govoru na 77. Općoj skupštini Ujedinjenih naroda osvrnuo na najavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da će mobilizirati 300.000 vojnika rekavši da je "ove godine naš svijet doživio veliki preokret" i "brutalni bespotrebni rat koji je izabrao jedan čovjek", piše BBC.

Kazao je da je istaknuta članica Vijeća sigurnosti UN-a, Rusija, izvršila invaziju na svog susjeda, dodajući da je Moskva time "besramno prekršila" temeljna načela povelje Ujedinjenih naroda.

Američki je predsjednik naglasio da je Putin svijetu zaprijetio nuklearnim oružjem i pozvao još vojnika da krenu u rat u Ukrajini čije dijelove želi prisvojiti.

"Svijet bi trebao prepoznati što ova nečuvena djela doista jesu", rekao je Biden i dodao kako je želja Rusije da Ukrajina prestane postojati.

Osvrnuo se i na nedavno otkrivene masovne grobnice te svima poručio kako bi im zbog tog otkrića "krv trebala uzavrijeti".

Kazao je i kako želi da se ovaj rat što prije okonča, no i da želi da to bude "na pravedan način".

"Jedina zemlja koja stoji Rusiji na putu je Rusija sama", kazao je Biden. "Ukrajina ima ista prava kao i bilo koja druga suverena zemlja. Ostat ćemo solidarni s Ukrajinom."

Američki je predsjednik rekao i da se granice država ne mogu mijenjati silom te da se energija ne smije upotrebljavati kao oružje.

Još je jednom naglasio kako u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika te kako se takav sukob nikada ne smije niti dogoditi.

Na kraju je kazao kako su "izazovi pred nama veliki" no da svijet neće stajati po strani i samo gledati.

"Mi nismo pasivni svjedoci povijesti, mi smo autori povijesti. Mi to možemo, moramo to učiniti, za sebe i za našu budućnost, za čovječanstvo", kazao je Biden na što su ga svi okupljeni ispratili gromoglasnim pljeskom.


17:00 >>> Nakon najave ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji, počeli su prvi antiratni prosvjedi po ruskim gradovima. Prosvjednici se okupljaju u Novosibirsku, Irkutsku, Tomsku i drugim gradovima siromašnijih regija Rusije. Međutim, policija je spremna te uhićuje prosvjednike, a na neka je mjesta poslana i interventna policija.

Ovako izgleda u Krasnojarsku gdje je uhićeno tridesetak ljudi:

Vijesti o prosvjedima šire se putem društvenih mreža. I sljedeća snimka je iz Krasnojarska:

Sljedeći video je iz grada Tomska u Sibiru:

Prosvjeduje se i u Novosibirsku, najvećem sibirskom gradu:


16:40 >>> Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu kako ne vjeruje da će svijet dopustiti Vladimiru Putinu upotrebu nuklearnog oružja, obećavši da će nastaviti s oslobađanjem ukrajinskog teritorija koji su zauzele ruske snage.

"Ne vjerujem da će Putin upotrijebiti to oružje. Mislim da mu svijet neće dopustiti da upotrijebi to oružje", rekao je Zelenski.

image

Volodimir Zelenski

Str/Afp

"Sutra Putin može reći: osim Ukrajine, želimo i dio Poljske, inače ćemo koristiti nuklearno oružje. Ne možemo raditi te kompromise. On vidi da njegove jedinice jednostavno bježe", rekao je Zelenski, dodajući da Putin "želi utopiti Ukrajinu u krvi, uključujući i krv svojih vojnika", kazao je ukrajinski predsjednik.

Više pročitajte OVDJE.


15:45 >>> Govoreći za BBC, Jevgenij Popov, član ruske Dume iz stranke Vladimira Putina Ujedinjena Rusija i voditelj na državnoj televiziji, rekao je da Rusija "neće prva napasti zapadne zemlje", ali je upozorio da će zemlja odgovoriti ako bude napadnuta, prenosi Sky News.

"Nećemo napraviti nekakav nuklearni masakr u svijetu. To nije naša politika. To nije naša praksa. Mi u Rusiji smo miroljubivi ljudi, ali možemo odgovoriti ako nas napadnete", dodao je. Na pitanje znače li referendumi u okupiranim područjima istočne Ukrajine da će se ti teritoriji nakon pripojenja braniti nuklearnim oružjem, Popov je rekao: "Stvarno ne znam kako odgovoriti na ovo, ali morate znati da ćemo braniti domovinu".

Ponovno upitan može li vidjeti situaciju u kojoj bi Rusija prva upotrijebila nuklearno oružje, ruski zastupnik je rekao: "Samo kao odgovor, moje stajalište je jasno. Koristit ćemo nuklearno oružje samo kao odgovor. Samo kao odgovor na uporabu nuklearnog oružja protiv našeg teritorija. Branit ćemo našu suverenu zemlju i suverenu državu. I, naravno, nuklearno oružje je naše jamstvo sigurnosti".


15:40 >>> Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kritizirao je Vladimira Putina zbog korištenja, kako kaže, "opasne i bezobzirne" retorike.

Reuters javlja da je Stoltenberg rekao kako do nuklearnog rata nikada ne smije doći, te da je Putinov govor pokazao da sukob u Ukrajini ne ide prema njegovim planovima. Smatra i da Putinove izjave znače eskalaciju sukoba, ali i kako nisu iznenađujuće.

- Putin je krivo procijenio situaciju u Ukrajini i pogriješio. Ruske trupe su loše opremljene i nemaju dobro razvijene mehanizme zapovijedanja. NATO će se pobrinuti da kada je riječ o nuklearnom oružju, ne bude nesporazuma. Prije šest mjeseci, samo tri dana nakon što je započela najnovija ruska invazija na Ukrajinu, Putin je svojim nuklearnim snagama naredio stanje visoke pripravnosti. Situacija je takva i danas. Tu nema promjene - kazao je Jens Stoltenberg.

Dodao je da i kako je NATO u bliskom dijalogu s obrambenom industrijom kako bi se povećala proizvodnja oružja i streljiva, ali i da se nada da će rat u Ukrajini završiti za pregovaračkim stolom. No samo ako Kijev na to pristane.


15:25 >>> Moskovsko tužiteljstvo priopćava da je sudjelovanje u prosvjedima i neodobrenim "masovnim događajima" kažnjivo djelo koje može rezultirati "zatvorskom kaznom do 15 godina".

BBC prenosi da je u Irkutsuku danas već privedeno deset osoba.


15:20 >>> Vođa Čečenije Ramzan Kadirov oglasio se na Telegramu, navodeći da potpuno podržava akcije koje je odlučio poduzeti ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi N1.

“Današnji apel vrhovnog zapovjednika Vladimira Putina Rusima doveo je kijevsku elitu i cijeli NATO u bezizlaznu situaciju. Šef države pokrenuo je velike akcije za zaštitu integriteta Rusije. To su neophodne, važne i, između ostalog, preventivne mjere”, napisao je.

Dodao je da rat protiv Rusije traje godinama, iako je dosad bio skriven. Navodi da je NATO planirao razmjestiti projketile i postrojbe blizu ruske granice. “Savez nije ni krio želju da uništi Rusiju.”

Kadirov navodi da je Zapad zajednički pokušava poraziti Rusiju i to takod a šalje Ukrajini oružje i opremu. “Scenarij je bolno poznat čečenskom narodu. Na isti način je ovaj Zapad planirao uništiti Rusiju preko naše republike. Vladimir Putin nije slučajno u svom govoru podsjetio na događaje kada su te iste zemlje poticale bande međunarodnih terorista na Kavkazu i unaprjeđivali NATO infrastrukturu blizu naših granica. Nisu uspjeli tada, a neće ni sada”, poručio je.

“Zato je vrlo važno završiti započetu specijalnu operaciju u Donbasu, inače bi drski neprijatelj mogao doći u našu zemlju, u naše gradove i sela, u naše domove. Kao što kaže naš predsjednik Vladimir Putin: “Ako je borba neizbježna, morate prvi udariti””, navodi Kadirov.

“U potpunosti podržavam odluku predsjednika o djelomičnoj mobilizaciji pričuvnika. Mi smo u Čečenskoj Republici aktivno sudjelovali u tom procesu od prvog dana, ali sada imamo i nalog šefa države i mi ćemo ga ispuniti 100 posto!”, dodao je.


15:05 >>> Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da ne poklekne pred nuklearnom prijetnjom Vladimira Putina.

U intervjuu za Bild TV, Zelenski je rekao:

"Ne vjerujem da će Putin koristiti nuklearno oružje. Mislim da mu svijet neće to dopustiti. Želi utopiti Ukrajinu u krvi, uključujući i u krvi svojih vojnika", kazao je ukrajinski predsjednik. Zelenski je dodao i kako su šanse za pregovore s Moskvom sve manje moguće, te ponovno zatražio Njemačku da ustupi Ukrajini još oružja.


15:00 >>> Dok kruže glasine o zatvaranju granica, ruske željeznice i najveća zrakoplovna tvrtka Aeroflot rekli su da im "još" nije naređeno da muškarcima od 18 do 65 godina zabrane kupnju karata.

No Na Telegram kanalu koji prikuplja izvješća ruskih putnika o prelasku granice već izvještavaju da su zaprimili neke izvještaje o tome kako zaštitari sprječavaju vojno sposobne muškarce da napuste zemlju.


14:40 >>> U Rusiji su već počeli prosvjedi kao odgovor na najavu Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji rezervista. Zasad se ne radi o velikom broju ljudi, svega njih desetak, ali prema snimkama je jasno kako su u stanje pripravnosti u Novosibirskom stavljene ozbiljne policijske snage.

Ruski antiratni pokret Vesna pozvao je pak danas na prosvjede u gradovima i mjestima diljem Rusije, u 19 sati po lokalnom vremenu (18 po hrvatskom), u znak protesta protiv mobilizacije.

U apelu na svojoj web stranici organizatori su napisali:

"Pozivamo ruske vojnike da odbiju sudjelovanje u ‘specijalnoj operaciji‘ ili da se predaju što je prije moguće. Ne morate umrijeti za Putina. Potrebni ste u Rusiji onima koji te vole. Za vlasti ste samo topovsko meso i bit ćete uništeni bez ikakvog smisla i svrhe".


14:10 >>> Bjeloruski medij Nexta objavio je kako Šef Odbora za obranu ruske Dume Andrej Kartapolov, poručuje da će najveći dio rezervista sačinjavati stanovnici središnjih i zapadnih regija Rusije. U zapadni ili europski dio Rusije spadaju i najveći ruski gradovi Moskva i Sankt-Peterburg.


14:00 >>> Tristo tisuća ruskih rezervista "nisu obučeni, nemaju iskustva i nisu spremni", što bi se moglo pokazati "iznimno opasnim" potezom, rekao je umirovljeni vicemaršal zrakoplovstva i vojni analitičar Sean Bell.

U razgovoru za Sky News kazao je kako brojka rezervista možda zvuči impresivno, pogotovo ako se uzme u obzir da u Rusiji ima 25 milijuna pričuvnika koji su u nekoj fazi služili vojsku.

"No ti vojnici nisu obučeni, nemaju iskustva, nisu spremni za tako neprijateljsko okruženje. Kvantiteta ima svoje prednosti, ali nitko od vojnih stručnjaka ne vjeruje da će ovo promijeniti situaciju na terenu u korist Rusije", zaključio je Bell.


13:40 >>> Putem Telegrama se oglasio i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

“Mobilizacija i nuklearne prijetnje koje je Putin najavio neće pomoći agresoru u njegovom nastojanju da osvoji i uništi Ukrajinu i Ukrajince.Tiranin je konačno pokrenuo procese koji će ga pokopati u njegovoj zemlji. Civiliziran svijet mora konačno shvatiti da se zlo mora iskorijeniti iz korijena, a ne pričati o nekakvim iluzornim ‘mirovnim pregovorima“, napisao je Kličko.


13:30 >>> Ruske su rakete noćas pogodile stambene zgrade u HarkIvu.

Gradonačelnik Harkiva Igor Terekhov rekao je da su četiri projektila pogodila okrug Kholodnogorski, pogodivši dva stambena bloka, gradilište i dio civilne infrastrukture.


13:25 >>> Ruska vlada će, kako poručuje Kremlj, "vrlo brzo" objaviti koje će kategorije građana biti izuzete od mobilizacije.

Nakon izvješća o porastu prodaje jednosmjernih karata za izlazak iz Rusije, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je, pak, komentirati mogućnost zatvaranja granica kako bi se spriječio egzodus Rusa koji strahuju da bi mogli biti poslani u Ukrajinu.

Upitan hoće li Rusija zatvoriti svoje granice za one koji podliježu mobilizaciji, Peskov je rekao: "Ne mogu odgovoriti na to pitanje... Postoje odredbe za to u zakonima."


13:15 >>> Glasnogovornik Europske komisije Peter Stano poručuje da "lažni, nezakoniti referendumi" planirani u Lugansku, Donjecku, Hersonu i Zaporožju neće biti priznati.

- Putin se kocka nuklearnim oružjem. On koristi nuklearni element kao dio svog arsenala terora, što je neprihvatljivo - dodao je.

Zemlje članice EU-a održale su rasprave o tome kako odgovoriti na najnoviji razvoj događaja u ruskom ratu u Ukrajini, nastavio je, upozoravajući Kremlj da će biti "posljedica po Rusiju".

Estonska premijerka Kaja Kallas, jedna od tvrdolinijaških protivnika Vladimira Putina, pozvala je pak zapad da ne poklekne pred Putinovim nuklearnim prijetnjama.

- Ovo je prvi put da se vrh Kremlja oglasio nakon protuofenzive Ukrajine. Moraju pokazati da preuzimaju inicijativu. Ako Rusija ne može pobijediti konvencionalnim putem, prijete nuklearnim oružjem. Govor predsjednika Putina zamišljen je da prestraši međunarodnu zajednicu. Što se tiče nuklearnih prijetnji, cilj je isti kao i do sada – raspirivanje straha i teroriziranje šire javnosti. Kremlj ucjenjuje međunarodnu zajednicu i želi nas prestrašiti i odvratiti od pomoći Ukrajini. Europa se neće umoriti; nastavit ćemo braniti i podupirati načela europske sigurnosti i međunarodnog prava. NATO je obrambeni savez i nuklearni savez. Za razliku od Rusije, mi ne prijetimo svijetu nuklearnom katastrofom, što je potpuno neodgovorno i nedopustivo - napisala je Kallas.


12:21 >>> Glasnogovornik Kremlja odbio je u srijedu odgovoriti na pitanja o eventualnom zatvaranju ruskih granica kako bi se spriječio bijeg vojno sposobnih osoba nakon što je objavljena djelomična mobilizacija za potrebe rata u Ukrajini.

Karte na letovima iz Rusije brzo su se rasprodale u srijedu nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio hitnu mobilizaciju 300.000 pričuvnika, prenosi britanska agencija Reuters.

Podaci Google Trends-a pokazuju skok u pretraživanjima za Aviasales, najpopularniju rusku web stranicu za kupnju karata za letove.

Izravni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Erevan u Armeniji, oba odredišta koja Rusima omogućuju ulazak bez vize, rasprodani su u srijedu, prema podacima Aviasalesa, a ni neke linije s međuslijetanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, također nisu bile dostupne.

Glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao je novinarima da će ruska vlada "vrlo brzo" objaviti koje će kategorije građana biti izuzete od mobilizacije rezervista s vojnim iskustvom za služenje u Ukrajini.


12:18 >>> Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doputovao je u New York kako bi prisustvovao 77. zasjedanju Opće skupštine (GS) UN-a.

Prema dopisniku TASS-a, ministrov zrakoplov prevalio je udaljenost od Rusije do Sjedinjenih Država sjevernom rutom za 12 sati, obilazeći neprijateljske zemlje. Tijekom leta nije bilo nepredviđenih okolnosti, javlja TASS.

Na aerodromu je rusko izaslanstvo dočekala posebna povorka automobila.

Ranije je službena predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila da bi Lavrov trebao govoriti na sjednici Generalne skupštine te održati oko 20 bilateralnih sastanaka u New Yorku.


11:57 >>> Finski ministar obrane, Antti Kaikkonen, rekao je da njegova zemlja pomno prati situaciju u susjednoj Rusiji.

"Što se tiče finskog okruženja, mogu reći da je vojna situacija stabilna i mirna", rekao je Kaikkonen, prenosi Reuters, dodajući da su "naše obrambene snage dobro pripremljene i situacija se pažljivo prati."

Ranije ove godine Finska je podnijela zahtjev za članstvo u NATO savezu.


11:41 >>> I dalje cure reakcije nakon odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina o "djelomičnoj" mobilizaciji.

Najnovija dolazi od poljskog premijera Mateusza Morawieckog, koji je rekao da će Rusija pokušati uništiti Ukrajinu - i promijeniti njezine granice.

"Učinit ćemo sve što možemo s našim saveznicima kako bi NATO još više podupro Ukrajinu kako bi se mogla braniti", rekao je.

Također, Morawiecki je zatražio veću pomoć zapadnih saveznika Kijevu.


11:25 >>> Ministar obrane Litve Arvidas Anušauskas rekao je da će zemlja staviti svoje snage za brzo djelovanje u stanje visoke pripravnosti.

‘‘Budući da će se ruska vojna mobilizacija također odvijati u blizini naših granica (Kalinjingradska regija), Litavske snage za brzo djelovanje stavljaju se u stanje visoke pripravnosti kako bi spriječile bilo kakvu provokaciju Rusije‘‘, napisao je na Twitteru.


11:12 >>> Reuters javlja da je Latvija, članica Europske unije koja graniči s Rusijom, rekla da neće ponuditi utočište nijednom Rusu koji bježi od mobilizacije. Latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics objavio je to u srijedu na Twitteru, navodeći kao razlog ‘‘zabrinutost za sigurnost‘‘.


11:01 >>> Liz Truss, Boris Johnson i Joe Biden "u potpunosti su odgovorni za rat u Ukrajini zbog njihovog ludog ponašanja i moguću prijetnju nuklearnog rata‘‘, tvrdi bivši savjetnik Vladimira Putina.

"Rekao bih da sada svi u ovom svijetu razmišljaju o nuklearnom ratu‘‘, rekao je za BBC politolog Sergej Markov.

Markov je rekao da bi Rusija mogla biti spremna upotrijebiti nuklearno oružje protiv zapadnih zemalja, uključujući Britaniju.

Upitan vjeruje li da je ruski čelnik jasno zaprijetio ne samo korištenjem taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini, već i pokretanjem općeg nuklearnog rata, Markov je odgovorio kako ne vjeruje da bi ‘‘svi nastradali‘‘, ali da bi to ‘‘moglo ubiti mnogo ljudi u zapadnim zemljama".


10:45 >>> Rusko tržište dionica naglo je palo nakon Putinove izjave o djelomičnoj mobilizaciji, za koju je odluka već potpisana. BBC javlja da postoje izvještaji o porastu prodaje avionskih karata za odlazak iz Rusije.


10:30 >>> Vlast u samoproglašenoj NR Donjeck u okupiranoj istočnoj Ukrajini tvrdi je da je tijekom noći sedam civila ozlijeđeno zbog granatiranja ukrajinskih snaga. Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


10:11 >>> Britanski ministar obrane Ben Wallace kaže da su jutrošnje akcije Vladimira Putina priznanje da njegov plan u Ukrajini propada.

"On i njegov ministar obrane poslali su desetke tisuća svojih građana u smrt, loše opremljenih i loše vođenih. Nikakva propaganda ne može sakriti činjenicu da Ukrajina pobjeđuje u ovom ratu i da je međunarodna zajednica ujedinjena", poručio je Wallace.


10:01 >>> Stižu prve reakcije iz svijeta na Putinov govor.

Opširnije pročitajte OVDJE.


9:11 >>> Ruska mobilizacija bila je predvidljiv korak koji će se pokazati krajnje nepopularnim u javnosti, rekli su jutros ukrajinski dužnosnici.

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da ovaj potez naglašava da se rat ne odvija prema planu Moskve.

Podoljak je dodao da Vladimir Putin očito pokušava prebaciti krivnju za početak "neisprovociranog rata" s Ukrajinom na Zapad.


8:57 >>> Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika, na Twitteru je objavio sliku videokonferencije za koju je rekao da je održao s članovima Odbora za obavještajna pitanja Zastupničkog doma američkog Kongresa.

‘‘Više od šest mjeseci punog rata protiv Ukrajine, Rusija nije uspjela postići svoj cilj. To se dogodilo zahvaljujući hrabrosti ukrajinskog naroda i pomoći naših međunarodnih partnera‘‘, napisao je na Twitteru Jermak.


8:48 >>> Počelo je emitiranje unaprijed snimljene izjave ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua. On je potvrdio da će u djelomičnu mobilizaciju biti uključeni oni koji imaju vojnog iskustva, a biti će ih pozvano oko 300.000.

Šojgu je rekao da će ljudi "proći vojnu obuku prije nego što budu raspoređeni", dodajući da mobilizacija neće uključivati "ljude koji su služili kao vojni obveznici ili studenti".

Naše ljudske rezerve ogromne su i iznose 25 milijuna ljudi, a ova mobilizacija predstavlja tek jedan posto potencijala, rekao je ruski ministar obrane.

Šojgu se obratio preko televizije nakon ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je proglasio trenutačnu djelomičnu vojnu mobilizaciju.

Dodao je da se Rusija bori "ne samo protiv Ukrajine, nego protiv kolektivnog Zapada".

Šojgu je također iznio broj ruskih gubitaka, rekavši da ih je 5.937 ubijeno.


8:41 >>> Američka veleposlanica u Ukrajini jutros je odgovorila na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina na "djelomičnu mobilizaciju". "Lažni referendumi i mobilizacija znakovi su slabosti, ruskog neuspjeha... Sjedinjene Države nikada neće priznati rusko polaganje prava na navodno anektirani ukrajinski teritorij i nastavit ćemo stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", poručila je Bridget Brink.


8:35 >>> Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin jutros najavio "djelomičnu mobilizaciju" rezervnih vojnih snaga, britanska ministrica vanjskih poslova Gillian Keegan rekla je da je Putinova deklaracija "zabrinjavajuća eskalacija" rata u Ukrajini.

Dodala je da prijetnje ruskog predsjednika treba shvatiti "ozbiljno" dok Ukrajina napreduje, vraćajući zemlju koju je ranije okupirala Rusija.

Upitana za svoju poruku Ukrajincima, Keegan je za Sky News rekla: "Mi smo tu, mi smo uz vas - pomoći ćemo koliko god možemo".

"Neke riječi su prilično zabrinjavajuće i očito bismo trebali pozvati na smirivanje", rekla je. Također je pozvala pozvala Ruse da "gledaju dalje od vlastitih medija".

Rekla je da je Putinova prijetnja da će upotrijebiti nuklearno oružje "nešto što bismo trebali shvatiti vrlo ozbiljno jer mi nemamo kontrolu. Nisam siguran ni ima li on kontrolu. Stvarno, mislim, ovo je očito eskalacija".

Britanska premijerka Liz Truss jučer je obećala daljnju potporu Ukrajini.


8.00 >>> Konačno je počelo Putinovo obraćanje naciji!

- Cilj zapada je uništiti Rusiju i natjerati je da se bori u raznim regijama. Došli su na naše granice i nastavljaju s mržnjom prema Rusima, pogotovo u Ukrajini. Odbijaju mirno rješenje u Donbasu, a naša specijalna vojna operacija je bila neizbježna. Morali smo očistiti područje od nacista i okupacijskih snaga.

- Na našoj strani se bori profesionalna ruska regularna vojska, ali i vojnici iz drugih zemalja. Razgovarat ćemo o koracima zaštite našeg suvereniteta, podršci, volji i želji naših građana da sami odlučuju o svojoj volji.

- Prvi put od početka operacije reći ću da imamo pozitivne reakcije, ali Zapadu nije do mirnog rješenja. Kijevski režim koristi strane plaćenike i NATO vojsku protiv vlastitog naroda i to još od vojnog puča 2014.

- Na brutalan način tjeraju svoju volju drugim ljudima. Cilj Zapada je i dalje oslabiti i uništiti Rusiju, oni to otvoreno govore.

Putin je potvrdio da ćem Rusija podržati referendum u četiri regije na teritoriju Ukrajine.

- Provest ćemo referendum da ljudi u tim regijama slobodno izraze svoje mišljenje. Mislim da je ovo rješenje neophodno da bi zaštitili svoj suverenitet. Također, provest ćemo djelomičnu mobilizaciju. Naglašavam - djelomičnu. Krećemo od danas - rekao je Putin dodavši:

- Brojni časnici dobit će dodatnu obuku.

Nakon velike objave, Putin se ponovno okomio na Zapad.

- Prešli su sve linije, stalno čujemo prijetnje ruskom narodu. Pričamo o gradovima na našoj granici. Koriste dronove i žele prebaciti rat na naše područje. Pričaju i o nuklearnoj ucjeni preko NE Zaporižje.

Potom je Putin poslao jako opasnu poruku.

- I mi imamo oružje za masovno uništenje, i to modernije od NATO-a. Ako treba zaštiti naš narod, zaštiti ćemo ga. Ne blefiram!


7:55 >>> Ramzan Kadirov, čečenski vođa i čovjek od povjerenja Vladimira Putina, najavio je na Telegramu novu taktiku ruskih snaga u ratu protiv Ukrajine.

- Prelazimo na novu taktiku specijalne operacije protiv ukrajinskih nacista. Nećemo se više baviti njima. O svim detaljima sam razgovarao s Magomedom Daudovim, načelnikom Operativnog stožera Republike Čečenije za provođenje operacije. Neprijatelj će se uskoro suočiti sa za sebe najtežim posljedicama novog plana odmazde. Sve naše dosadašnje akcije sad će im izgledati kao dječje šale. Uskoro će ukrajinskim snagama biti jako, jako loše. Zapamtite ove riječi - poručio je Kadirov na svom Telegram kanalu.


7:34 >>> Referendumi najavljeni u četiri ukrajinske regije koje su trenutno pod ruskom okupacijom "potaknuti su strahom od neizbježnog napada", priopćilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Jučer su Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporižja objavili da će održati referendume o pripajanju Rusiji.

"Ova hitnost je vjerojatno potaknuta strahom od neposrednog ukrajinskog napada i očekivanjem veće sigurnosti nakon što formalno postane dio Rusije", reklo je Ministarstvo obrane u najnovijem ažuriranju obavještajnih podataka.

Dodaje se da ruske snage i dalje "osjećaju manjak osoblja" i da se zemlja suočava sa "značajnim pritiscima u posljednja dva tjedna".

"Putin prihvaća veći politički rizik potkopavajući fikciju da Rusija nije ni u ratu niti u nacionalnoj krizi u nadi da će generirati više borbene moći", navodi se.


7:10 >>> Još se uvijek ne zna točan termin velikog Putinovg obraćanja naciji, ali sada je gotovo sigurno da će se to dogoditi u srijedu ujutro. U Rusiji se špekulira o nekoliko termina u rasponu od 7 ujutro do 9 ujutro po hrvatskom vremenu, a ruski mediji samo navode da će se to dogoditi ‘kada se probudi ruski daleki istok‘.


7:00 >>> Gradonačelnik Harkova objavio je da su ruski projektili pali na jednu gradsku četvrt, javlja Kyiv Independent . Na mjestu događaja nalaze se spasioci i ostale službe, a zasad nema informacija o žrtvama.


6:57 >>> Situacija na bojišnici s ruskim snagama jasno pokazuje da je inicijativa na strani Ukrajine, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u video obraćanju objavljenom rano ujutro u srijedu.

Opširnije pročitajte OVDJE.


6:56 >>> Ruski predsjednik Vladimir Putin odustat će od svojih "imperijalnih ambicija" samo ako prizna da ne može dobiti rat, ocijenio je u utorak njemački kancelar Olaf Scholz, dok je japanski premijer Fumio Kishida poručio da ruska invazija na Ukrajinu gazi načela Povelje UN-a.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:26