PUTIN U PROBLEMIMA

‘Rusi ostaju bez resursa, sve je izglednije da će se u rat uskoro morati uključiti još jedna država!‘

Mariupolj je važno središte koje Rusija nastoji zauzeti kako bi kontrolirala cijelo Azovsko more te napravila kopneni spoj s Krimom

Poznati novinar Hristo Grozev kaže kako je ruska vojska u velikim problemima jer ima teškoće s logističkom opskrbom svojih snaga te da nema resurse za dugotrajni rat

 Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik/Sputnik via AFP

U Ukrajini je već deseti dan rata. Predstavnik ukrajinske vojske Oleksij Arestovič objavio je da je, prema njihovim procjenama, u ratnim djelovanjima dosad poginulo oko 10 tisuća ruskih vojnika, a i Rusi su objavili broj svojih poginulih. Glasnogovornik ministarstva obrane general Igor Konašenkov rekao je da su gubici ruske vojske 498 ljudi. Inače, ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio je nekolicini poginulih zvanje Heroja Rusije, a zasjedanja Dume počinju minutom šutnje za poginule ruske vojnike. Ruski predsjednik inzistira da operacija ide svojim tokom te da će svi ciljevi koji su zadani biti ostvareni.

Putin je kazao da sadašnje vodstvo Ukrajine treba shvatiti da, ako nastavi s ovakvom politikom, dovodi u pitanje budućnost ukrajinske državnosti, a ako se to dogodi - to će biti njihova krivica. Napomenuo je da su sankcije koje je Zapad uveo protiv Rusije "srodne objavi rata, ali za sada do toga nije došlo".

Logistička noćna mora

Poznati istraživački novinar Hristo Grozev s portala Bellingcat kaže kako je ruska vojska u velikim problemima jer, nakon neuspjelog "Blitzkriega", ima teškoće s logističkom opskrbom svojih snaga te da nema resurse za dugotrajni rat, koji nisu očekivali. Grozev smatra da sada, kada brzi uspjeh nije ostvaren, Rusija počinje primjenjivati taktiku brutalnog razaranja i gađanja civilnih ciljeva te joj, kako kaže, "vlastita reputacija više nije važna". I neki drugi analitičari govore kako će Rusija morati ili gurnuti Bjelorusiju u sukob da podnese svoj dio tereta ili će morati angažirati dodatne vojne snage iz svojih rezervi na koje nije računala.

Inače, već se treći dan vode žestoke borbe oko lučkog grada Mariupolja na Azovskom moru, koji ruske snage drže u okruženju. No, branitelji grada pružaju veliki otpor. Ruska strana je predložila ukrajinskoj vojsci da će omogućiti humanitarni koridor kako bi civilno stanovništvo moglo napustiti grad te je objavila i primirje. No, kako kažu u ministarstvu obrane Rusije, nitko se nije pojavio, što se u Moskvi objašnjava time da ukrajinska vojska, odnosno "nacionalisti", kako ih oni nazivaju, sprečavaju ljude da napuste grad.

Ukrajinska strana pak tvrdi da Rusi krše primirje, koje su sami objavili, te da nastavljaju pucati i po trasi koju su proglasili humanitarnim koridorom. I ruski ministar vanjskih poslova na sastanku sa svojim kirgistanskim kolegom je kazao kako "ukrajinska vojska ne dopušta civilima da napuste grad". No, iz gradske uprave objavljeno je da ruska strana ne poštuje primirje te da ne prestaje s granatiranjem grada pa je izvlačenje civila odgođeno, a građane su pozvali u skloništa.

Mariupolj je važno središte koje Rusija nastoji zauzeti kako bi kontrolirala cijelo Azovsko more te napravila kopneni spoj s Krimom. I 2014. godine vodile su se velike borbe za taj grad, koji su ukrajinske snage tada uspjele obraniti.

Veliki prosvjedi

U do sada najvećem ukrajinskom gradu koji su ruske snage uspjele u ovih deset dana osvojiti, Hersonu, održani su veliki proukrajinski prosvjedi. Nekoliko tisuća ljudi izašlo je na središnji trg s ukrajinskim zastavama. Ubrzo ih je okružila ruska vojska s tenkovima i oklopnim vozilima te su pucali u zrak kako bi rastjerali okupljenu masu, ali kako pokazuju snimke koje su došle iz toga grada i šire se društvenim mrežama, stanovnici su zapjevali ukrajinsku himnu, vikali su: "Herson je Ukrajina", a ruskim vojnicima su dobacivali: "Okupatori!", "Fašisti!", "Odlazite iz našeg grada dok ste još živi!".

Istodobno je ukrajinska vojska objavila kako je nedaleko od Hersona zaustavila prodor ruskih snaga. Na sjeveroistoku zemlje srušen je ruski zrakoplov, a pilot, čija se snimka pojavila na društvenim mrežama, je zarobljen.

I Černigov se već danima nalazi u okruženju.

Inače, Sergej Lavrov zatražio je od Ukrajine da prizna kako je Krim dio ruskog teritorija. Lavrov je kazao kako ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski želi riješiti sukob uz sudjelovanje NATO-a i uvući ga u rat s Rusijom.

- To znači da njemu nisu potrebni pregovori, ali on je čovjek raspoloženja, pa će danas promijeniti mišljenje - kazao je ruski ministar vanjskih poslova.

"Tiha najezda Rusa"

Kijevska Ukrajinska pravda objavila je kako je u Kijevu prilikom uhićenja ubijen Denis Kirijev, koji se nalazio u državnoj delegaciji Ukrajine na prvim pregovorima s Rusima u bjeloruskom gradu Gomelju, održanih prije nekoliko dana. Prema pisanju lista, koji se poziva na obavještajne izvore, ukrajinske sigurnosne službe imale su informacije da Kirijev radi za Ruse te su ga htjeli uhititi. No, prilikom akcije došlo je do pucnjave u kojoj je Kirijev ubijen.

Rijetki ruski neovisni mediji javljaju kako se Europa, osim s valom ukrajinskih izbjeglica, suočava s "tihom najezdom Rusa" koji također napuštaju svoju zemlju. Prema nekim informacijama, već je nekoliko tisuća Rusa napustilo Rusiju, uglavnom prema Finskoj, s kojom još postoji željeznička veza, ali bi i ona uskoro mogla biti zatvorena, te mnogobrojnim čarterima u Tursku i Ujedinjen Arapske Emirate koji još lete za Rusiju. Ne radi se samo o oligarsima koji spašavaju svoju imovinu u inozemstvu, nego uglavnom o pripadnicima srednje klase, koji se protive ratu ili spašavaju svoju djecu od moguće opće mobilizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2022 16:08