RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Rusi otkazali referendum u Hersonu, zanimljiva objava zapadnih obavještajaca: Sve gotovo za deset dana?

Ključne događaje 194. dana ruske iznvazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Ukrajinski vojnici u Donjecku

 Anatolii Stepanov/Afp

Ključni događaji:

- Rusi granatirali Mikolajiv

- Zelenski: Rusija priprema odlučujući energetski udar na sve Europljane

- Euro pao na najnižu razinu u više od 20 godina

- Cijene plina skočile za 30 posto


12:57 - Jednoj od posljednjih neovisnih novinskih kuća u Rusiji, Novaja Gazeta, oduzeta je medijska dozvola te joj je zabranjen rad.

Ruski nadzornik medija Rozkomnadzor optužio je publikaciju da nije pružila dokumente vezane uz promjenu vlasništva 2006. godine.

Glavni urednik Dmitrij Muratov, dobitnik Nobelove nagrade za mir za svoje napore da podrži kritičko izvještavanje u Rusiji, nazvao je presudu "političkim udarcem, bez imalo pravne osnove" i rekao da će se žaliti.


12:34 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove snage uništile jedan američki raketni sustav HIMARS u regiji Harkiv, izvijestio je Interfax.


12:18 - Most Antonivski u regiji Herson ne može se prijeći automobilom nakon ukrajinskog granatiranja, citirala je novinska agencija TASS izjavu ruskog dužnosnika.

Ova informacija dolazi usred ukrajinskog izvješća o tome da su ruske snage zabranile civilima da bježe iz ključnog grada pod kontrolom Rusije na jugu, rekavši da će "upucati svakoga tko prekrši zabranu".

"Nakon intenzivnog ukrajinskog granatiranja područja gdje je koncentriran neprijatelj u regiji Herson, ruski osvajači su uveli zabranu kretanja lokalnog stanovništva", navodi se u priopćenju.

"Konkretno, ljudima je zabranjeno prijeći rijeku Dnjepar i mostovima i plovilima. U slučaju kršenja zabrane, okupatori prijete da će pucati."

Volonteri koji su pomagali ženama, djeci i starijima da pobjegnu rekli su da oni koji žive na istočnoj obali rijeke unutar dijelova regije Herson još uvijek mogu otići.

U gradu ima oko 100.000 stanovnika - što je otprilike trećina prijeratnog stanovništva.

TASS je također citirao dužnosnika koji je rekao da je Herson spreman za referendum o pridruživanju Rusiji, ali je ‘napravljena pauza‘ zbog sigurnosne situacije.


10:26 - Energoatom, ukrajinsko državno poduzeće koje upravlja sa sve četiri nuklearne elektrane u zemlji, priopćilo je da je četiri od šest članova misije IAEA-e napustilo nuklearnu elektranu Zaporižja, dok su preostala dva i dalje tamo.


10:08 - Europske cijene plina skočile su čak 30% u ponedjeljak (na 272 eura po MWh) nakon što je Rusija rekla da će jedan od njenih glavnih plinovoda za opskrbu Europom ostati zatvoren na neodređeno vrijeme, što je potaknulo nove strahove o nestašicama i racioniranju plina u Europskoj uniji ove zime, javlja Reuters.


09:51 - Izgledi za rast cijena prirodnog plina povećavaju izglede recesije u Europi ove zime, a to su loše vijesti za euro koji je jutros pao na najnižu razinu u odnosu na američki dolar u posljednjih 20 godina.

Euro je pao za 0,7% u 7:30 sati u ponedjeljak te je jedan američki dolar iznosio 0.98 eura.


09:40 - Bombaš samoubojica detonirao je eksploziv u blizini ulaza u rusko veleposlanstvo u Kabulu, priopćila je policija u ponedjeljak, dodajući da su napadača ubili naoružani stražari dok je prilazio vratima.

Šef policijske oblasti, Mawlawi Sabir, rekao je Reutersu:

"Napadača samoubojicu prije nego što je stigao do cilja, prepoznali su i ustrijelili (talibanski) stražari ruskog veleposlanstva … još nema informacija o žrtvama".

Rusija je jedna od rijetkih zemalja koja ima veleposlanstvo u Kabulu nakon što su talibani preuzeli zemlju prije više od godinu dana.


08:05 - Rusi su tijekom noći granatirali južni ukrajinski grad Mikolajiv, oštetivši zdravstvenu ustanovu, rekao je gradonačelnik grada Oleksandr Senkevič.

Nije precizirao ima li ozlijeđenih u noćnom napadu, samo je dodao da su oštećene i neke kuće.

Grad na južnoj rijeci Bug značajna je luka u Ukrajini. U njemu se nalazi nekoliko velikih terminala za žitarice, a neki su već bili napadnuti tijekom ruske invazije.

Ako ruske snage zauzmu Mikolajiv, otvorit će se put do Odese, koja se smatra jednim od sljedećih strateških ciljeva Rusije.


07:45 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnovije obavještajno izvješće o krizi u Ukrajini.

Kažu da je glavni napor Rusije "gotovo sigurno" ofenzivna operacija u istočnom Donbasu.

Iako su imali najviše uspjeha u ovoj regiji, snage Kremlja još uvijek napreduju samo oko kilometar tjedno prema Bakmutu i "vrlo vjerojatno" su više puta propustile rokove za postizanje "oslobađanja" Donbasa.

Ukrajinske vlasti sada tvrde da ruske snage imaju naredbu da dovrše ovu misiju do 15. rujna, navodi se u izvješću.

Međutim, britansko ministarstvo kaže da je "vrlo vjerojatno da će ruske snage to neće postići" i da će to "dodatno zakomplicirati ruske planove da provedu referendume o pripajanju okupiranih područja Ruskoj Federaciji".


06:32 - Ukrajinske snage postigle su napredak u nedavno pokrenutoj protuofenzivi - zauzeli su dva naselja na jugu, jedno na istoku, kao i dodatni teritorij na istoku zemlje, ustvrdio je predsjednik Volodimir Zelenski tijekom obraćanja u nedjelju navečer.

"Ukrajinske zastave se vraćaju na mjesta gdje bi i trebale biti", dodao je.

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda predsjednika, objavio je sliku vojnika koji podižu ukrajinsku zastavu iznad sela za koje je rekao da se nalazi na jugu Ukrajine. "Visokopilja. regija Herson. Ukrajina. Danas", napisao je Timošenko.

Bivši Putinov špijun Igor Girkin (poznat kao Strelkov), nazvao je oslobađanje Visokopolja od strane ukrajinskih snaga "osjetljivim taktičkim neuspjehom" Rusa.

Opširnije o ukrajinskoj protuofenzivi pročitajte OVDJE.


05:55 - Ivan Safronov, bivši vojni dopisnik Kommersanta i Vedomosti, suočava se s "rekordnom" kaznom od 24 godine zbog optužbi za izdaju koje su procesuirane uz tajne dokaze iza zatvorenih vrata. Očekuje se da će ruski sudac u ponedjeljak izreći presudu u jednom od najznačajnijih postupaka protiv ruskog novinara u posljednjih nekoliko desetljeća.


05:36 - Najviši kineski zakonodavac Li Zhanshu prisustvovat će na sedmom Istočnom gospodarskom forumu u Vladivostoku ovog tjedna, postavši najviši kineski dužnosnik koji je posjetio Rusiju od početka rata u Ukrajini. Li, predsjednik Stalnog odbora Nacionalnog narodnog kongresa, boravit će u službenom posjetu Rusiji, Mongoliji, Nepalu i Južnoj Koreji od srijede do 17. rujna, javlja novinska agencija Xinhua.


05:18 - Ruske vlasti rekle su da je situacija oko nuklearne elektrane Zaporižja mirna u nedjelju, nakon što su inspektori UN-a u subotu rekli da je ponovno izgubila vanjsko napajanje. Posljednji preostali glavni vanjski električni vod je prekinut iako je rezervni vod nastavio opskrbljivati ​​strujom mrežu, navodi se u priopćenju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Samo je jedan od šest reaktora ostao u funkciji, rečeno je. Govoreći za radio Komsomolskaja Pravda, ruski dužnosnik Vladimir Rogov rekao je da nije bilo granatiranja ili upada. Očekuje se da će stručnjaci IAEA-e nastaviti raditi u postrojenju najmanje do ponedjeljka, rekao je Rogov.


05:12 - Zelenski je upozorio Europu da očekuje tešku zimu nakon što Moskva zatvori glavni plinovod koji ruskim plinom opskrbljuje kontinent. "Rusija priprema odlučujući energetski udar na sve Europljane za ovu zimu", rekao je.

Analitičari očekuju da će cijene plina ovaj tjedan porasti na rekordno visoke razine nakon što je Rusija zatvorila ključni plinovod prema Europi. Mnogi komentatori upozorili su da će europske cijene dodatno porasti kada se tržišta otvore u ponedjeljak nakon što Moskva, kako je najavljeno za subotu, nije pustila plin kroz Sjeverni tok 1 prema Njemačkoj, rekavši da je otkrila grešku tijekom održavanja.

Tisuće ljudi okupilo se u Pragu kako bi prosvjedovali zbog skokovito visokih računa za energiju i zatražili ukidanje sankcija protiv Rusije zbog rata u Ukrajini. Oko 70.000 krajnje desnih i ekstremno lijevih elemenata udružilo se na skupu "Češka prva" kako bi pozvali na novi sporazum s Moskvom o opskrbi plinom i obustavu slanja oružja Ukrajini u nedjelju.

Njemački kancelar je u nedjelju rekao da je njegova vlada planirala potpuni prekid isporuke plina u prosincu, obećavajući mjere za snižavanje cijena i socijalne naknade za inflaciju.

"Rusija više nije pouzdan energetski partner", rekao je Scholz na konferenciji za novinare u Berlinu. Kao odgovor, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev optužio je Njemačku da je neprijatelj Rusije. "Drugim riječima, Njemačka je objavila hibridni rat Rusiji", rekao je.


Ukrajina je prošlog tjedna započela protuofenzivu na jugu, posebno u regiji Herson, koju je Rusija zauzela na početku sukoba.

Nakon intenzivnog granatiranja po ruskim snagama, Rusi su zabranili kretanje stanovnicima, zabranivši im prijelaz rijeke Dnjepar, priopćio je ukrajinski glavni stožer u ponedjeljak.

Rusija je u posljednja 24 sata izvela 25 raketnih napada i više od 22 zračna napada na vojne i civilne ciljeve u Ukrajini, dodaje se u priopćenju, zadržavajući fokus na uspostavljanju potpune kontrole nad regijom Doneck.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:58