ŠOKANTNO OTKRIĆE

Rusi otrovali Abramoviča?! ‘On i ukrajinski pregovarači razvili su simptome... Sabotaža!‘

Simptomi trovanja uključivali su crvene oči, stalno i bolno suzenje i ljuštenje kože na licu i rukama. Abramovič je na par sati i oslijepio

Roman Abramovič

 Backpage Images/AFP

Ruski oligarh Roman Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarači pretrpjeli su simptome koji upućuju na trovanje nakon sastanka u Kijevu ranije ovog mjeseca, rekli su ljudi upoznati sa situacijom za Wall Street Journal. Da se sumnja da je Abramovič otrovan ranije ovog mjeseca potvrdio je i njegov glasnogovornik, no nije govorio o tome je li još netko bio meta napada, kao ni tko ga je izvršio.

Nakon sastanka u glavnom gradu Ukrajine, Roman Abramovič, koji je putovao između Moskve, Lavova i drugih mjesta u kojima su se odvijali tada još uvijek neformalni pregovori s ruskom stranom, zajedno s najmanje dva više pozicionirana člana ukrajinskog tima, razvili su simptome koji su uključivali crvene oči, stalno i bolno suzenje i ljuštenje kože na licu i rukama, kažu upućeni, kako prenosi The Wall Street Journal.

Za sumnjivi napad okrivili su tvrdolinijaše u Moskvi za koje su rekli da su htjeli sabotirati pregovore o okončanju rata. Osoba bliska Abramoviču rekla je da nije jasno tko je ciljao na njihovu grupu. Abramovič i ukrajinski pregovarači, među kojima je i zastupnik krimskih Tatara u ukrajinskom parlamentu Rustem Umerov, u međuvremenu su se oporavili i njihovi životi nisu u opasnosti, kako se navodi.

The Guardian je, pozivajući se na izvor blizak Abramoviču, rekao da je ruski oligarh na nekoliko sati izgubio vid, a da su on i Ukrajinci liječnički tretman dobili u Turskoj, u koju su odletjeli nakon što su iz Kijeva prvo otputovali u Poljsku.

- Tri čovjeka koja su pokazivala simptome u satima prije nego što im se stanje pogoršalo konzumirali su samo čokoladu i vodu. Četvrti član pregovaračkog tima koji je također konzumirao isto nije pokazivao nikakve simptome, objavio je istraživački portal Bellingcat koji navodi da je do trovanja došlo tijekom pregovora u noći s 3. na 4. ožujka.

Bellingcat piše i da su simptomi bili usporedivi s onima nakon izloženosti kemijskom oružju.

Bellingat izvještava i da su eksperti, koji su obavili analize i na samom mjestu događaja i u laboratoriju, zaključili da je vrlo vjerojatno riječ o trovanju kemikalijama, ali nije utvrđeno konkretno kojim. Eksperti su, kako također navodi Bellingcat, zaključili i da doza toksina vrlo vjerojatno nije bila tolika da bi mogla biti smrtonosna što sugerira da je cilj zasad neidentificiranih napadača bio zastrašiti sudionike pregovora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se također sastao s Abramovičem, nije bio žrtva, kako je rečeno. Glasnogovornik predsjednika Ukrajine rekao je da nema informacija o bilo kakvoj sumnji na trovanje.

Zapadni stručnjaci koji su istraživali incident kažu za Wall Street Journal da je teško utvrditi jesu li simptomi uzrokovani kemijskim ili biološkim agensom ili nekom vrstom napada elektromagnetskim zračenjem, tvrde upoznati sa situacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:04