SELIDBA NA JUG

Rusi ovdje bježe od sankcija i ugnjetavanja: ‘Zadnjim novcem kupila sam djeci kartu u jednom smjeru...‘

Malena balkanska država koja je postala utočište tisućama Rusa koji bježe od sankcija, vojnog roka ili političkog ugnjetavanja

Uvala kod Kotora

 Tony P. Eveling/Alamy/Profimedia/Tony P. Eveling/Alamy/Profimedia

Nedugo nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, bivša oporbena aktivistica Elena Zaslavska bila je u svom stanu u centru Moskve kada joj je na vrata pokucala policija.

Na njihova pitanja o svrsi njezinih nedavnih putovanja u Dubai i Kanadu lako je odgovorila - Zaslavska je bila u posjeti svojim sinovima koji tamo žive. No, 60-godišnjoj umirovljenoj fizičarki i njezinom suprugu to što im je policija pokucala na vrata bio je jasno upozorenje.

Za nekoliko dana spakirali su kofere i krenuli prema Crnoj Gori, malenoj balkanskoj državi koja je postala utočište tisućama Rusa koji bježe od sankcija, vojnog roka ili političkog ugnjetavanja, piše Reuters.

'Nismo mogli ostati u Rusiji pod sadašnjom vladom jer je sve što se tamo događa bilo nespojivo s našim stavovima', rekla je Zaslavska.

Nastanili su se u Lastvi Grbaljskoj, selu nadomak Jadranskog mora, u kojem se živi mirno i ugodna je klima. Oni preživljavaju od svojih mirovina.

Još jedan Rus koji je Crnu Goru učinio svojim stalnim domom nakon invazije je Marat Gelman, istaknuti galerist i otvoreni Putinov kritičar.

Prošlog prosinca Kremlj ga je stavio na popis 'stranih agenata' koji se moraju registrirati i prijaviti bilo kakvo financiranje ili donacije iz inozemstva, a od tada se više nije vratio kući.

Crna Gora, u kojoj živi samo 620.000 ljudi, nekada je imala bliske veze s Rusijom, ali one su se pogoršale zbog odluke Crne Gore da se pridruži NATO-u unatoč upozorenjima Putina da će njezino pristupanje zapadnom savezu rezultirati 'odmazdom'.

Crna Gora je 2016. optužila ruske obavještajne službenike i srpske nacionaliste da pokušavaju srušiti njihovo prozapadno vodstvo, što je Moskva odbacila kao apsurdno.

U travnju se pridružila sankcijama EU protiv Moskve, uključujući zabranu ruskih zračnih prijevoznika u svom zračnom prostoru, kao i ruskim državnim medijima.

Zemlja je ipak ostala popularno odredište za Ruse, koji mogu ući u Crnu Goru bez vize i ostati tamo 30 dana prije nego im zatreba boravišna dozvola.

Prema vladinim podacima, Rusi posjeduju oko 19.000 nekretnina u Crnoj Gori, gdje su ruska ulaganja iznosila više od četvrtine njenog BDP-a u 2019.

Gelman je rekao da su među Rusima koji su tražili utočište u Crnoj Gori bili bogati poslovni ljudi i njihove obitelji, kao i mladi ruski vojnici koji su pobjegli kako bi izbjegli da budu raspoređeni na frontu u Ukrajini.

'Roditelji zadnjim novcem kupuju svojoj djeci karte za Crnu Goru i ovdje im unajmljuju smještaj kako ne bi završili u tom ratu', rekao je Gelman.

No ne sele se samo Rusi u Crnu Goru, već i tvrtke.

Artec3D, proizvođač 3D skenera sa sjedištem u Luksemburgu, nedavno je preselio svoju podružnicu za istraživanje i razvoj iz Moskve u zgradu s pogledom na more u turističkom naselju Utjeha.

Vlasnik Artiom Juhin rekao je da je 50 zaposlenika i njihovih obitelji prihvatilo ponudu da se presele iz Moskve u Crnu Goru. Njegova tvrtka već je prije tražila novu lokaciju u Europi, ali rat ih je, kaže, natjerao da to učine brže'.

U međuvremenu, u susjednu Srbiju također je došlo na tisuća Rusa nakon početka invazije. Prema podacima Državne Agencije za privredne registre, samo od 24. veljače do 5. svibnja Srbija je registrirala oko 480 individualnih poduzetnika i preko 190 tvrtki iz Rusije.

'Dolaze čitavi uredi, (grupe od) 200 i 300 ljudi', rekao je Mihail Lukjančenko (45), softverski inženjer i programer iz ruskog Rostova na Donu koji je shvatio da je vrijeme da napusti Rusiju 24. veljače, kada je rat počeo.

'Želim se vratiti kući, želim živjeti kod kuće, ali kako se stvari razvijaju, sada ne mogu sada živjeti tamo', zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:08