POSAO CVJETA

Rusi panično kupuju privatne bunkere: Žele i momentalnu izgradnju, a za cijenu ne pitaju

Cijena bunkera ovisi o njegovoj površini, opremi, dizajnu i geološkim svojstvima zemljišta

Bunker, Ilustrativna fotografija

 Kazuhiro Nogi/Afp

Potražnja za privatnim bunkerima u Rusiji značajno je porasla u 2022. godini, a poseban rast zabilježen je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio djelomičnu mobilizaciju. Privatni bunkeri mogu se graditi na dačama (seoskim kućama) i drugim privatnim posjedima, a prema riječima osnivača projekta BunkerHouse, broj zahtjeva za izgradnju bunkera na internetskoj stranici tvrtke porastao je za 430 posto, prenosi Insider.

- Iako svi zahtjevi nisu došli do faze izvršenja, postojao je povećan interes. To nije bio slučaj ni nakon što je počela specijalna vojna operacija. Neki ljudi su nas zvali i rekli da im odmah treba bunker za devetero, već sutra. Bunkere je nemoguće napraviti u tako kratkom roku jer se u prosjeku grade dva do tri mjeseca, rekao je Nikira Malezhik, osnivač projekta BunkerHouse.

Postoji nekoliko vrsta bunkera koje možete postaviti na vlastitom imanju. Riječ je o modularnim objektima što znači da se dovozi gotov bunker koji se montira na licu mjesta. Primjerice, metalni bunker sa svom potrebnom opremom koji se zatim zakopava, rekli su stručnjaci za RCB.

Postoje i objekti koji zahtijevaju izgradnju, primjerice, kad se bunker u armiranom betonu izradi izravno na posjedu. Postojeća prostorija, poput podruma, također se može pretvoriti u bunker. Obje vrste bunkera štite od topničkih granata, minobacačke vatre ili udarnih valova.

Cijena bunkera ovisi o njegovoj površini, opremi, dizajnu i geološkim svojstvima zemljišta. Cijene počinju od milijun rubalja (oko 120 tisuća kuna) za hidro i toplinski izoliranu betonsku konstrukciju. Cijena bunkera u preuređenom podrumu može iznositi 6 do 7 milijuna rubalja (720-840 tisuća kuna), dok se cijene novih objekata kreću od 15 do 20 milijuna rubalja (1,8-2,5 milijuna kuna), rekli su stručnjaci.

Podzemna parkirališta u Moskvi s 15. listopadom počela su se pretvarati u skloništa. Na vratima kuća moskovske stambene zadruge Atom u ulici Demyan Bedny izvješena je obavijest o pripremi raznih lokacija za prihvat onih kojima je potrebno utočište. Građani su zamoljeni da oslobode parkirališta od osobnih stvari i automobila jer će se ona prilagoditi namjeni objekta civilne zaštite. U priopćenju se još navodi da je odluka donesena na sastanku vijeća u moskovskoj gradskoj vijećnici kojom je presjedao zamjenik gradonačelnika Pjotr Birjukov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:37