FAMOZNI SU-57

Rusi pišu i da njihov najmoderniji borbeni avion gađa ciljeve u Ukrajini, ali čini se da ga dobro čuvaju od protuzračne obrane...

Zamišljen je da bude protuteža američkom Lockheed Martinu F-22 Raptoru i kineskom Chengdu J-20

Su-57 borbeni avion u letu

 Alexander Vilf/Sputnik/Profi/Alexander Vilf/Sputnik/Profi

Zrakoplov Suhoj Su-57 "Felon", jedni borbeni avion pete generacije u sastavu ruskih zračnih snaga, korišten je za napadanje ciljeva u Ukrajini, tvrde ruski državni mediji, piše aerotime.aero.

Prema anonimnom izvoru kojeg je intervjuirala državna novinska agencija TASS, ovaj borbeni avion je navodno bio uključen u rat već sredinom ožujka.

- Korištenje aviona Su-57 u Ukrajini je počelo dva do tri tjedna nakon početka Specijalne operacije (kako Rusija naziva invaziju na Ukrajinu, op .a.). Zrakoplovi se kreću van zone aktivnosti neprijateljske protuzračne obrane i djelujU projektilima na ciljeve, kazao je izvor TASS-a.

TASS tvrdi da tvrdnje nisu neovisno potvrđene. Nema službene izjave sa strane ruske vojske ili vlasti po ovom pitanju.

Suhoj Su-57 je prvi ruski lovac sa stealth karakteristikama i jedini borbeni lovac pete generacije dosad. Zamišljen je da bude protuteža američkom F-22 Raptoru i kineskom Chengdu J-20. Svoj prvi let je imao još 2010. godine, ali je imao niz problema u razvoju, uglavnom nedostatak finanacijskih sredstava.

Prema ministarstvu obrane tri zrakoplova Su-57 iz serijske produkcije su aktivni u ruskim zračnim snagama od svibnja 2022., zajedno s nekoliko prototipova čiji je status nejasan. Prvi Su-57 iz serijske produkcije se srušio za vrijeme testiranja 2019. prije nego je dostavljen oružanim snagama.

Bilo je više izvještaja o Su-57 koji su korišteni u Ukrajini, a većina njih se temelji na pričama navodnih svjedoka i nepotvrđenim snimkama. Zasad većina snimki koje navodno prikazuju Su-57 u akciji nije potvrđena.

Ako se ispostavi da SU-57 zaista sudjeluje u ratu i to na način da se avion ne izlaže ukrajinskoj protuzračnoj obrani usprkos svojim navodnim stealth karakteristikama, već ciljeve gađa s teritorija koji drže ruski separatisti u Donbasu, ili čak iz Rusije, to bi moglo dovesti do zaključka da Rusi nipošto ne žele riskirati gubitak svojeg najmodernijeg borbenog aviona.

To ima smisla iz više razloga - prvo, imaju ih ekstremno malo. Drugo, gubitak jednog od njih od strane neprijateljske vatre ili čak i tehničkog problema bio bi užasan PR za Kremlj i novi poticaj Ukrajincima. I treće, možda avion još nije u potpunosti spreman nositi se sa svim izazovima bojišta u Ukrajini - dakle, nije baš nevidljiv za protuzračne sustave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2022 16:55