‘SAMO DOĐITE...‘

Rusi počeli masovno regrutirati dodatne vojnike, ali mogli bi doživjeti hladan tuš: ‘Ne želim ići u rat!‘

Poziv su dobili i oni koji su služili vojsku, ali i oni koji nisu. Svi su uvjereni da je riječ o izgovoru da ih se pošalje u Ukrajinu

Ruski vojnici na tenku

 Mikhail Voskresenskiy/AFP

Sve više Rusa govori o dobivanju poziva za uključenje u rat u Ukrajini, javlja Militarnji, ukrajinski portal o vojnim temama pozivajući se na Kavkaz.Realii, sjevernokavkasku službu Radija Slobodna Europa. Nakon što ruska vojska nije uspjela slomiti ukrajinsku obranu u nekoliko dana, što je bio plan, Rusi se sve više pribojavaju da bi moglo doći do opće mobilizacije za odlazak u rat. No, prema ovom izvoru, regrutacija dodatnih vojnika za ukrajinsko bojište u Rusiji već je prikriveno počela.

Kavkaz.Realii navodi da je pronašao stanovnike južnih regija Rusije i sjevernog Kavkaza koji su dobili "pozive" te su o njima razgovarali s odvjetnicima. Projekt "Važne priče" prvi je objavio priču o masovnom slanju poruka da je potrebno pojaviti se u ured za regrutaciju. Navodno ruski stanovnici primaju tri vrste poziva: pozive za davanje informacija, za prijavu u vojsku ili za vojni trening.

Neki su dobili telefonske pozive umjesto pisama. Svi sugovornici - a radi se o desetak osoba - dobili su pozive da dođu i daju informacije nadležnom uredu. Dokument su dobile osobe koje su služile u vojsci, ali i one koje nisu. Svi su uvjereni da je riječ o izgovoru da ih se pošalje u Ukrajinu.

"Moja obitelj je iz Sočija, sada živimo u Moskvi. Moj brat ima 20 godina. Studira i nije bio u vojsci, a ima i liječničku potvrdu za izuzeće. Ne želi ići, ali su ga pozvali da dođe na informativni razgovor", rekao je jedan od sugovornika. Sličan je poziv došao jednom 32-godišnjaku iz grada Rostov na Donu koji je prethodno proglašen nesposobnim za vojsku zbog ozljede ruke. Njegov rođak tvrdi da će pozvani 32-godišnjak ići u rat nakon vojne obuke.

Drugi sugovornici tvrde da se ne namjeravaju odazvati pozivu. Neki su pozive dobili u mjestima gdje odavno ne prebivaju. "Došlo je poštom i u kući mojih roditelja je. Neću ići tamo kako bih preuzeo to pismo. Uostalom, nije mi osobno uručeno kako nalaže zakon. Trojica na mom poslu su dobila isti poziv. Nitko neće ići u centar za prijave", kaže 32-godišnji stanovnik Rostova.

Kako navodi ukrajinski portal, službeni uredi nisu odgovorili na medijski upit o pozivima. Ruski predsjednik Vladimir Putin je prije nekoliko dana rekao da u rat u Ukrajini neće ići ni ročnici ni rezervisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:32