RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Rusi pogodili nuklearnu elektranu na jugu, Ukrajinci žestoko napali prijestolnicu Donbasa?

NEXTA javlja da su Estonija, Latvija, Litva i Poljska zatvorile u potpunosti svoje granice za ruske državljane od 19. rujna.

Napad na nuklearnu elektranu

 Twitter/

NOVO 14:40 - U ukrajinskom napadu na Donjeck, glavni grad istoimene proruske separatističke zone u istočnoj Ukrajini ubijeno je 13 civila, rekao je u ponedjeljak prokremaljski gradonačelnik Aleksej Kemzouline.

"Prema preliminarnim podacima u bombardiranju Trga Bakuskih komesara u donjeckom okrugu Kujbišev ubijeno je 13 civila", rekao je Kemzulin i dodao da se "broj ranjenih još uvijek utvrđuje".

"Devet granata kalibra 155 mm ispaljeno je iz sela Netajlove", kazao je, pozvavši stanovništvo da iz domova "izađe samo ako je to apsolutno neophodno".

Njegove izjave nije bilo moguće provjeriti iz neovisnih izvora, piše agencija Reuters.

Gotovo sedam mjeseci od početka ruske invazije na Ukrajinu, bombardiranja neprestano traju.

Rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak je potvrdilo da su dan ranije ruske vojne snage izvele nekoliko napada diljem zemlje.

Suočena s ukrajinskom protuofenzivom pokrenutom početkom rujna u regiji Harkiv na sjeveru zemlje, ruska vojska najavila je povlačenje dijela svojih postrojba kako bi "pojačala" vojne snage u Donjecku, gdje se svakodnevno vode borbe.

Ukrajinsko predsjedništvo u ponedjeljak je potvrdilo da je nakon ruskih napada u nedjelju "ubijeno 10 civila, a ranjeno ih je 22".


NOVO 9:16 Analiza koju je objavilo britansko ministarstvo obrane potvrdila je da Rusija od prošlog tjedna sve češće raketama gađa civilnu infrastrukturu.

To uključuje i branu u industrijskom gradu Krivij Rihu, rodnom mjestu ukrajinskog predsjednika, iako prema britanskom ministarstvu to nije donijelo nikakvu vojnu prednost Rusima.

Britanci upozoravaju kako će daljnje povlačenje ruske vojske dovesti do većeg broja takvih napada kako bi se potkopao moral Ukrajinaca.


9:10 Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom objavila je u ponedjeljak da su ruske snage pogodile nuklearnu elektranu Pivdenoukrajinsk u južnoj regiji Mikolajiv, ali njezini reaktori nisu oštećeni i rade normalno.

Eksplozija se dogodila 300 metara od reaktora i oštetila je zgrade elektrane, navodi se u priopćenju Energoatoma. Napad je također oštetio obližnju hidroelektranu i dalekovode.


9:15 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju navečer je rekao kako je „zatišje“ nakon uspješne protuofenzive u Harkivskoj oblasti priprema za oslobađanje i drugih dijelova Ukrajine pod ruskom okupacijom.

"Možda se nekome čini da nakon niza pobjeda imamo određeno zatišje", rekao je Zelenskij u svom dnevnom video obraćanju, tvrdeći da je riječ o „pripremi“ za osvajanje ključnih gradova poput Mariupolja, Melitopolja i Hersona u idućoj fazi protuofenzive.

„Jer Ukrajina mora biti slobodna – u potpunosti“, kazao je ukrajinski predsjednik, ponovivši da Kijev neće osloboditi samo teritorije koje je kontrolirao prije ruske invazije, nego i dijelove Donbasa te poluotok Krim koji su pod ruskom okupacijom od 2014. godine.


7:25 Institut za proučavanje rata ustvrdio je da se ruski predsjednik Vladimir Putin na bojišnici sve više oslanja na ‘neregularne dobrovoljačke i pomoćne snage umjesto na konvencionalne jedinice‘.

U najnovijem izvješću o ruskoj invaziji navode kako se "Putinov loš odnos s vojnim zapovjedništvom i ruskim ministarstvom obrane djelomice može objasniti sve većim fokusom Kremlja na regrutiranje loše pripremljenih dobrovoljaca u ad hoc neregularne postrojbe".


7:13 Ukrajinska vojska izvijestila je da je u nedjelju odbila ruske napade u regijama Harkiv i Herson i da se protuofenziva nastavlja po planu. Također, Reuters navodi da su ukrajinske postrojbe preuzele kontrolu nad istočnom stranom rijeke Oskil.

- Od nedjelje Ukrajina kontrolira istočnu stranu rijeke. U prijevodu to znači da se bliži dan oslobađanja cijele regije - rekao je guverner Luhanska Sergej Hajdai.


Serhij Hajdai, ukrajinski guverner Luhanska, izvijestio je jučer da se procjenjuje da je 200 ruskih vojnika poginulo u eksplozijama u gradu Svatove koji je pod kontrolom ruskih snaga.

Ranije je izvijestio da su ukrajinske snage izvele precizni napad na autobusni kolodvor u tom gradu.

Među najnovijim vijestima vezano za ratu u Ukrajini, NEXTA javlja da su Estonija, Latvija, Litva i Poljska zatvorile u potpunosti svoje granice za ruske državljane od 19. rujna.

Podsjetimo, načelnik Združenog stožera američke vojske Mark Milley upozorio je u nedjelju da je nejasno kako bi Rusija mogla reagirati na najnovije neuspjehe na bojnom polju u Ukrajini i pozvao je američke vojnike na povećani oprez tijekom posjeta bazi u Poljskoj otkuda se pomaže Ukrajini.

"Rat se trenutno ne odvija dobro za Rusiju. Stoga je na svima nama da održavamo visoko stanje pripravnosti", rekao je Milley u Varšavi nakon posjeta bazi.

Novinari koji su putovali s njim zamoljeni su da ne objavljuju naziv baze niti opisuju njezinu lokaciju.

On je rekao da ne sugerira da su američke trupe u Europi pod povećanom prijetnjom, ali da moraju biti spremne.

"U vođenju rata jednostavno ne znate s visokim stupnjem sigurnosti što će se sljedeće dogoditi."

Guverner oblasti Zaprižja Oleksandr Staruh ustvrdio je da su ruske snage ispalile osam projektila na instrustrukturne objekre, ali da u ovom trenutku nma podataka o žrtvama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:32