UNIŠTENI SVI MOSTOVI

Rusi pojačali stisak: Prekidaju se posljednje humanitarne i evakuacijske rute iz Sjeverodonjecka

Scenarij je to koji podsjeća na ruski napad na Mariupolj prošlog mjeseca
 Aris Messinis/Afp

Ruske su snage pojačale stisak u istočnom ukrajinskom gradu Sjeverodonjecku čime se prekidaju posljednje humanitarne i rute za evakuaciju građana, objavio je u ponedjeljak ukrajinski dužnosnik.

Scenarij je to koji podsjeća na ruski napad na Mariupolj prošlog mjeseca.

Guverner regije Luhansk, kojoj pripada Sjeverodonjeck, Sergej Gaidai, objavio je na društvenim mrežama da ruska vojska nemilice bombardira grad uslijed čega su uništeni svi mostovi koji vode iz grada.

Zbog toga je, navodi, postalo nemoguće dovesti u grad humanitarnu pomoć ili pak evakuirati građane.

No dodao je također da se u nekim dijelovima još uvijek može pristupiti gradu te da su neka gradska područja još uvijek pod kontrolom Ukrajine.

“Još uvijek postoji mogućnost prijevoza ranjenika u bolnice, tako da još postoji pristup gradu”, rekao je Gaidai za ukrajinski servis radija Slobodna Europa.

“Teško je dostavljati im oružje i zalihe. Teško, ali ne i nemoguće”, dodao je.

U zadnje vrijeme Ukrajina sve češće poziva Zapad da joj hitno pošalje više teškog naoružanja kako bi obranila Sjeverodonjeck.

Za taj grad Kijev kaže da bi mogao biti ključan u bitci za istočnu regiju Donbas kao i za daljnji tijek rat koji sada već traje četvrti mjesec.

“Bitke su toliko žestoke da borba ne samo za jednu ulicu već i za jednu zgradu može trajati danima”, rekao je ranije Gaidai.

Također je istaknuo kako je ruska topnička vatra pogodila kemijsku tvornicu Azot gdje su se bile sklonile stotine civila.

“Oko 500 civila, među kojima je 40 djece, ostalo je na području tvornice Azot u Sjeverodonjecku. Ponekad vojska uspije nekoga evakuirati", rekao je Gaidai.

Ruska novinska agencija RIA citirala je proruskog separatističkog glasnogovornika Eduarda Basurina koji je rekao da bi se ukrajinske trupe, koje su, kako je naveo, učinkovito blokirane u Sjeverodonecku, trebale predati ili umrijeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 06:32