UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusi pokrenuli snažan napad na grad u blizini Bahmuta, Ukrajinci: ‘Napreduju preko leševa vlastitih vojnika‘

Ključne događaje 320. dana rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Bitka za Bahmut

 Profimedia, Afp/

Ključni događaji:

- Britanci razmatraju donaciju modernih tenkova Ukrajini

- Ukrajina opovrgnula ruske tvrdnje o 600 poginulih vojnika u Kramatorsku

- ukrajinske snage odbijaju ruske napade na Bahmut

- neki ruski blogeri kritizirali tvrdnje ruskog ministarstva obrane o 600 ubijenih ukrajinskih vojnika


SAD: Iran bi slanjem dronova mogao sudjelovati u ratnim zločinima

Iran bi mogao pridonijeti ratnim zločinima u Ukrajini jer isporučuje bespilotne letjelice Rusiji, rekao je u ponedjeljak savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

"Njihovo se oružje koristi za ubijanje civila u Ukrajini i za pokušaj da gradove bace u hladnoću i tamu, što s našeg gledišta stavlja Iran na mjesto gdje bi mogao potencijalno pridonijeti raširenim ratnim zločinima", rekao je Sullivan novinarima tijekom putovanja predsjednika Joea Bidena u Meksiko.

Sjedinjene Države uvele su sankcije tvrtkama i osobama koje su optužile za proizvodnju ili prijenos iranskih bespilotnih letjelica koje je Rusija koristila za napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini.

Bijela kuća rekla je prošli tjedan da Sjedinjene Države također razmatraju načine za ciljanje iranske proizvodnje bespilotnih letjelica s oružjem kroz sankcije i kontrolu izvoza.


Ukrajinci: Ruske trupe pokrenule su snažan napad na grad u blizini Bahmuta

Ruske trupe pokušavaju napredovati prema malom gradu Soledaru u blizini Bahmuta u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, rekla je ukrajinska zamjenica ministra obrane Hanna Maliar na Telegramu.

"Nakon neuspješnog (prethodnog) pokušaja zauzimanja Soledara i povlačenja, neprijatelj se pregrupirao, obnovio gubitke, rasporedio dodatne jurišne jedinice, promijenio taktiku i pokrenuo snažan napad", rekla je Maliar.

“U ovom trenutku protivnik je angažirao veliki broj jurišnih grupa formiranih od najboljih rezervi Wagnerovih trupa. Neprijatelj napreduje doslovno na leševima vlastitih vojnika, masovno koristeći topništvo, višecijevne raketne bacače i minobacače, pokrivajući vatrom čak i svoje borce.

Serhij Čerevatji, ukrajinski vojni glasnogovornik, rekao je za ukrajinsku TV ranije danas da je Rusija "uspjela koncentrirati više svojih jedinica" oko Soledara i tamo raspoređuje i "regularne" trupe i plaćenike koji rade za skupinu iz privatnog sektora Wagner.


Ukrajinci tvrde: U Kijevu smo uhitili organizatore ruske farme trolova

Služba sigurnosti Ukrajine (SSU) izvijestila je da su u Kijevu uhićeni "organizatori ruske farme trolova", prenosi NEXTA.

Prema SSU-u, uhićeni su "na društvenim mrežama širili podršku oružanoj agresiji na Ukrajinu i opravdanim ratnim zločinima ruskih okupatora".


Britanci razmatraju donaciju tenkova Challenger 2 Ukrajini

Ujedinjeno Kraljevstvo razmatra mogućnost da pošalje britanske tenkove Challenger 2 ukrajinskim snagama, javlja Sky News.

Rasprave o mogućoj donaciji tenkova, doznaje Sky News od neimenovanog izvora dobro upućenog u razgovore, vode se već nekoliko tjedana.

Ako do donacije doista dođe, bilo bi to prvi put od početka ruske invazije da se Ukrajini šalju moderni tenkovi zapadne proizvodnje. Ukrajinci se nadaju da bi takav njihov potez potaknuo i druge zapadne saveznike Ukrajine, napose Njemačku, na sličnu donaciju.

image

Britanski tenk Challnger 2

Martin Hibberd/Alamy/Alamy// Martin Hibberd/alamy/alamy /

Sljedeći sastanak grupe od 50-tak zemalja saveznica Ukrajine koje Kijevu šalju oružje, a koju predvodi SAD, održat će se 20. siječnja i tada bi se mogla i službeno odgovoriti pošiljka britanskih tenkova, piše Sky News.

Jedan od izvora za Sky News je rekao kako bi Britanci mogli poslati 10 tenkova, dovoljno da se opremi jedna jedinica. Iako to samo po sebi ne bi nipošto promijenilo tijek rata, moglo bi nagnati druge zapadne zemlje da pošalju veći broj modernih tenkova Ukrajini, što Kijev već tjednima ističe kao ključnu potrebu svojih oružanih snaga.

Time bi se, navodi Sky, probila svojevrsna barijera da se taj tip oružja ne šalje Ukrajini.


Ruski projektil ubio dvije žene na tržnici, ranjena i 10-godišnja djevojčica

Ruski projektil pao je u ponedjeljak na seosku tržnicu u istočnoj Ukrajini, pri čemu su dvije žene poginule, a četvero ljudi je ranjeno, među njima i 10-godišnja djevojčica, iznijeli su regionalni tužitelji nove podatke.

Snimka koju je objavila javna televizija Suspilne na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram pokazuje spasioce koji raščišćavaju hrpe ruševina, zapaljene olupine i veliki krater u Ševčenkovu, oko 80 km jugoistočno od grada Harkiva.

Fotografija koju je na internetu objavio ured ukrajinskog predsjednika prikazuje spasioce kako pokušavaju izvući ženu u debelom zimskom kaputu. Njezina glava i ruke virile su ispod ruševina, ali nije bilo jasno je li živa.

"Ruska vojska počinila je još jedan čin terora protiv civilnog stanovništva - jedno dijete je ranjeno, dvije žene su ubijene", priopćio je regionalni ured tužitelja. "Neprijateljski projektil pogodio je područje lokalne tržnice", dodaje se.

U pisanom priopćenju navedeno je kako je pokrenuta istraga o mogućem ratnom zločinu, pozivajući se na preliminarne informacije da je napad izveden iz sustava protuzračne obrane S-300 u ruskoj regiji Belgorod koja graniči s Ukrajinom.

Rusija, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu prije više od 10 mjeseci, nije odmah komentirala izvješća iz Ševčenkova, koje je Ukrajina oslobodila u rujnu nakon višemjesečne ruske okupacije.

Kritizirajući Rusiju zbog napada, Andrij Jermak, predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika, napisao je na Telegramu: "Obični teroristi".

Oleh Sinehubov, guverner regije Harkiv, objavio je na Telegramu da je 60-godišnja žena poginula, a ostale žrtve su na liječenju u bolnici.

Tužitelji nisu dali detalje o ostalim žrtvama, osim da su sve ženske osobe te da je jedna djevojčica od 10 godina ranjena.

Suspilne je citirao lokalnog dužnosnika koji je rekao da su u napadu uništena najmanje tri paviljona i da je oštećen trgovački centar, ali da ponedjeljak nije bio tržni dan.


Njemačka: ‘Nemamo namjere slati tenkove Leopard 2 Kijevu‘

Glasnogovornik njemačke vlade poručio je u ponedjeljak da Njemačka nema planove slati tenkove Leopard 2 Ukrajini. Ova rečenica Kijevu dolazi kao hladan tuš nakon što je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck ranije rekao da Berlin "ne može isključiti slanje tenkova Leopard Ukrajini".

image

Poljski vojnici u tenku Leopard 2

Planetpix/Alamy/Alamy/Prof/Planetpix/alamy/alamy/prof

Njemačka je, podsjetimo, prošli tjedan obećala da će Ukrajini poslati 40 oklopljenih borbenih vozila Marder, zbog čega su se u Kijevu ponadali da ni pošiljka tenkova više nije nemoguća misija.


Peskov: Rusija stoji iza toga da je u Kramatorsku ‘uništeno‘ 600 ukrajinskih vojnika

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak da Rusija stoji iza tvrdnje da je u napadu na Kramatorsk "uništeno" 600 ukrajinskih vojnika, piše The Guardian.

Novinar Reutersa rekao je u nedjelju da su ruske rakete promašile svoje mete da te nema znakova da je u napadu itko stradao.

"Kremlj ima apsolutno povjerenje. Podsjetit ću vas da su riječi predsjednika (Ruske Federacije Vladimira Putina) izvor na koji se pozvalo Ministarstvo obrane", rekao je Peskov.


U raketnom napadu na tržnicu na istoku Ukrajine poginula 60-godišnjakinja

Šezdesetgodišnjakinja je poginula u ruskom raketnom napadu na tržnicu u selu Ševčenkove na istoku Ukrajine, piše The Guardian.

Guverner Harkivske oblasti Oleg Sinjegubov rekao je i da je nekoliko osoba ozlijeđeno u napadu na tržnicu.

- Nažalost, 60-godišnjakinja je poginula. Ozlijeđeni su hospitalizirani. Liječnici im pružaju pomoć. Hitne službe su na licu mjesta i čiste krhotine - napisao je Sinjegubov na komunikacijskoj platformi Telegram.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko rekao je da je u napadu na Ševčenkove ozlijeđeno sedam osoba, među kojima se našla i 13-godišnjakinja.

Geraščenko je rekao da su Rusi tržnicu raketirali sustavom protuzračne obrane S-300.


Podoljak: Rusi su spremni pobjeći s Krima

Savjetnik predstojnika Ureda predsjednika Ukrajine Mihajlo Podoljak rekao je da će Rusi pobjeći s Krima čim Ukrajina na njega otvori vatru.

- Kada pričamo o Rusiji, riječ je vojsci koja se oslanja na brojnost. Ako ste sami, izgubit ćete. Međutim, mi nismo sami. Brzo su shvatili da im možemo prorijediti redove. Zato će pobjeći s Krima - rekao je Podoljak.

Prema riječima savjetnika predstojnika Ureda predsjednika Ukrajine, oslobođenje Krima pitanje je vremena. Podoljak je naglasio i da je ono ključno za završetak rata.

- Nije nužno da naša djeca, koja trenutno čuče u skloništima, još tri do pet godina plaćaju cijenu rata. Samo da bi kasnije umrli zbog prava Ukrajine da postoji. Zato smo potpisali "ugovor". Ili će naša djeca živjeti u miru ili ćemo pronaći drugo mjesto za život jer tada Ukrajine više neće biti - rekao je Podoljak.

Podoljak je rekao da će Ukrajina rat izgurati do kraja te da će doći do Jalte. Rusi će tada, kaže, definitivno pobjeći.

- Rusija je spremna pobjeći. Još se nije u potpunosti otrijeznila. Nakon toga će izaći, pogledati oko sebe i shvatiti: ili će pobjeći ili umrijeti - rekao je savjetnik predstojnika Ureda predsjednika Ukrajine Mihajlo Podoljak.

Podoljak je ranije rekao da će protjerivanje Rusa iz Donjecka dovesti do panike na Krimu te da će žitelji poluotoka nakon toga pobjeći s poluotoka.


Britanski obavještajci: Rusi štedljivo koriste svoje najmodernije borbene avione

Britanski su obavještajci u ponedjeljak ustvrdili da je gotovo sigurno da su Zračno-svemirske snage Ruske Federacije tijekom rata u Ukrajini koristile borbene zrakoplove Suhoj Su-57, svoje najnaprednije nadzvučne "stealth" višenamjenske borbene avione.

Obavještajci kažu da su spomenuti zrakoplovi vjerojatno korišteni isključivo u ruskom zračnom prostoru te da su iz njega napadali kopnene i zračne mete u Ukrajini.

Pet Su-57-ica uočeno je u zračnoj bazi u Ahtubinsku kod Volgograda. Britanski obavještajci kažu da je to jedina ruska zračna baza u kojoj se nalaze ti zrakoplovi te da je baš tih pet aviona sudjelovalo u ratnim operacijama u Ukrajini.

Kada se radi o korištenju ratnog zrakoplovstva u Ukrajini, Rusi su vrlo oprezni te žele pod svaku cijenu izbjeći obaranje jednog od tih Su-57-ica. Takvo što bi im uništilo reputaciju te vjerojatno dovelo do dodatnih sankcija, a Ukrajina bi profitirala jer bi mogla pobliže proučiti tehnologiju koju Moskva koristi.


Kijev tvrdi da ukrajinske snage odbijaju ruske napade na Bahmut

Ukrajinske snage odbijaju stalne ruske napade na Bahmut i ostale gradove u Donbasu, na istoku zemlje, priopćio je u ponedjeljak Kijev pošto je opovrgnuo tvrdnju Kremlja o 600 ubijenih ukrajinskih vojnika, a koju ozbiljno dovode u pitanju i ruski blogeri.

Rusija je proteklog dana izvršila sedam raketnih napada, 31 zračni udar i 73 napada bacačima raketa, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske u svom dnevnom izvješću.

U istom se navodi da su ukrajinske snage odbacile napade na 14 mjesta i gradova, uključujući Bahmut.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi izvješća o stanju na bojnom polju.

"Bahmut se drži unatoč svemu. I iako je veći dio grada uništen ruskim udarima, naši vojnici odbijaju stalne ruske pokušaje napredovanja", rekao je Zelenskij u svom večernjem video obraćanju. Soledar se drži iako su razaranja još veća i stanje je jako teško, dodao je.

Zelenskij je ponovno osudio, kako je rekao, neuspjeh Rusije da poštuje primirje koje je proglasila za pravoslavni Božić. "Rusi su granatirali Herson zapaljivim streljivom odmah nakon Božića", rekao je govoreći o gradu na jugu zemlje koji su ruske snage napustile u studenom.

"Udari na Kramatorsk i druge gradove u Donbasu - na civilne ciljeve i to baš u vrijeme kada je Moskva izvješćivala o navodnom prekidu vatre za svoju vojsku", rekao je Zelenskij.

Rusija je u nedjelju priopćila da je u raketnom napadu na Kramatorsk, sjeverozapadno od Bahmuta, poginulo 600 ukrajinskih vojnika, no Reutersov izvjestitelj na mjestu događaja nije pronašao dokaze za te tvrdnje. Reporteri Reutersa posjetili su dvije zgrade studentskog doma u kojima su, po ruskim navodima, bili privremeno smješteni ukrajinski vojnici blizu prve crte bojišta u vrijeme ruskog noćnog raketnog napada.

Čini se da nijedna od dvije zgrade nije niti ozbiljno oštećena. Također, nema očitih znakova da su tamo bili vojnici, kao niti tragova tijela ili krvi.

Neki su prozori jedne zgrade pukli, a u dvorištu je veliki krater. Druga je zgrada, koju je rusko ministarstvo obrane nazvalo Hostel br. 28, potpuno netaknuta.

Serhij Čerevatji, glasnogovornik ukrajinske vojske za istočno područje, je ruske navode nazvao pokušajem da pokažu da su žestoko odgovorili na nedavne ukrajinske napade na ruske vojnike.

Ruska vojska je, piše Reuters, pod pritiskom da poluči uspjehe na bojišnici jer ratni huškači traže eskalaciju sukoba nakon neuspjeha da se zadrže okupirana područja. S približavanjem godišnjice pokretanja ruske invazije na Ukrajinu, sve je veća i zabrinutost zbog velikog broja poginulih i ranjenih u ruskim redovima.

Ruski blogeri o prevari

Neki utjecajni ruski blogeri kritizirali su tvrdnje ruskog ministarstva obrane o 600 ubijenih ukrajinskih vojnika.

"Razgovarajmo o prevari. Nije nam jasno, tko je i iz kojeg razloga odlučio da je svih 600 ukrajinskih vojnika odjednom poginulo ako zgrada nije u stvari niti pogođena, čak se ni struja nije ugasila", napisao je na Telegramu bloger pod imenom Military Informant.

"Umjesto stvarnog uništenja neprijateljskog osoblja, što bi bio pravi odgovor, izmišljena je ekskluzivna medijska operacija odmazde", dodao je.

Ukrajina tvrdi da je prošli tjedan u napadima na Herson i oblast Zaporižje ubila 760 ruskih vojnika. Reuters nije mogao provjeriti niti ta izvješća.


Ukrajina opovrgnula ruske tvrdnje o 600 poginulih vojnika u Kramatorsku

Ukrajinski dužnosnici tvrde da nitko nije poginuo u nedjeljnom raketnom napadu na barake koje koriste ukrajinski vojnici, piše The Associated Press.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije u nedjelju je ustvrdilo da je ruska vojska izvela smrtonosan napad na dvije privremene baze u Kramatorsku koje koristi 1300 ukrajinskih vojnika te da ih je ubila 600.

Glasnogovornik Ministarstva Igor Konašenkov rekao je da je napad bio osveta za ukrajinski napad na ruske trupe u Makivki u kojem je poginulo najmanje 89 Rusa.

Serhij Čerevatji, glasnogovornik ukrajinskih trupa koje su stacionirane na istoku zemlje, rekao je da su Rusi u Kramatorsku uništili isključivo civilnu infrastrukturu.

Ukrajinski dužnosnici iz Donjecke oblasti rekli su da je sedam ruskih raketa pogodilo Kramatorsk, a dvije Kostjantivku. Dodali su, međutim, da u tim napadima nije bilo stradalih. Ustvrdili su da su Rusi u Kramatorsku oštetili jednu obrazovnu instituciju, jednu industrijsko postrojenje i garaže dok su u Kostjantivki pogodili industrijsku zonu.

Gradonačelnik Kramatorska Oleksandr Hončarenko rekao je da su pogođene dvije škole i osam stambenih zgrada. Fotografije koje je objavio pokazuju da napad nije bio ni približno smrtonosan kako tvrde Rusi.

"Svijet je ovih dana vidio da Rusi lažu čak i kada sami govore o situaciji na ratištu", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. "Raketirali su Herson odmah nakon Božića. Kad su napali Kramatorsk i druge gradove u Donbasu, gađali su civilnu infrastrukturu, i to u trenutku kada je Moskva pričala o prekidu vatre."

Ukrajinska je vojska u nedjelju rekla da je napala jednu od zgrada medicinskog fakulteta u Rubižnama u Luganskoj oblasti. Rusi trenutno kontroliraju taj grad, a u zgradi su se nalazili ruski vojnici. Četrnaest ih je poginulo u napadu, a broj ozlijeđenih trenutno nije poznat.

Uz to, jedna je osoba poginula u ruskim napadima na Bahmut, a druga u udaru na Merefu.

Zelenski je rekao da su ukrajinske snage u Bahmutu izložene konstantnim napadima, ali da im se uspješno odupiru. "Bahmut se drži unatoč svemu. Iako su Rusi uništili veći dio grada, naši se vojnici uspješno odupiru njihovim napadima i ne dopuštaju im da napreduju. Soledar se također drži unatoč tome što trpi veliku štetu", ustvrdio je Zelenski.

Prema pisanju ruske državne novinske agencije TASS, ruska je vlada podržala inicijativu da se zemljopisne karte koje "teritorijalni integritet" Rusije dovode u pitanje proglase ekstremističnim materijalima. TASS piše da je inicijativa pokrenuta nakon što je uočeno da na nekim kartama koje su u opticaju Krim i Kurili nisu jasno označeni kao ruski teritorij. Predloženo je da se kazni svatko tko takve karte posjeduje ili distribuira.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u nedjelju je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zbog "patriotske brige i ljudi" za bosanske Srbe dodijelio najviši orden časti, piše The Associated Press. "Putin je zaslužan za razvijanje i osnaživanje suradnje te političkih i prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Rusije", rekao je Dodik na dodjeli koja se održala u Banja Luci. Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalbulhov rekao je da će se orden Putinu uručiti kada se Dodik i on idući puta sretnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:43