RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Rusi poslali 9000 vojnika u Bjelorusiju, snimljen vlak s opremom ruske vojske; Mnogima u oko upali natpisi na vozilima

Ključne događaje 235. dana ratnih događanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Oprema ruske vojske stiže u Bjelorusiju

 Screenshot/Twitter

Ključni događaji

- Ukrajinske granate pale na grad Donjeck

- Rusi ispalili 11 raketa na Sumi

-Zelenski: Najgore je oko Bahmuta

- Rusi ubili ukrajinskog dirigenta


Zelenskij: Žestoke borbe oko Soledara i Bahmuta u Donbasu

Žestoke borbe odvijaju se oko dva susjedna grada u ukrajinskoj regiji Donbas - oko Soledara i Bahmuta, rekao je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

"Ključna žarišta u Donbasu su Soledar i Bahmut", rekao je Zelenskij u noćnom video obraćanju.

"Vrlo teške borbe se odvijaju ondje", rekao je.

Grad Bahmut bio je sljedeća meta ruskih oružanih snaga u njihovu sporom napredovanju kroz regiju Donjeck od preuzimanja ključnih industrijskih gradova Lisičanska i Sjeverodonjecka u lipnju i srpnju.

Grad Soledar nalazi se sjeverno od Bahmuta.


Ukrajina: Rusi evekauiraju ljude iz Hersona

Ukrajinska vojska objavila je da su Rusi iz Hersona počeli evakuirati zaposlenike "državnih institucije".

"Zaposlenici i imovina banaka i mirovinski fond se odvoze iz Hersona na privremeno okupirani teritorij Krima", stoji u objavi Vrhovnog zapovjedništva ukrajinske vojske.


Rusija poslala prvih 9000 vojnika u Bjelorusiju

Rusija je poslala prve vojnike u Bjelorusiju kao dio novih združenih snaga koje će štititi granicu s Ukrajinom, prema riječima bjeloruskog ministarstva obrane.

"Prvi vlakovi s ruskim vojnicima stigli su u Bjelorusiju", izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS, citirajući glasnogovornika ministarstva obrane u Minsku u nedjelju.

"Transfer će trajati nekoliko dana. Ukupan broj bit će nešto manji od 9000 ljudi", rekao je glasnogovornik. Bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko najavio je planove uspostave zajedničkih regionalnih snaga u ponedjeljak.

Rusija već koristi Bjelorusiju kao teren za razmještaj svojih snaga za invaziju Ukrajine te također odande vrši zračne napade na ukrajinske ciljeve.

Vojni promatrači dosad su smatrali neizglednim da će se sama Bjelorusija uključiti u rat, s obzirom na to da bi takav korak mogao potkopati ionako nestabilnu Lukašenkovu poziciju vlasti.

S druge strane, rusko-bjelorusko djelovanje s granice angažiralo bi ukrajinske snage na istoku i zapadu Ukrajine.


U raketiranju Donjecka uništene zrade i automobili

Separatisti na istoku Ukrajine koje podupire Rusija u nedjelju su izvijestili da je Ukrajina raketirala grad Donjeck.

Prema ruskoj novinskoj agenciji TASS gradonačelnik Aleksej Kulemzin rekao je da je upravna zgrada teško oštećena, prozori razbijeni, a automobili u plamenu.

"Čudom, nitko nije poginuo", prenosi agencija njegove riječi. Informacija se ne može neovisno provjeriti.

Industrijski grad Donjeck pod kontrolom je proruskih separatista od 2014.

Jedan civil je poginuo, četvero je ranjeno, rečeno je.


Bivši američki zapovjednik: Do ljeta iduće godine Ukrajina može vratiti Krim

Ben Hodges, bivši zapovjednik američke vojske u Europi vjeruje da je oslobađanje Krimskog poluotoka koji je sada pod ruskom okupacijom, moguće do ljeta sljedeće godine.

"Kada razmotrim, vidim da je situacija u kojoj se nalaze Rusi iz tjedna u tjedan sve gora. Kažu da je rat test volje i logistike, a u oba aspekta Ukrajina je daleko superiornija", rekao je bivši zapovjednik za list FAZ.

"Rusi moraju izgubiti rat, jer će u suprotnom pokušati ponovno ratovati za dvije ili tri godine", rekao je.

Prema Hodgesovom mišljenju "jedina nada" ruskog vodstva je u tomu da će se zapadne zemlje pokolebati kada je posrijedi njihova potpora Ukrajini.

"Dakle, oni čine sve što mogu da bi produljili rat te šire strah i nesigurnost na zapadu. Bilo koje sredstvo će im pritom poslužiti: mladići koje sada regrutiraju kao topovsko meso, kao i napadi na infrastrukturu na zapadu", rekao je bivši general.

"Vjerujem da ćemo stoga u predstojećim tjednima i mjesecima češće svjedočiti takvim sabotažama i napadima ili barem pokušajima."


Ruska vojna oprema s novim tajanstvenim simbolima stigla u Bjelorusiju

Na društvenim su se mrežama pojavile snimke dolaska nove pošiljke ruske vojne opreme u Bjelorusiju, točnije na područje oko glavnog grada zemlje Minska.

Pažljivi promatrači zamijetili su da se na nekima od vozila nalazi tajanstveni bijeli simbol nalik trokutu.

Podsjetimo, slovo "Z" kojim su Rusi označili jedan dio svoje vojne opreme okupiralo je pažnju svjetske javnosti na samom početku rata u Ukrajini. Nagađa se da ruske snage slovo "Z" koriste kako bi svojim vojnicima olakšale raspoznavanje vozila.

Rusi su to slovo kasnije koristili i u propagandne svrhe.


Separatisti koje podržava Rusija izvijestili o ukrajinskom granatiranju Donjecka

Separatisti u istočnoj Ukrajini koje podupire Rusija priopćili su u nedjelju da je ukrajinska vojska granatirala grad Donjeck, piše Hina.

Prema ruskoj novinskoj agenciji TASS gradonačelnik Aleksej Kulemzin rekao je da je upravna zgrada teško oštećena, prozori razbijeni, a automobili u plamenu.

"Čudom, nitko nije poginuo", prenosi agencija njegove riječi. Informacija se ne može neovisno provjeriti.

Industrijski grad Donjeck pod kontrolom je proruskih separatista od 2014.

Jedan civil je poginuo, četvero je ranjeno, rečeno je.

Snage koje podržava Moskva okrivljuju ukrajinsku vojsku za 40 napada unutar 24 sata na ciljeve u "Narodnoj Republici Donjecku" koju je priznala Rusija.

Situacija u nuklearnoj elektrani u Zaporižji koju su zauzele ruske snage pogoršava se iz tjedna u tjedan, prema čelniku ukrajinskih nuklearnih vlasti.

"Ruski okupatori oštetili su upravnu zgradu, centar obuke i dio nuklearne elektrane", rekao je Petro Kotin za njemačku javnu televiziju ZDF.

"Trenutno pokušavaju pritiskom postići da osoblje potpiše ugovore o radu s Rusijom", rekao je Kotin. "Pred osobljem je izbor - ili će potpisati ili će ih tući i mučiti", rekao je.

U posredničkoj diplomaciji direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi nastoji uspostaviti sigurnu zonu oko nuklearne elektrane gdje ne bi bilo borbi.


Ruski vojnici ubili glazbenika koji je odbio za njih nastupati

Ruski vojnici ubili su ukrajinskog glazbenika Jurija Kerpatenka, i to u njegovom domu nakon što je odbio sudjelovati na koncertu u okupiranom Hersonu, objavilo je ukrajinsko ministarstvo kulture, javlja Guardian. Na koncertu 1. listopada trebao je nastupiti komorni orkestar Gileja, čiji je Kerpatenko bio glavni dirigent, ali je on “kategorički odbio suradnju s okupatorima


Rusi u jednom danu ciljali 30 civilnih meta

Više od 30 ukrajinskih naselja prošloga dana gađano je ruskim raketama i granatama prošlog dana, tvrde Ukrajinci.

U posljednjem ažuriranju Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga stoji da su uglavnom ciljana civilna područja.

Rečeno je da i da je poglavito ciljano područje istočno od glavnog grada Kijeva, te područja u istočnim regijama Donjeck, Harkov i Zaporižje, kao i u južnom regijama Dnjepropetrovsk i Herson.

"Kršeći norme međunarodnog humanitarnog prava.Rusija udara na kritičnu infrastrukturu i domove civilnog stanovništva", poručili su.


Novi napad na ruski Belgorod

Nakon što je jučer u ruskom Belgorodu, ubijeno 11 ruskih vojnika, jutros se dogodio i zračni napad na područje koje omeđuje tamošnju zračnu luku. Zasad nema informacija o žrtvama, niti o šteti na infrastrukturi.


Zelenski: Na istoku je gadno, najgore oko Bahmuta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da kakosu borbe u istočnoj Ukrajini teške, a najteže je oko grada Bahmuta. O borbama oko toga grada, gdje je nekoć živjelo 70 tisuća stanovnika, i jednom od posljednjih mjesta u Ukrajini koje bi Rusi u skoro vrijeme mogli osvojiti, opširnije smo pisali i ranije.

"I dalje je vrlo teška situacija u regijama Donjeck i Lugansk", priznao je ukrajinski predsjednik u svom dnevnom obraćanju javnosti.


Ukrajinci granatirali Donjeck

Granate koje su ispalile ukrajinske snage oštetili su u nedjelju ujutro zgradu gradske uprave u Donjecku. Reuters je izvijestio, putem svoga Telegram kanala, kako je pogođen glavni ulaz u zgradu, kao i da je oštećeno nekoliko obližnjih automobila.

Iz Ukrajine nije bilo nikakave reakcije na napad na Donjeck, koji je sjedište nepriznate paradržave Narodne Republike Donjeck , a koja je pod kontrolom snaga koje podržava Rusija.

image

Rusi novinarima pokazuju posljedice ukrajinskog granatiranja Donjecka

Sergey Averin/Sputnik/Profimedia

Rusi raketirali Sumi

Guverner oblast Sumi Dmitro Živicki kazao je da je je ruska vojska ispalila 104 projektila na šest općina u oblasti na sjeveroistoku Ukrajine, ali i kako zasad nema žrtava.


Macron: I Francuska će obučavati ukrajinske vojnike

Francuski predsjednik Emmanuel Macron promijenio je svoje stajalište i ipak podržao prijedlog o obuci ukrajinskih vojnika u Francuskoj, piše Sky News.Trebalo bi ih stići oko 2 tisuće.

Francuska vlada potvrdila je da je obučavala 40 ukrajinskih vojnika od veljače, uglavnom pružajući im edukaciju o tome kako koristiti francuske samohodne puške Caesar.

Usporedbe radi do lipnja je Velika Britanija trenirala gotovo 5000 ukrajinskih vojnika u okviru svog programa Operation Interflex.

Operacija ima za cilj pružiti osnovne vojne vještine kao što su pješačka taktika, rukovanje oružjem, patroliranje, prva pomoć i procjena u pet tjedana.


Kinezi svojim građanima: Odmah svi napustite Ukrajinu

Kineski državni medij Global Times prenio je poruku svoga ministarstva vanjskih poslova u kojem apleiraju na sve svoje građana da što prije napuste Ukrajinu, tojest da "pojačaju mjere opreza i evakuiraju se". Kinesko veleposlanstvo te zemlje spremno je pružiti pomoć u organizaciji odlaska


Putin dozvolio izvoz strane valute

Središnja banka Rusije sada smije odobriti izvoz strane valute u iznosima većim od 10.000 dolara, prema dekretu koji je potpisao predsjednik Vladimir Putin.

U dokumentu se navodi da će se dozvole za takav izvoz izdavati "u slučajevima i na način koji odredi Upravni odbor Središnje banke Ruske Federacije".

Dekret također daje Banci Rusije pravo da razjasni pitanja u vezi s njegovom provedbom.


Ubio se ruski komesar zadužen za mobiliziaciju

Roman Malik, vojni komesar za istočno ruski grad Partizansk, odgovoran za mobilizaciju i novačenje u regiji, preminuo je 14. listopada navečer. Gradska uprava Partizanska izvijestila je o smrti na ruskoj društvenoj mreži VKontakte. Lokalni medij publikacija Vremja Peremen izvještava da je komesarovo tijelo "sa znakovima samoubojstva" pronađeno "na ogradi".

-Stalo je srce snažnog i hrabrog čovjeka, koji je prošao mnoga ‘vruća mjesta‘, ali koji se nikada nije slomio pod teretom teških vojnih događaja i brojnih gubitaka", stoji u priopćenju u kojem se Malikova smrt naziva "tragičnim događajem".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:23