OPASNA RETORIKA

Rusi prijete i najsiromašnijoj državi Europe: ‘Budite pažljiviji ili ćete završiti na smetlištu povijesti‘

Trebala bi biti malo pažljivija, zemlja će ti završiti na smetlištu povijesti, poručio je Aleksej Puškov Maji Sandu

Maja Sandu

 OLIVIER DOULIERY/Pool/AFP

Ruski čelnici oštro su reagirali na zabranu proruskih ratnih oznaka u bivšoj sovjetskoj republici Moldaviji, javlja u srijedu dpa.

Početkom tjedna Kišinjev je zabranio simbole "Z" i "V" koji predstavljaju potporu ruskim trupama koje ratuju u Ukrajini te također lentu Svetog Jurja, oznaku pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali i proruskih separatista u Ukrajini.

Ruski zastupnik Aleksej Puškov zaprijetio je predsjednici Maji Sandu da će nezina zemlja završiti na "smetlištu povijesti".

"Trebala bi biti malo pažljivija kad su u pitanju Rusija i njezini simboli, posebice imajući u vidu da Kišinjev ne može platiti ruski plin", rekao je Puškov.

Moldavija je uvelike ovisna o ruskom plinu.

Sandu je odluku o zabrani spomenutih simbola obrazložila riječima da pridonose podijeljenosti u zemlji te da je njima mjesto na "smetlištu povijesti".

Moldavija, smještena između Ukrajine i Rumunjske, traži članstvo u EU, ali je 9. ožujka objavila da ne želi članstvo u NATO savezu, navodeći da je načelo neutralnosti sadržano u ustavu zemlje.

Kišnijev je Ukrajini uputio humanitarnu pomoć, ali se suzdržao od slanja vojne opreme i naoružanja. S obzirom na neutralni status zemlje, Moldavija se nije pridružila sankcijama Zapada protiv Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 15:22