PAKAO U DONJECKU

Rusi pripremaju novu ofenzivu, ovo bi mogao postati novi Mariupolj: ‘Bitke su brutalne‘

Na fronti u Bahmutu, Rusi su već raspodijelili tenkovske topove, minobacače i cijevno i raketno topništvo

Ilustracija

 Bulent Kilic/Afp

Rusi premještaju vojnu opremu i trupe iz Hersona u istočnu regiju Donjeck, gdje planiraju ofenzivu na grad Bahmut. Kako procjenjuje Institut za proučavanje rata (ISW) u najnovijem izvješću, u narednim tjednima ruske oružane nage intenzivirat će ofenzivne operacije u Donjeckoj oblasti. Iako je malo vjerojatno da će Rusi ostvariti značajne uspjehe u tom području, s vremenom bi mogli zauzeti Bahmut uz goleme troškove.

Ruski vojnici u potpunosti su se povukli iz grada Hersona na istočnu obalu rijeke Dnjipro 11. studenog. Američki think-tank ISW ističe kako je ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno dopustio generalu ruske vojske Sergeju Surovikinu da se povuče iz zapadnog Hersona pod uvjetom da zauzme ostatak regije Donjeck, koristeći trupe koje su se povukli iz Hersona i nove mobilizirane vojnike.

Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine također navodi kako ruska vojska usmjerava svoje resurse na zauzimanje Donjecke oblasti, provođenjem ofenzivnih operacija u smjeru Bahmuta, Avdiivke i zapadnog dijela regije Donjeck.

Na fronti u Bahmutu, Rusi su već raspodijelili tenkovske topove, minobacače i cijevno i raketno topništvo. Bahmut je važna meta za ruske oružane snage. Njegovo zauzimanje prekinulo bi opskrbne linije Ukrajine i otvorilo rutu za daljnje kretanje ruskih trupa prema Kramatorsku i Sloviansku, dva velika grada u Donjecku koja drže Ukrajinci.

Ukrajinske snage će se u Donjeckoj oblasti naći pod velikim pritiskom te se očekuje da će Kijev vrlo vjerojatno preusmjeriti trupe da se obrane od novih ruskih napada. Rusi su intenzivirali ofenzivne operacije prvo oko Bahmuta, a zatim na jugozapadu oko područja Vuhledar, koje su počele 28. listopada. Ruski napadi pretvorili su istočnu ukrajinsku regiju Donjeck u "pakao", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Donjeck predstavlja težak izazov, upozoravaju vojni analitičari, dijelom zato što su jedan njegov dio još 2014. zauzeli separatisti koje podržava Moskva i učvrstili su obrambene položaje. "Tamo se svaki dan vode izuzetno brutalne bitke", rekao je Zelenski, "Ali, naše se jedinice hrabro brane, odolijevaju strahovitom pritisku okupatora i održavaju linije obrane."

Unatoč obnovljenim ruskim naporima, pitanje je koliko će biti uspješni. Ruski mobilizirani vojnici pokazali su se kao neadekvatno obučeni, slabo opremljeni i vrlo nevoljko ulaze u borbe, ističe ISW. U Donjeck će stići ruske postrojbe koje su na ratištu tijekom devet mjeseci pretrpjele brojne gubitke, koje su bez odmora i uvelike demoralizirane.

U Bahmutu je prisutna i postrojba privatne Wagner skupina, koju predvodi "Putinov kuhar" Jevgenij Prigožin. Zauzimanje Bahmuta bi utjecalo na političku snagu Prigožina, koji posljednjih tjedana sve glasnije kritizira ruski vojni vrh pa čak i samog Putina. U slučaju da Rusi nastave s napadom na Bahmut, grad bi mogao doživjeti sudbinu Mariupolja, lučkog grada koji je u žestokom ruskom bombardiranju sravnjen sa zemljom. Putinovo inzistiranje na ofenzivi, u trenutku kad Rusi bilježe značajne gubitke na bojištu, vjerojatno proizlazi iz sve većeg Prigožinova utjecaja. Putin, naime, želi pokazati svoju čvrstinu tvrdolinijaškoj frakciji koju predvodi financijer Wagner skupine Jevgenij Prigožin. Stoga je malo vjerojatno da će Putin u ovom trenutku tražiti prekid vatre ili primirje, osim ako ga ne prate ogromni ukrajinski ili međunarodni ustupci.

Ukrajina još uvijek nije oslobodila minimalni teritorij neophodan za njenu buduću sigurnost i ekonomski opstanak, upozorava ISW. Grad Melitopolj i okolna područja, nuklearna elektrana Zaporižja, istočna obala rijeke Dnjipro i teritorij u Donjeckoj i Luhanskoj oblasti ključni su za uspjeh Ukrajine. Ukrajinci i Zapad moraju uložiti sve napore kako bi omogućili oslobađanje tih područja prije nego što uopće počnu razmišljati o Krimu. Momentum je važan faktor u ratu. Ukrajina ga sada ima, a Kijev i partneri to trebaju maksimalno iskoristiti, ističe Institut za proučavanja rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:04