BITKA NA CRNOM MORU

Rusi priznali da su raketirali luku u Odesi iz koje bi Ukrajina trebala izvoziti žito. Zaharova: ‘Gađali smo vojni brod‘

Zelenski je već optužio Rusiju za napad na Odesu samo dan nakon što je postignut dogovor o isporuci žita

 Maria Zaharova

 Mikhail Japaridze/Tass/Profimedia/Mikhail Japaridze/Tass/Profimedia

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je u nedjelju da su ruske snage projektilima visoke preciznosti pogodile ukrajinski vojni brod u luci Odesi u Ukrajini.

"Projektili Kalibr uništili su vojnu infrastrukturu luke Odese, poslavši ukrajinski vojni brod na omiljenu adresu kijevskog režima u preciznom napadu", objavila je Zaharova na Telegramu.

Komentar Zaharove uslijedio je nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio Rusiju za napad na Odesu samo dan nakon što je postignut dogovor o isporuci žita s Ujedinjenim narodima, Turskom i Ukrajinom.

Ukrajinska vojska objavila je da su ruski projektili pogodili južnu luku u subotu, što je zaprijetilo sporazumu o deblokadi izvoza žitarica iz crnomorskih luka i ublažavanju globalne nestašice hrane uzrokovane ratom.

Ukrajina bi mogla isporučiti 60 milijuna tona žitarica u osam do devet mjeseci da joj luke nisu blokirane, ali je ruski napad na Odesu pokazao da to sigurno neće biti tako lako, rekao je u subotu ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Ukrajina bi mogla zaraditi 10 milijardi dolara izvozom 20 milijuna tona žitarica u silosima uz 40 milijuna tona iz nove žetve, rekao je ekonomski savjetnik Oleh Ustenko na televiziji.

Ukrajini će trebati 20 mjeseci do dvije godine da izveze te količine ako njezine luke ne budu ispravno funkcionirale, istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 08:26