RAT U UKRAJINI

Rusi: ‘Proizvodnju oružja povećali smo 10 puta!‘; Danska šalje 45 tenkova Kijevu; Putin putuje ‘na noge‘ Xiju?

Najznačajnije događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Namoderniji ruski tenk T-14 Armata, za kojeg još nije potvrđeno da je bio na bojištu u Ukrajini

 Alexey Maishev/Sputnik/Profimedia/Alexey Maishev/sputnik/profimedia

Ključni događaji:

  • Danska najavila donaciju 45 tenkova Ukrajini
  • Jedna osoba poginula u ruskom napadu na Lavov, dronovi pogodili tri skladišta
  • Rostec: Putin udeseterostručio proizvodnju oružja
  • Putin u listopadu putuje u Peking
  • Rat u središtu pozornosti uoči Opće skupštine UN-a
12:23

Danska šalje Ukrajini još 45 tenkova

Danska će početkom 2024. Ukrajini donirati još 45 tenkova, javlja Sky News. Od toga će njih 30 biti Leopard 1 tenkova njemačke proizvodnje i 15 T-72 tenkova iz sovjetskih vremena. Ranije ove godine Danska je, zajedno s Nizozemskom, donirala Ukrajini 14 Leopard 2 tenkova.

Osim toga, Danska, Nizozemska i Njemačka su početkom ove godine obećale da će iz zaliha povući 100 starijih Leopard 1 tenkova te ih opremiti i donirati Ukrajini tijekom ove i sljedeće godine.

11:33

Putin u listopadu putuje u Peking

Interfax javlja da će u listopadu ruski čelnik Vladimir Putin otputovati u Peking u službeni posjet Kini.

Najavljeno je da će razgovarati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom.

Vijest je prenio ruski veleposlanik u Vijeću sigurnosti Nikolaj Patrušev.

11:30

Rostec: Putin je udeseterostručio proizvodnju oružja

Rusija je deseterostruko povećala proizvodnju jednog dijela vojne opreme kako bi omogućile redovitu opskrbu svojih jedinica u Ukrajini, pritom je ponajprije riječ o projektilima, dronovima, borbenim vozilima i topništvu, ustvrdili su iz najvećeg ruskog proizvođača oružja.

Reuters javlja da je Behan Ozdojev, direktor kompleksa za naoružanje u Rostecu, ruskoj državnoj korporaciji koja kontrolira većinu proizvodnje oružja u zemlji, ustvrdio da su se količine proizvodnje za razne vrste oružja povećale između dva i deset puta.

- Grabimo naprijed brzinom projektila, rekao je, ali nije naveo ukupnu količinu oružja koje Rusija proizvede.

Rostec, koji je na popisu sankcioniranih tvrtki od strane zapadnih zemalja, vodi Sergej Čemezov, blizak Putinov saveznik.

11:11

Zelenski: Putin je drugi Hitler, a stvorili su ga Rusi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je okrivio Rusiju za "stvaranje drugog Hitlera" u obliku ruskog vođe Vladimira Putina.

Govoreći za CBS u emisiji 60 Minutes u nedjelju, ukrajinski predsjednik je rekao da se Ukrajina bori da spriječi treći svjetski rat.

"Ne možemo promijeniti Putina. Rusko društvo izgubilo je poštovanje svijeta - izabrali su ga i ponovno ga izabrali i stvorili drugog Hitlera", rekao je Zelenski.

"Oni su to učinili. Ne možemo se vratiti u prošlost. Ali možemo to zaustaviti ovdje", dodao je.

11:06

Jedna osoba poginula u ruskom napadu na Lavov, dronovi pogodili tri skladišta

Ruske bespilotne letjelice pogodile su tri industrijska skladišta u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu rano u utorak, pri čemu je izbio ogroman požar, a poginula je najmanje jedna osoba, rekli su lokalni dužnosnici.

Guverner Lavovske oblasti Maksim Kozicki je rekao da vatrogasci gase požar.

Hitne službe su objavile da se požar proširio na području od 9450 četvornih metara nakon napada oko pet sati ujutro.

"Želim naglasiti da su ovo obična industrijska skladišta. Ništa vojno nije bilo tamo uskladišteno", rekao je Kozicki na platformi Telegram.

Dodao je da su ruske snage koristile 18 dronova u napadu, od kojih je 15 oboreno, uključujući sedam izravno nad Lavovskom oblašću.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo je reklo da je Rusija preko noći lansirala ukupno 30 bespilotnih letjelica i jedan balistički projektil Iskander te da je 27 dronova oboreno.

Rusija opetovano napada infrastrukturu ključnu za obranu Ukrajine, energetski sustav i poljoprivredu, no ubijeni su i mnogi civili.

05:47

Rat u središtu pozornosti uoči Opće skupštine UN-a

Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se svjetskim čelnicima okupljenima u sjedištu Ujedinjenih naroda prvog dana Opće skupštine te organizacije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, iranski premijer Ebrahim Raisi i njemački kancelar Olaf Scholz također su među onima koji će govoriti na 78. Općoj skupštini u New Yorku u utorak.

Tjedan je započeo u ponedjeljak summitom o ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Od utorka će više od 140 premijera i šefova država održati govore.

Zelenski, koji prvi put od početka rata osobno prisustvuje događaju u New Yorku, vjerojatno će privući najviše pažnje - i prisustvovati mnoštvu usputnih sastanaka.

Ruski rat protiv Ukrajine, koji je započeo u veljači 2022., vjerojatno će igrati važnu ulogu u mnogim govorima UN-a.

Zelenski je stigao u New York u ponedjeljak poslijepodne sa svojom suprugom Olenom.

Na društvenim mrežama napisao je da će "članicama UN-a iznijeti konkretan prijedlog kako učvrstiti načelo teritorijalne cjelovitosti i poboljšati kapacitet UN-a da osujeti i zaustavi agresiju".

Također je istaknuo da će se kasnije tijekom tjedna sastati s Bidenom u Washingtonu, zajedno s članovima Kongresa i vojnim vodstvom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati Općoj skupštini, a kao i prošle godine, kada također nije išao, njegov će ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov biti njegov opunomoćenik na sastanku u New Yorku.

U ožujku je Međunarodni kazneni sud u Haagu izdao nalog za uhićenje Putina zbog njegovih navodnih ratnih zločina u Ukrajini. Ruski čelnik od tada nerado putuje izvan svoje domovine.

05:15

Ukrajinski dužnosnici: Rusija započela zračni napad na Lavov

U ranim jutarnjim satima, grad Lavov na zapadu Ukrajine potresle su eksplozjie, a lokalni dužnosnici rekli su da su sustavi protuzračne obrane uključeni u odbijanje ruskog zračnog napada.

I gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji i guverner regije Maxim Kozitski pozvali su ljude da ostanu u skloništima jer se očekuju novi napadi.

Zapadna polovica Ukrajine bila je pod uzbunom za zračni napad, počevši od oko oko dva iza ponoći po hrvatskom vremenu.

Prema regionalnoj upravi Lavova, kao rezultat ruskog napada izbio je velik požar u industrijskom skladištu, a iz ruševina su spašeni žena i muškarac koji je u teškom stanju.

05:15

Zelenski stigao u SAD

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i prva dama Olena Zelenska potvrdili su da su sletjeli u SAD uoči zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku i posjeta Washingtonu.

U objavi na X-u (bivši Twitter), Volodimir Zelenski potvrdio je da će se sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i čelnicima Kongresa te vojnim i poslovnim dužnosnicima.

Jedan od prvih događaja na planu putovanja predsjednika Zelenskog je posjet Sveučilišnoj bolnici Staten Islanda, gdje će odlikovati ukrajinske vojnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:54