NELAGODA U BRITANIJI

Rusi se dočepali Storm Shadowa

Čini se da je dalekometni projektil koji je London donirao Kijevu ili oboren, ili je pao zbog kvara

Ostaci rakete Storm Shadow

 Screenshot/Twitter

Rusi su se navodno dočepali djelomično čitave iz zraka ispaljene krstareće rakete Storm Shadow koju je Velika Britanija donirala Ukrajini, piše The Drive.

Rakete Storm Shadow, koje ispaljuju s taktičkih bombardera Suhoj Su-24, Ukrajinci koristi od početka svibnja, a imaju najveći domet od sveg oružja koje je Kijev dobio od Zapada.

Fotografije s lokacije na kojoj je raketa pronađena pokazuju da je ili srušena ili da je pala zbog mehaničkog kvara. Trup joj je, naime, gotovo netaknut. Bojeva glava BROACH kojom je raketa bila naoružana te druge komponente rakete pronađeni su u blizini njezina trupa.

The Drive navodi da je ovo prva objava o padu jednog Storm Shadowa tijekom rata u Ukrajini.

Ako je Rusija zaista došla u posjed Storm Shadowa, moći će je pomno razmotriti te pokušati prilagoditi oružje kojim bi ih mogli rušiti. Rakete Storm Shadow posjeduju obilježja koja ih čine slabije vidljivima, pogotovo na prednjem dijelu. Iako bi Rusi svakako htjeli otkriti od kojih se materijala radi Storm Shadow, najviše će ih zanimati elektronički sustav za ciljanje.

Ukrajina rakete Storm Shadow koristi kako bi napala važne mete koje se nalaze na teritoriju koji drži Rusija, ali koje su jako daleko od fronte i koje su dobro branjene. Za očekivati je stoga da će neke i izgubiti.

The Drive piše da je moguće da se Rusija već pokušava prilagoditi na činjenicu da Ukrajina posjeduje Storm Shadow.

Nezavisni analitičar za mornaričko ratovanje H. I. Sutton uočio je da su Rusi prebojali neke od najvažnijih brodova iz svoje Crnomorske flote. Pramce i krme sivih brodova prebojali su u crno kako bi im promijenili siluete. Iako Sutton smatra da su Rusi to napravili kako bi zavarali dronove, The Drive tvrdi da je moguće da se radi o mjeri koja bi brodove mogla zaštititi i od raketa.

Nije poznato koliko točno crna boja pomaže pri skrivanju brodova od dronova i raketa te zbunjivanju istih, a The Drive navodi da su se Rusi prije koristili i još dubioznijim metodama zaštite od krstarećih raketa.

Konačno, Storm Shadow je relativno napredna raketa, ali nije posljednji krik dizajna. Koristi se već 20 godina i Rusi o njoj vjerojatno dosta toga znaju. Zato se ne čini da će im spomenuta srušena raketa otkriti nešto što već ne znaju. Ipak, vrijedne se informacije mogu doznati kada raketu ili neki drugi komad opreme možete detaljno pregledati u kontroliranim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:14