T-14 ARMATA

Rusi se hvale da imaju čudesan tenk, ali u Ukrajini ga nema: ‘Najbolji je, ali postoji jedan problem‘

U razvoju T-14 Armata bilo je kašnjenja, problema u proizvodnji i nedoumica u vezi pouzdanosti

Tenk T-14 Armata

 Alexander Nemenov/Afp/Profimedia/Alexander Nemenov/afp/profimedia

Moskva vjerojatno neće koristiti svoj novi tenk, T-14 Armata, na bojnom polju u Ukrajini jer je preskup, izjavio je u ponedjeljak čelnik ruskog državnog proizvođača oružja.

Novi T-14 mnogo je napredniji i funkcionalniji od ruskog arsenala postojećih tenkova, ali je "preskup" za uporabu u Ukrajini, rekao je Sergej Čemezov, glavni direktor obrambenog konglomerata Rostec, za državnu novinsku agenciju RIA.

Procjenjuje se da Armata košta između pet i devet milijuna dolara, što je znatno skuplje od ruskih tenkova T-90, T-80 i T-72, koje je Moskva sve rasporedila u Ukrajini. Svi ovi tipovi tenkova su tamo pretrpjeli velike gubitke. Čemezov je također pojasnio da je taj novi glavni borbeni tenk ostaje u službi ruske vojske, prenosai Business Insider.

image

Tenk T-14 Armata

Oleg Elkov/Alamy/Alamy/Profimedia/Oleg Elkov/alamy/alamy/profimedia

Kada je Armata predstavljena 2015. godine, izazvala je zabrinutost nekih zapadnih analitičara, koji su se zabrinuli da bi se taj tenk iduće generacije mogao mjeriti s NATO-ovim tenkovima poput M1 Abramsa, Challengera 2 ili Leoparda 2, koje Ukrajina koristi u obrani od Rusije.

Moskva je predstavljala T-14 kao "vrhunsko" oružje. Tročlana posada može daljinski upravljati njegovim topom od 125 mm iz sigurnosti trupa, koji je zaštićen debelim oklopom. Armata je također opremljena sofisticiranim senzorima, ugrađenim dronovima, tehnologijom koja je može obraniti od neprijateljskih protutenkovskih raketa i razne automatizirane funkcije.

No, u razvoju tenka, koji je trajao godinama, projekt T-14 nailazio je na probleme, što uključuje kašnjenja, probleme u proizvodnji i smanjenje ukupne veličine flote. Također je bilo nedoumica o pouzdanosti tenka.

Britansko ministarstvo obrane je početkom 2023. ustvrdilo da Rusija razmatra raspoređivanje svojih Armata u Ukrajini, ali je to nazvalo "odlukom visokog rizika" s obzirom na probleme. Velika Britanija je zaključila da bi ti tenkovi opteretili ruski logistički lanac jer su teži i veći od ostalih te su istaknuli da zapovjednici "vjerojatno neće vjerovati" tom sustavu u borbi.

Ruski državni mediji ranije su tvrdili da su T-14 već raspoređeni u Ukrajini, navodeći primjere koji su varirali od kratkih boravaka na prvoj liniji do gađanja ukrajinskih snaga iz daljine bez sudjelovanja u izravnim napadnim operacijama, od čega ovo drugo podsjeća na iskustvo Moskve sa svojim Su-57 borbenim avionom pete generacije.

image

Tenk T-14 Armata

Evgeny Odinokov/Sputnik/Profimedia/Evgeny Odinokov/sputnik/profimedia

Ukrajinska obavještajna služba, međutim, odbacila je te tvrdnje, navodeći da nije uočen nijedan T-14 u akciji.

T-14 Armata predmet je mnogih spekulacija od svog predstavljanja. Razvijen na temelju standardizirane platforme Armata, tenk T-14 trebao je predstavljati značajan napredak u ruskoj vojnoj tehnologiji. Unatoč početnim planovima za nabavku velike flote T-14, kašnjenja i problemi s troškovima umanjili su njegovu široku primjenu.

‘Lakše kupiti starije T-90‘

U međuvremenu, Čemezov kaže da je ruskoj vojsci lakše kupiti starije T-90 - glavni borbeni tenk treće generacije - nego rasporediti T-14 u Ukrajinu. "Po svojoj funkcionalnosti svakako nadmašuje postojeće tenkove, ali je preskup, pa vojska teško da će sada koristiti. Lakše im je kupiti te iste T-90", rekao je Čemezov. Ove izjave ukazuju upravo na to da se ruska vojska umjesto toga odlučuje za ekonomičnije T-90, prenosi Defence Blog.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije se hvalio da je T-90 "najbolji tenk na svijetu", iako je Ukrajina uspijevala uništiti te sustave malim dronovima i oklopnim vozilima. U jednom konkretnom incidentu koji je ranije ove godine postao viralan, američki Bradley snimljen je kako uništava T-90M paljbom.

image

Tenk T-14 Armata

/Profimedia

Ruski arsenal teškog oklopa - uključujući njegove tenkovske snage - ozbiljno je načet u Ukrajini od početka invazije punog opsega prije više od dvije godine. Moskva je vjerojatno u početku rasporedila oko 1.300 tenkova i više od 5.000 borbenih vozila pješaštva i oklopnih transportera u Ukrajini, no njeni gubici sada iznose 2.700 tenkova i 5.000 borbenih vozila pješaštva i oklopnih transportera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:25