KAKVA BLAMAŽA

Rusi se hvale da su uništili plovilo s ukrajinskim specijalcima, prava istina brzo se otkrila: ‘Stvarno otužno‘

Ruska objava o trijumfalnom udaru na teglenicu, a zapravo na pilon srušenog nacističkog mosta je otužna, ali ne i iznenađujuća

Ruski udar na betonski potporanj nacističkog mosta iz Drugog svjetskog rata

 /Screenshot/twitter

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je jurišni helikopter Ka-52 Alligator njihovih vojnih snaga nedavno postigao dva izravna pogotka na, kako se navodi, teglenicu punu ukrajinskih snaga za specijalne operacije koje su pokušavale prijeći rijeku Dnjipro, kako bi napale nuklearnu elektranu Zaporižje.

No, ono što su projektili helikoptera pogodili nije bila teglenica, kako prenosi The War Zone/The Drive, već se radi o objektu koji je bio napućen samo galebovima - naime, radilo se o betonskom potpornju mosta, pilonu, koji je zabijen u korito rijeke još od Drugog svjetskog rata i ostatak je nacističke okupacije Ukrajine, kada su Nijemci izgradili prijelaz preko rijeke te ga kasnije dignuli u zrak.

Snimka napada iz kokpita koju je objavila ruska vlada 14. rujna prikazuje pilota Ka-52 kako koristi svoj sustav za ciljanje da bi naciljao veliki, pravokutni objekt usred rijeke. Potom ispaljuje projektil Vihr, koji izravno udara u metu. Ti su jurišni helikopteri temeljna su zračna jurišna platforma u sveobuhvatnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Skupina jurišnih borbenih helikoptera Ka-52 imala je zadaću spriječiti premještanje jedinica iz sastava specijalnih operativnih snaga Oružanih snaga Ukrajine (AFU) preko rijeke Dnjipro i eliminirati neprijateljske snage koje su krenule u napad u blizini nuklearne elektrane Zaporižje", navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva obrane.

Ipak, rusko Ministarstvo obrane tada je priopćilo u izjavi da je helikopter ispalio laserski navođene rakete 9K121 Vihr na teglenicu koja je prevozila ukrajinske postrojbe za specijalne operacije preko Dnjipro, odnosno, na ruskom jeziku Dnjepar..

Ništa novo

"Posada je otkrila teglenicu pripadnika AFU-a na brodu udaljenu 15 kilometara koristeći sustav pretrage i praćenja", priopćilo je rusko Ministarstvo obrane. "Meta je napadnuta s dvije navođene rakete Vihr i neutralizirana je", stoji dalje.

No, ta je meta već davno bila itekako neutralizirana, budući da su je izgradili nacisti prije više od 80 godina te se nije radilo o teglenici punoj ukrajinskih specijalnih operativaca. Pilon se nalazi malo istočno od nuklearne elektrane.

Na snimci se vidi kako jato morskih ptica bježi od strukture prilikom prvog udara, zatim drugi projektil pogađa objekt, no nije jasno kakva je šteta učinjena. Duža verzija video snimke prikazuje najmanje dva Aligatora kako lete u formaciji s naoružanim transportnim helikopterom tipa Mi-8/Mi-17 tipa Hip prije izvođenja već poznatim manevrom lansiranja nevođenih raketa na neprijateljske položaje naglim povlačenjem nosa prije ispaljivanja projektila, nakon čega Ka-52 kreće u napad na potpornji stup.

Ispaljivanje projektila na betonski potporanj mosta koji skriva samo galebove te predstavljanje toga kao taktičku pobjedu nije neuobičajeno kada su u pitanju slanja poruka iz Moskve, pogotovo tijekom rata u Ukrajini.

Tako drugi nedavni primjeri uključuju tvrdnje da su ruske snage uništile nekoliko puta više mobilnih višecijevnih raketnih sustava HIMARS nego što su ih SAD uopće donirale Kijevu.

Ruski državni mediji i propagandni mediji rutinski su umanjivali taktičke i strateške pogreške te potpune katastrofe koje su zadesile snage Kremlja u gotovo sedmomjesečnom sukobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 16:55