RAZGOVOR S KREMLJOM

Rusi se hvale: ‘Merkel i Macron lobirali su kod Putina i raspitivali se za naše cjepivo Sputnjik‘

Njemačka vlada potvrdila je prošli tjedan da će biti otvorena za upotrebu Sputnika V ako i kada to odobri Europska agencija za lijekove
Angela Merkel, Emmanuel Macron i Vladimir Putin
 Charles Platiau/AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarali su jučer telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o nabavi ruskog cjepiva Sputnik V za Europu.

Kako je priopćeno iz Kremlja, na telekonferenciji su ruski, njemački i francuski lider razgovarali o izgledima za registraciju ruskog cjepiva u EU i mogućnosti isporuke i zajedničke proizvodnje u zemljama EU. Razgovarali su o iranskom nuklearnom programu i konfliktima u istočnoj Ukrajini, Libiji i Siriji, stoji u priopćenju, a Putin je odgovorio na pitanja o uhićenom oporbenom čelniku Alekseju Navaljnom.

Njemačka vlada potvrdila je prošli tjedan da će biti otvorena za upotrebu Sputnika V ako i kada to odobri Europska agencija za lijekove EMA. Prošlih tjedana su se za korištenje ruskog cjepiva izjasnili čelnici njemačkih saveznih država koje su bile u sastavu DDR-a. Kancelarka Angela Merkel poručila je da bi Njemačka trebala koristiti svako cjepivo koje je odobrila EMA.

Francuska je opreznija: francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian prošlog tjedna optužio je Rusiju i Kinu da koriste cjepiva kako bi pojačale svoj utjecaj u inozemstvu. Za njega je Sputnik V više "sredstvo propagande i agresivne diplomacije", nego solidarnosti i medicinske pomoći. Francuski povjerenik Thierry Breton, šef radne skupine EK za cjepiva, istaknuo je da EU "apsolutno ne treba Sputnik V". Rusi su ga optužili da je pristran.

Početkom ožujka EMA je krenula u ispitivanje Sputnika V. To bi trebalo biti prvo nezapadno cjepivo koje će biti odobreno za upotrebu na razini EU. U sklopu ispitivanja, europski stručnjaci uskoro bi trebali posjetiti Rusiju kako bi prekontrolirali proizvodni proces i rezultate kliničkih ispitivanja. Rusija je odobrila Sputnik V za korištenje još u kolovozu, prije dovršenja treće serije opsežnih kliničkih ispitivanja, ali cjepivo se u primjeni pokazalo pouzdanima. Rezultati studije objavljene u uglednom časopisu Lancet pokazuju da je rusko cjepivo sigurno, s učinkovitošću iznad 90 posto, prenosi britanski Guardian.

Moskva je objavila da želi do kraja lipnja proizvesti 178 milijuna doza Sputnika V i dva druga cjepiva, EpiVacCorona i CoviVac. Dotad bi trebalo biti cijepljeno 30 milijuna Rusa, pri čemu bi 118 milijuna doza bilo na raspolaganju za izvoz. Tvrde da su s 10 zemalja postigli dogovor za proizvodnju svojih cjepiva izvan Rusije.

Ruska farmaceutska tvrtka R-Pharm objavila je prošlog tjedna da očekuje početak proizvodnje Sputnika V u svom pogonu u Bavarskoj. Prvo rusko cjepivo iz Njemačke trebalo bi biti dostupno od lipnja. Rusi također pregovaraju i s Francuskom i Španjolskom da se i tamo proizvode njihovo cjepivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:09