T-90M ‘PROBOJ-3‘

Rusi se hvalili svojim ‘nepobjedivim‘ i ‘tehnološki najnaprednijim tenkom‘, evo što je od njega ostalo u Ukrajini

T-90M ima eksplozivni oklop i sofisticiranu dimnu zavjesu koja se aktivira ako otkrije da je na vozilo ispaljen laserski projektil

Uništeni ruski tenk

 Nexta/twitter

Britanske obavještajne službe potvrdile su da su ukrajinske snage uništile "nepobjedivi" ruski tenk opremljen eksplozivnim oklopom i sposobnošću podizanja dimne zavjese čija je glavna zadaća obrana od laserski navođenih projektila. Upravo je u borbama u invaziji na Ukrajini Rusija prvi put upotrijebila spomenuti, dosad najnapredniji tenk T-90M "Proboj-3", objavio je The Telegraph.

- Najmanje jedan takav tenk uništen je u borbama. Iako ima unaprijeđeni oklopni sustav i dizajniran je za suprotstavljanje protutenkovskom oružju, svejedno je ranjiv ako ga ne podržavaju drugi elementi snaga - stoji u priopćenju britanskog Ministarstva obrane.

image

tenk T-90M

Michael Klimentyev/Sputnik/Sputnik via AFP

Rusija je već pretrpjela ogromne gubitke na bojnome polju. Mnogi, naime, procjenjuju kako su dosad ostali bez oko 460 tenkova. Mnoge su uništili protutenkovski projektili Nlaw britanske proizvodnje, ali i oklopni dronovi.

A gubitak supertenka T-90M dodatna je sramota za Kremlj, osobito zbog činjenice da svaka ta jedinica stoji oko 4 milijuna funti. Rusija je tenkove T-90M "Proboj-3", koji se smatraju tehnološki najnaprednijim u njihovoj vojsci, razmjestila diljem Ukrajine. Glavni cilj, prema mišljenju analitičara, bio im je zauzimanje regije Donbas.

Supertenk T-90M zapravo je poboljšana verzija modela T-90. Opremljen je najnovijom ruskom vojnom opremom. Ukrajinski vojnici uništili su stotine ruskih tenkova raketama koje se ispaljuju s ramena.

T-90M trebao je biti neosvojiv zbog svog eksplozivnog oklopa i sofisticirane dimne zavjese koja se aktivira ako otkrije da je na vozilo ispaljen laserski projektil. Ovo moćno vozilo također ima mrežu preko svoje kupole čiji je glavni cilj odbijanje projektila, a opremljeno je i "oklopom" na stražnjoj strani za obranu od granata.

image

tenk T-90M

Evgeny Biyatov/Sputnik/Sputnik via AFP

Tenkom T-90M "Proboj-3" upravlja tročlana posada - zapovjednik, vozač i topnik - a naoružan je s dva mitraljeza i glavnim topom koji može ispaljivati ​​granate na neprijateljske tenkove i helikoptere udaljene do skoro pet kilometara. Borbeno vozilo nosi 43 granate, piše The Telegraph.

- Ruske jedinice trenutačno koriste oko 100 tenkova T-90M, uključujući i one koji se bore u Ukrajini. Taj rat uzima težak danak njihovoj vojsci. Rusiji će trebati dosta vremena i troškova da rekonstruira svoje oružane snage nakon ovog sukoba - priopćilo je britansko Ministarstvo obrane.

Ukrajinski mediji izvijestili su kako je ruski tenk T-90M uništen 4. svibnja u selu u regiji Harkiv na sjeveru zemlje, no tu informaciju dosad nisu potvrdile zapadne obavještajne službe.

Ipak, u videu objavljenom na mrežama, jedan muškarac pregledava izgorjelu granatu tenka koji izgleda baš kao T-90M. Nejasno je, međutim, kako je tenk uništen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:48