REVIDIRALI PROGNOZE

Rusi se ‘oporavljaju‘ ali ne daju konkretne podatke: ‘Kineski juan će zamijeniti i euro i dolar‘

"Mislim da se Rusija neće vratiti u situaciju u kojoj dolar utječe na njezinu ekonomiju", najavljuje šef Sberbanke

Putin na ekonomskom forumu u Vladivostoku 

 Vladimir Smirnov/Afp

Najveći ruski zajmodavac Sberbank očekuje očekuje pozitivne rezultate u ovoj godini, nakon "iznimno potrebne" potpore središnje banke, rekao je u srijedu izvršni direktor German Gref.

Ruski bankarski sektor oporavlja se od velikih gubitaka u prvoj polovini godine, koji su izazvale oštre zapadne sankcije uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Govoreći na online tiskovnoj konferenciji na Istočnom gospodarskom forumu u Vladivostoku, šef Sberbaka odbio je dati konkretne prognoze o poslovanju, rekavši tek da banci nije trebala dokapitalizacija i zahvalivši središnjoj banci na "izuzetno potrebnoj" financijskoj potpori.

Na financijskim sjednicama u Vladivostoku vodile su se duge rasprave o pojačanoj upotrebi kineskog juana u ruskom financijskom sustavu. Sberbank je već počeo davati zajmove u juanima, a VTB se sprema krenuti njegovim stopama do kraja godine.

Rusija se zavadila s tradicionalnim partnerom Europom, a prirodna je posljedica te zavade bliža suradnja s Kinom i "razvoj suradnje" s Pekingom, tumači šef Sberbanka.

"Mislim da se Rusija neće vratiti u situaciju u kojoj dolar utječe na njezinu ekonomiju", rekao je Gref novinarima, prognoziravši da će dolar i euro dijelom zamijeniti druge valute, prvenstveno juan.

Dužnosnici su na forumu revidirali prognoze o razmjerima štete koje su sankcije i druga ograničenja nanijeli ruskom gospodarstvu u ovoj godini.

Ruski ministar gospodarstva Maksim Rešetnikov rekao je u utorak da će gospodarstvo ove godine pasti 2,9 posto. Početkom ljeta pad je procijenjen na pet posto, a u proljeće na nekih desetak posto.

Šef Sberbanka predviđa da će ruski BDP u 2022. pasti za 4,5 posto, a drugi najveći ruski zajmodavac VTB očekuje pad aktivnosti za četiri posto.

Izvršni direktor VTB-a Andrej Kostin s foruma je u utorak poručio da ruskom bankarskom sektoru vjerojatno više nije potrebna sistemska dokapitalizacija budući da je već preko leđa prevalio najteže posljedice nekoliko paketa zapadnih sankcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:47