Odgovor s istoka

Rusi se osvećuju aviokompanijama, Lukašenko prijeti Europi: ‘Preplavit će vas droga i migranti‘

Nejasno je je li odmazda u Moskvi privremena ili signalizira trajniji sukob
Aleksandar Lukašenko i avion Ryanaira koji je prislino spušten u Minsk
 Afp/Afp/Profimedia/Sputnik

Rusija je odlučila uzvratiti potezu zabrane ulaska avioprijevoznika u zračni prostor Bjelorusije tako što je avionima zapadnoeuropskih prijevoznika zabranila slijetanje u Moskvu.

Tako su ruske zrakoplovne vlasti natjerale Austrian Airlines da otkaže let iz Beča do ruske prijestolnice. Air France je otkazao let Pariz-Moskva drugi dan zaredom nakon što mu je u srijedu uskraćeno odobrenje za slijetanje u Rusiju. Oba su prijevoznika najavila nove rute koje će zaobilaziti Bjelorusiju.

Izvjestitelj ABC Newsa iz Moskve Patrick Reevell na svom je Twitter profilu napisao:

''Najmanje dva leta Air Francea sada su blokirana na putu do Moskve nakon što su počeli izbjegavati bjeloruski zračni prostor.Tvrtka kaže da je morala zatražiti novo odobrenje za ulazak u ruski zračni prostor i još uvijek čeka da ga dobije."

Incident u Bjelorusiji

Potez Rusije je uslijedio nakon ''otmice'' zrakoplova Ryanaira koji je letio između Grčke i Litve u nedjelju te uhićenja novinara i aktivista Romana Protaseviča koji je bio na tom letu.

Air France i Austrian Airlines slijedili su preporuku Agencije za zrakoplovnu sigurnost Europske unije (EASA). Nejasno je je li odmazda u Moskvi privremena ili signalizira trajniji sukob, što bi zauzvrat moglo dovesti do protumjera protiv ruskog nacionalnog prijevoznika Aeroflot.

Druge aviokompanije, uključujući British Airways i KLM, mogle su koristiti nove rute na letovima za Moskvu.

UN-ova Međunarodna organizacija (ICAO) za civilno zrakoplovstvo dogovorila se u četvrtak o pokretanju brze istrage odluke bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da prizemlji Ryanairov let u Minsku. Nakon sastanaka ICAO u Montrealu irski ministar prometa Eamon Ryan rekao je da su ''te neprihvatljive akcije bile napad na europsku zrakoplovnu sigurnost i dovele su u opasnost živote putnika i posade dok su putovali između dviju prijestolnica država članica Europske unije''.

Čikaška konvencija iz 1944. utvrđuje zajednička pravila zrakoplovne sigurnosti i detaljno opisuje prava i obveze potpisnika, među kojima je i Bjelorusija. Članovi ICAO-a odgovorni su za provođenje konvencije, što uključuje siguran prelazak leta iznad nacionalnog zračnog prostora.

Lukašenko prijeti

Bjelorusija je optužena za kršenje ovih uvjeta prisiljavanjem pilota leta Ryanaira da sleti u Minsku koristeći lažne tvrdnje o bombi na letu. Borbeni avion MiG-29 poslan da "preprati" civilni zrakoplov pri slijetanju pilotu Ryanaira nije ostavio drugog izbora osim da sleti u Minsk. Lukašenko je ljutito reagirao na tvrdnje da je prisilno prizemljivanje Ryanaira ''otmica'' ili ''zračno piratstvo'' te zaprijetio Zapadu ako se Bjelorusiji uvedu nove sankcije.

''Zaustavili smo drogu i migrante. Sad ćete ih jesti i sami ih uloviti", poručio je u četvrtak.

Ministri vanjskih poslova G7 koji će se sastati sljedeći mjesec na summitu u Cornwallu zatražili su hitno i bezuvjetno puštanje Protaseviča, zajedno sa svim ostalim novinarima i političkim zatvorenicima. Razmatrali su daljnje sankcije Bjelorusiji, navodi se u priopćenju. Ministri su optužili Lukašenka da je ugrozio sigurnost putnika i posade i pozvali ICAO da hitno odgovori na izazov svojim pravilima i standardima.

Mnoge zapadne države pak traže od svojih avioprijevoznika da izbjegavaju zračni prostor Bjelorusije, a neke su, poput Velike Britanije, suspendirale operativnu dozvolu kompanije Belavia, čime su bjeloruskoj zrakoplovnoj kompaniji zapravo zabranile letenje iznad svog teritorija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 19:05