‘HAKIRAJ SVOJU MAMU‘

Rusi se povampirili za lažnim Ukrajinkama: ‘Nude‘ im seks preko društvenih mreža, a onda slijedi iznenađenje

"Rusi se uvijek žele zaje*avati", izjavljuje haker. "Obilato šalju svoje fotografije kako bi djevojkama dokazali da su ratnici"

Haker, ilustrativna fotografija/ ruski vojnik u Ukrajini

 /Jaap Arriens/afp Photo By Olga Maltseva/Afp

Ukrajinski hakeri postavili su lažne račune atraktivnih žena kako bi prevarili ruske vojnike da im pošalju fotografije koje bi potom locirali i proslijedili ukrajinskoj vojsci, prenosi Business Insider.

Nikita Kniš, 30-godišnji IT stručnjak ih Harkiva, komentira da je od početka invazije namjeravao upogoniti svoje hakerske vještine kako bi pomogao zemlji. Regrutirao je i druge hakere i osnovao grupu pod nadimkom "Hackyourmom", tj. "Hakiraj svoju mamu", a koja okuplja 30 hakera iz Ukrajine.

Kaže da su prošlog mjeseca prevarili ruske vojnike u Melitopolju stvaranjem lažnih računa, pretvarajući se da je riječ o privlačnim ženama. Hakerima je pošlo za rukom da virtualno upoznaju ruske vojnike te ih uvjere da pošalju svoje fotografije.

"Rusi se uvijek žele zaje*avati", izjavljuje Kniš. "Obilato šalju svoje fotografije kako bi djevojkama dokazali da su ratnici."

Nakon što su vojnici poslali slike, hakeri su ih uspjeli geolocirati u udaljenoj ruskoj vojnoj bazi u blizini okupiranog Melitopolja u južnoj Ukrajini. Prenijeli su informacije ukrajinskoj vojsci, a nekoliko dana kasnije baza je napadnuta.

"Moja prva pomisao je bila - mogu pomoći svojoj zemlji, efikasan sam!", kaže drugi član tima "Hackyourmom", identificiran samo kao Maxim. "Tada sam shvatio da se želim baviti ovim, da hoću više ovoga - pronaći još baza, ponoviti postupak!"

Medij "Ukrajinska pravda" izvijestio je prošlog mjeseca da je došlo do eksplozije u velikoj ruskoj vojnoj bazi u Melitopolju, pozivajući se na obavijest gradonačelnika Ivana Fedorova.

Business Insider nije mogao neovisno provjeriti tvrdnje hakera o umiješanosti. Financial Times komentira da su ukrajinski dužnosnici odbili razgovarati o ulozi hakera u napadu na tu vojnu bazu. Ruska invazija na Ukrajinu potaknula je cyber rat bez presedana u kojem sudjeluju hakeri i s ruske i ukrajinske strane. Na početku invazije ukrajinska je vlada zamolila civile s "digitalnim talentima" da se pridruže "IT vojsci" zemlje.

Tijekom ruske vojne proslave Dana pobjede u svibnju, glavni televizijski kanali bili su hakirani kako bi prikazali antiratne poruke.

Kniš je komentirao da je njegov tim sudjelovao i u drugim hakiranjima, uključujući ono koje je napalo bazu podataka ruskih vojnih suradnika ili ono kada su ruske TV postoje puštale isječke o ukrajinskim civilnim žrtvama.

"Za mene je ovo poput borbe", komentira Kniš. "Čak i bez novca, bez briljantnog softvera i bez posebnih vještina - moguće je iskorisiti "dark web" protiv neprijatelja!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:22