PUTINOVA UTVRDA

Rusi se spremaju na invaziju iz - Ukrajine?! ‘Postavili smo ‘zmajeve zube‘, neka ih neprijatelj dobro pogleda...‘

Guverner ruske oblasti Belgorod objavio je da je završen sustav fortifikacija koji bi trebao regiju zaštiti od ukrajinskog napada

Fotografije ‘Zasečnaja čerte‘ kod Belgoroda Gladkov je prvi puta objavio u prosincu prošle godine

 Vjačeslav Gladkov/Telegram

U ruskoj regiji Belgorod završena je izgradnja tzv. ‘Zasečnaje čerte (crte, linije)‘, odnosno Velike Abatisove linije, obrambenog sustava fotifikacija sastavljenog od tzv. ‘zmajevih zubi‘, koji su Rusi prošle godine počeli graditi na granici s Ukrajinom, objavio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

"To smo završili. Već je dugo završeno. Nadam se da neprijatelj vidi u kojoj je mjeri i kakvom kvalitetom izgrađeno", rekao je Gladkov, kako prenosi ruski neovisni portal Meduza. Dodao je da je projekt koštao 10 milijardi rubalja (oko 125 milijuna eura), koje nisu potrošene iz regionalnog proračuna.

Gladkov je prvi put u studenom prošle godine objavio da se u pograničnim područjima regije gradi "sigurnosna linija". U prosincu je objavio i fotografije gradnje, ali još nije objavio fotografije završene linije fortifikacija.

U siječnju je u javnost dospjela informacija da je tijekom izgradnje ‘zmajevih zubi‘ jedno od tamošnjih naselja ostalo "odsječeno" od ostatka regije Belgorod. Gladkov je izjavio da operativna situacija ne dopušta povlačenje crte izravno na granici s Ukrajinom i istaknuo da "prisutnost pojedinih naselja ili farmi ispred ili iza crte, ne znači da je netko nekoga napustio".

Krajem prošle godine na pitanje ruskih novinara može li se očekivati skori napad Ukrajine na Belgorodsku oblast, Gladkov je odgovorio kako ne želi dodatno dramatizirati situaciju, no da svakako treba biti spreman za razne scenarije, od optimističnih do pesimističnih.

Belgorodska oblast česta je meta ukrajinskih raketnih i drugih napada s poginulim i ranjenim osobama.

Inače, ‘Zasečnaja čerta‘ ili Velika Abatisova Linija je bio sustav povijesnih fortifikacija i obrambenih struktura na južnim i istočnim granicama ruskih teritorija u 16. i 17. stoljeću. Belgorodska obrambena linija služila je izvorno za zaštitu Rusa od napada i pljački s Krima, a izgrađena je po nalogu Velike kneževine Moskve, kasnije Ruskoga carstva, tijekom rusko-krimskih ratova.

U jednome povijesnom razdoblju Belgorodska obrambena linija je bila dugačka više od 800 kilometara te time povijesno analogna Kineskome zidu ili rimskom Limesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:28